Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK SE TOČÍ EDUCOMM



Je únorová neděle, něco málo po 9. hodině ranní. Od Olomouce se směrem k okrajové pražské čtvrti Kbely blíží automobil s dvoučlennou posádkou: projektovým manažerem Educomm.cz Patrikem Dolákem a kameramanem Jirkou Dvořákem. Tvoří důležitou část týmu, který dnes bude natáčet pro edukační portál scénky z lékárny - ukázky z praxe expedienta. Devět ukázek!

Je 10.00 a u lékárny, která poskytla k natáčení interiér, se scházím s paní magistrou Terezou, která s námi bude celý proces natáčení sledovat. Musí odkódovat prostory a následně mi v lékárně ukázat, kde mohu „rozbalit" catering pro štáb i aktéry dnešního natáčecího maratónu. Abych se totiž k natáčení dostala, musela jsem vzít zavděk rolí svačinářky, což mi ale vpravdě vůbec nevadí.

Protože jsem ještě před příjezdem herců - pacientů a paní doktorky Závalové, která se ujala role expedujícího lékárníka, byla kameramanem upozorněna, že čím méně lidí na „place", tím lépe, rychle jsem pořídila pár záběrů oficíny, táry a „domácí" paní magistry, která se ochotně zapojila do úpravy scény. A protože slovy Jirky Dvořáka: „Čím méně lidí na „place", tím lépe", pustila se naše hostitelka raději v zázemí do retaxování receptů.


Ještě jsem stihla položit pár otázek kameramanovi, než se uklidím do malé kuchyňky a začnu připravovat občerstvení.

Jirko, jak probíhá příprava natáčení expedičních rozhovorů, spolu jsme natáčeli pro Magazín jiný typ - rozhovory s osobnostmi na zajímavé téma, kde nám stačila jedna kamera...

Pro mě jako kameramana je velmi důležitý samotný proces přípravy na natáčení. Den předem nabíjím všechny baterie, zkontroluji mikrofony a kamery. Mám rád, když má vše své místo v kufrech, když mám předem nachystáno a ráno jen sednu do auta. Miluju řízení, takže dnešní cesta z Olomouce do Prahy je pro mě relax. Když dorazím do lékárny na natáčení, zaměřím se v první řadě na světlo. Tady je osvětlení skvělé, proto se hned mohu věnovat správnému rozestavění kamer. Scénky natáčíme ze 3 úhlů, první - hlavní kamera je nastavena na oba aktéry z boku, aby byla vidět interakce mezi pacientem a lékárníkem a také, aby bylo vidět na produkty, které jsou na táře. Druhá kamera bere detail pacientova obličeje a třetí kamera detail lékárníka. Díky tomuto řešení můžu efektivně sestříhat celou scénku, i když v průběhu dojde třeba na nějaké „přeřeky" či přerušení dialogu, na výsledku to pak divák nepozná. Dále používám 3 mikrofony pro dokonalý zvuk: dva z nich jsou „klopové" - takové používají například moderátoři TV zpráv (na klopě, na hrudníku aj. a třetí je ruchový, který snímá zvuky poblíž herců pro dotvoření reálné atmosféry. 

Jaké nejčastější komplikace musíš na místě řešit?

Samotné natáčení není vždy jednoduché, musí se hlídat, jestli vše běží, jak má. Herci (pozn. red. zpravidla amatérští či neherci) jsou nervózní a pro lékárníka, pokud nenatáčí jednu dvě scénky, je zase někdy těžké se „přepnout" na různá témata. Největší komplikace je ale vliv okolí - ruchy. Někdy řeším například projíždějící tramvaj, jindy zrovna jedou hasiči, nebo se do lékárny začne dobývat člověk, protože si myslí, že je otevřeno. To vše často komplikuje natáčení. Dnes je neděle a krásný zimní den, v blízkosti je park, žádná hlavní ulice. Tady by mohl být klid na práci.

Křičíš na herce, když neznají text a musí se scéna opakovat?

Já osobně mám raději, když „pacienti" trošku tápou a neznají text úplně zpaměti, jako básničku ve škole, protože tak to v lékárně chodí. Nevědí, a proto se jdou zeptat lékárníka na radu.

Když je dotočeno, odvezeš si spoustu materiálu...

Po natáčení scénky ve střižně sestříhám a barevně sladím, aby byl výsledek pro diváka co nejpřirozenější.


Herci i PharmDr. Veronika Závalová, Ph.D. dorazili a může se točit první scénka. Ještě se naposledy podívat očkem do scénáře a AKCE! Pacientka přichází k táře...

Vzadu v kuchyňce se chystá další „pacientka" v pořadí na svůj dnešní výkon.

Některá slova ne a ne naskočit. Někdo má i taháky! Natáčení jde ale dobře a všichni své role zvládají na jedničku.

A konečně je tady můj čas - čas na svačinku! Zdravé vitaminy a trošku cukru pro energii.

Máme 6 scének natočených, je kolem 14.30. Všichni jsou perfektně připraveni, je jen málo oprav a blížíme se do finále. Nikdo už nechce pomeranče a kiwi, sušenky došly. Došlo na kávu. Kdo si dá? Malá pauza a jedeme dotočit tři poslední scénky...

Je po 16. hodině, herci odešli, štáb balí. Loučíme se s paní doktorkou Závalovou, uklízíme kuchyňku i oficínu. Kameraman si chválí rychlý průběh, který u tak náročného natáčení nečekal: „Při dnešním natáčení paní Veronika v roli lékárnice podala naprosto úžasný výkon, 9 scének zvládla levou zadní:)"

Všechno musí na své původní místo: léky do regálů, paní doktorka Závalová do Hradce, Jirka s Patrikem do Olomouce, já do sousední pražské čtvrti, odkud vám později připravím tuto minireportáž. A paní magistra Terezka? Ta jede na noční. My jsme dnešní práci skončili, pro ni začíná směna v holešovické lékárně. Děkujeme za spolupráci. Maratón končí, doufáme, že až budete sledovat některé z videí, která vznikla v únoru v lékárně Kbely, vzpomenete si i na tuto reportáž. Ať se Vám videa na educomm.cz líbí!

Chramst

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie