Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZČERVENÁNÍ BEZ STUDU A VÁŠNĚ = KUPERÓZA



Rozšířené žilky a drobné cévky viditelné pouhým okem, ztenčená kůže, červené flíčky v obličeji, především v okolí nosu a na tvářích, případně v oblasti dekoltu - nic, co by nás ohrorožovalo na životě, nicméně pro mnoho pacientů, zejména žen, velká nepříjemnost a každodenní potřeba použití korektoru, make-upu a dalších krycích kosmetických přípravků.

Všechny tyto příznaky lze pojmenovat jedním slovem - KUPERÓZA.

Kuperóza je charakterizována jako vaskulární kožní onemocnění, při němž dochází k expanzi drobných cév (žilky, kapiláry, arterioly). Následně se jejich stěny ztenčují a ztrácí elasticitu. Častěji bývá takto postižena především pleť suchá a velmi citlivá, méně často pak trpí kuperózou pacienti s mastnou pletí. Významnou roli zde hraje také genetika.

Důvodů a příčin vzplanutí tohoto onemocnění je více. Kromě již zmíněné geneticky podmíněné slabosti stěn cév, může kuperóza vznikat na pozadí již existujících kožních onemocnění (skleroderma, lupus erythematosus), nebo vlivem hormonálních poruch a změn (menopauza, těhotenství, puberta), u pacientů s hypertenzí, při vystavení nadměrnému stresu a samozřejmě svou roli hrají i nevhodné stravovací návyky.

Další faktory, které zhoršují tento stav a mohou být takzvanými spouštěči, jsou individuální a u každého pacienta mohou působit s různou negativní intenzitou.

Jedná se především o tyto :

  • Pobyt v horku a chladu - případně rychlý přechod z tepla do zimy
  • Nadměrné vystavování pleti slunečnímu záření
  • Pobyt ve zněčištěném ovzduší (například v místnosti plné cigaretového kouře)
  • U alergiků mohou kuperózu navíc zhoršovat "pylová" období
  • Hněv a nárazový stres
  • Neobvyklé parfemace, barviva, koření a alkohol, zejména u pacientů s hypersenzitivní pokožkou

Veškeré projevy kuperózy mají na psychiku pacienta často negativní dopad. Proto je důležité, veškerým spouštěcím mechanismům předcházet a snažit se jim co nejvíce vyhýbat. Obvyklým doporučením dermatologů bývá, aby si vedli deník či poznámky o tom, co přesně a jak jejich onemocnění zhoršuje. To často přispívá ke snížení počtu akutních vzplanutí onemocnění, nikoli však k úplnému vymizení.

Péče o pleť s kuperózou je velmi důležitá. Jedná se jednak o výběr vhodných čistících či pěstících kosmetických přípravků, ale současně je nutné pacienta i upozornit na šetrné a jemné nanášení: velmi nevhodné je tření či dření pleti a rozhodně se tomuto typu pleti nedoporučují kožní peelingy či slupovací typy pleťových masek.

Léčbu kuperózy je důležité nezanedbat a nepodcenit. Hlavně proto, že může představovat předstupeň závažnějšího kožního onemocnění, kterým je rosacea. Neexistuje žádný druh léčby, který může zaručit úplné vyléčení pleti se sklony ke kuperóze, ale existují přípravky, které umí zklidnit hypersenzitivitu pleti a zlepšit kožní bariéru i její odolnost. Produky, které lze použít, obsahují látky posilující cévní stěnu, zlepšující mikorcirkulaci a působící protizánětlivě.

Nejpoužívanějšími přírodními látkami jsou extrakty z rostlin Calendula Officinalis (měsíček lékařský) a Boswelia Serrata (kadidlovník pilovitý). Tyto látky mají protizánětlivý a regenerační účinek a měsíček navíc podporuje látkovou výměnu probíhající v kůži. Boswelia pak ještě redukuje začervenání pleti. Dále na pleť blahodárně působí Porphyridium Cruentum (druh červené mořské řasy), který podporuje mikrocirkulaci a taktéž zmírňuje podráždění pleti. Další důležitou složkou, která pozitivně ovlivňuje pleť s kuperózou, je termální voda - ať už je používána samostatně (k dostání od řady dermokostmetických firem), nebo jako nedílná součást kosmetického přípravku.

Co se týká pomocných látek, je důležité vybrat si produkty bez parfémů, konzervantů, parabenů a barviv. Tyto složky mohou citlivou pleť s kuperózou dráždit a její stav zhoršovat.

Zdroje: ceskaordinace.cz, rehabilitace.info, https://publi.cz/books/280/08.html

Designed by nensuria / Freepik  

Autorka článku Mgr. Michaela Dobrá je vedoucím lékárníkem v olomoucké lékárně U Červeného kostela.

Podívejte se na video ukázku z praxe ZDE

Celou případovou scénku / rozhovor paní magistry s pacentem v lékárně můžete zhlédnout na educomm.cz


firemní prezentace

COUPELIAC

Speciální dermatologická péče vyvinutá pro pleť se sklonem ke kuperóze

 

Obsahuje Calendula Officinalis a další přírodní účinné látky

Redukuje zarudnutí a zmírňuje tvorbu viditelných cévek

Bez parfémů, konzervačních látek, parabenů a barviv

Německá kvalita od DR. THEISS

 

 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie