Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZELENÝ ČAJ, ČOKOLÁDA, CVIČENÍ?



Evropská kardiologická společnost zveřejnila údaje o tom, která témata zaujala média v loňském roce. Kromě covidu to byla kardiovaskulární onemocnění, která stále jsou hlavní příčinou úmrtí. Co můžeme sami udělat pro svá srdce?

Čaj a delší život 

Příznivé účinky tohoto nápoje se prý ukazují v dlouhodobější konzumaci především zeleného čaje. Výzkumy ukázaly, že pravidelní konzumenti (více než sedm let) měli o 20 procent nižší riziko srdečních onemocnění i cévní mozkové příhody.

Syndrom vyhoření a nepravidelný srdeční rytmus 

Dlouhodobý stres (distres) v práci i doma je mimo jiné rizikovým faktorem pro infarkty i mozkové příhody. Podle výzkumů mají vitálně vyčerpaní jedinci výrazně vyšší riziko fibrilace síní, tedy závažných srdečních arytmií i infarktů a mozkových příhod.

Zdravá káva

Dříve se tvrdilo, že zvyšuje hladinu cholesterolu. Dnes se naopak tvrdí, že přiměřené pití kávy je zdravé. Nejbezpečnější se zdá být filtrovaná. Opatrní by měli být muži 60+ a pít jí méně a jedině filtrovanou.

I čokoládu můžeme 

Pokud si ji dopřejeme jednou týdně, snižujeme si riziko onemocnění věnčitých tepen o osm procent. Obsahuje totiž srdci příznivé látky - mimo jiné flavonoidy, polyfenoly a kyselinu stearovou, které mohou snižovat zánět a zvýšit hodnoty HDL cholesterolu. Malé množství chrání tepny, větší prý už ne!

MUDr. Marta Šimůnková, senior konzultant časopisu Medical Tribune, nám k těmto prvním čtyřem bodům říká:

1. V práci čínských kardiologů se praví, že pravidelné pití zeleného čaje (alespoň třikrát týdně) je spojeno s o 22 % nižším rizikem úmrtí z kardiovaskulárních příčin. Závěrečné upozornění, že toto zjištění je nutné ověřit dlouhodobými prospektivními a randomizovanými studiemi, řadí výsledky tohoto výzkumu po bok statistických dat o výskytu COVID-19 v Číně.

2. Vědci z Jihokalifornské univerzity v Los Angeles pozorovali, že vitální vyčerpání může být spojeno s potenciálně smrtelnou poruchou srdečního rytmu - fibrilací síní. To potvrzuje již dlouho známý fakt, že chronicky distres zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Nově se tedy k hypertenzi a infarktu přidává i fibrilace síní, která bez léčby může vést k mozkové mrtvici.

3. Profesor Dag S. Thelle z univerzity v Gothenburgu (Švédsko) zjistil, že pravidelné pití filtrované kávy (jeden až čtyři šálky denně) snižuje riziko úmrtí z jakékoli příčiny o 15 %, úmrtí z kardiovaskulárních příčin o 112 % u mužů a o 20 % u žen. Výsledky jsou založeny na dvacetiletém (retrospektivním) sledování více než půl milionu lidí. Pokud lze věřit dotazníkovému šetření, pak je pití filtrované kávy (na rozdíl od „turka" či kávy z kávovaru) takřka život zachraňující - zejména u mužů.

4. Jíte-li čokoládu alespoň jednou týdně (o druhu ani množství se uveřejněná studie nezmiňuje), pak mají vaše srdeční věnčité tepny o 8 % nižší riziko postižení v důsledku aterosklerózy. Podle autora (Chayakrit Krittanawong z Baylor College, Huston, Texas) látky obsažené v čokoládě zvyšují koncentraci HDL cholesterolu a omezují zánětlivé změny. Mohu jen dodat, že tato líbivá studie nezohledňuje množství přidaného cukru a tuku, které mohou zvrátit hezký výsledek pozorování.

Závěrem se mi chce citovat klasika. Jan Werich už před mnoha desítkami let pravil: „To je blbý, to se bude líbit." Bohužel to platí i o některých předmětech a výsledcích vědeckých výzkumů.

Nicméně pokračujme, co ještě upoutalo média:

Dlouhá zdřímnutí během dne škodí 

Oblíbené „dát si dvacet" během dne vypadá podle některých výzkumů rizikové pro srdeční onemocnění, prý především pro ženy. (Ale upřímně - znáte hodně žen, které by si přes den zdřímly?)

Břišní tuk a opakované infarkty

Abdominální obezita je strašák pro všechny, ale ještě víc prý pro ty, kteří už jeden infarkt prodělali. Co nejméně centimetrů kolem pasu bychom si přáli všichni, ale je to těžké, moc těžké...

BMI a diabetes 

Úbytek hmotnosti může zabránit diabetu 2. typu - o tom píšeme řadu let. Většině případů lze zabránit udržováním BMI ve správných hodnotách. Diabetem trpí asi 470 milionů lidí na planetě, právě tato nemoc výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních a cévních onemocnění.

Kardiaci a cvičení

Pravidelný pohyb je rozhodně velkým zdravotním efektem, předchází onemocněním srdce a dokonce snižuje předčasná úmrtí u pacientů s některými prokázanými srdečními chorobami. Pouze celoživotně neaktivní lidé, vážněji nemocní nebo ti, kteří při sportovní aktivitě cítí bušení srdce nebo mají nepříjemné pocity na hrudi a neobvyklou dušnost, by se měli poradit s lékařem.

Podle Medical Tribune Mgr. Jana Ulíková

 

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie