Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK ÚČINNĚ BOJOVAT S RÝMOU A VYHNOUT SE ZÁVISLOSTI NA NOSNÍCH SPREJÍCH



Sezónní nachlazení nás trápí několikrát za rok. Většina lidí se snaží vyléčit nejdříve sama, a to především pitím čaje, vitamíny nebo volně prodejnými léky, a teprve při neúspěchu vyrážejí k lékaři. Rýma a ucpaný nos patří mezi nejčastější projevy nachlazení. Podle nedávného průzkumu1 přes 70 % Čechů a Slováků užívá nosní přípravky. Na těchto přípravcích však může vzniknout závislost a další komplikace. 

Klasická rýma je jedním z nejběžnějších onemocnění, mnohdy je považována za banalitu spojenou se sezónním nachlazením.

Častý názor, že neléčená rýma trvá stejně dlouho jako ta léčená, ovšem neplatí.

„I běžnou rýmu je vhodné léčit, abychom předešli možnému šíření infekce, která by mohla způsobit zánět vedlejších nosních dutin nebo zánět středního ucha," upozorňuje MUDr. Michal Jurovčík z kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol.

První volbou v léčbě rýmy bývají volně dostupné přípravky a roztoky mořské vody. Nejoblíbenější formou jsou nosní kapky, ty používá 29 % Čechů a 33 % Slováků. Mladí lidé do 30 let, častěji než jiní, používají nosní spreje (29,4 %), zatímco lidé ve věku 30-44 let spíše sáhnou i po mořské vodě (18 %). Možnou závislost na těchto přípravcích si Češi i Slováci uvědomují, ale pouze naprosté minimum s ní má osobní zkušenost. Naopak, čím méně často se musí přípravek užívat, tím oblíbenější u lidí je.

Při rýmě nás trápí hlavně ucpaný nos, proto hledáme způsoby, jak ho uvolnit. Účinným prostředkem jsou nosní spreje a kapky obsahující dekongestanty. Působením dekongescenčních látek dojde k vazokonstrikci, a tím ke splasknutí otoku nosní sliznice. Užívají se lokálně ve formě nosních sprejů nebo kapek. Dlouhodobé podávání těchto přípravků s sebou paradoxně nese riziko nosní neprůchodnosti a medikamentózní rýmy. Obvykle se udává maximální doba nepřetržitého užívání u dospělých týden a u dětí 3-5 dnů. Pokud se lokální aplikace dekongestantů nepřeruší, hrozí totiž atrofie nosní sliznice. Dojde ke ztenčení a úbytku žlázek a cév. Takto poškozená sliznice pak není schopná plnit základní funkce - zvlhčovat a ohřívat vzduch, zachytávat drobné cizorodé částice a plnit svou imunologickou funkci. Nosní sliznice pak také snadno krvácí a tvoří se na ní příškvary. Pokud budou dekongestanty užívány příliš dlouho, může se také stát, že se na nich sliznice stane závislá a bez nich už se volně nenadechnete.

„Nosní sliznice v takových případech přestává na kapky reagovat a je trvale zduřená. Tento stav se sám nevyřeší a je nutné zahájit jinou léčbu, například spreji s kortikoidy. V některých případech ale ani ty nepomůžou a je třeba přistoupit k operaci," popisuje řešení závislosti na dekongestantech MUDr. Jurovčík.

Rozhodně se tedy vyplatí myslet na tato rizika už při výběru přípravku v lékárně. Podle průzkumu nosní spreje s dekongestanty používá 15,4 % Čechů, závislost na nich si uvědomuje necelých 5 %.

Abychom dosáhli nejen vyléčení akutní rýmy, ale navrátili nosní sliznici i její funkčnost, je vhodné kombinovat aplikaci nosních kapek či sprejů s roztoky mořské vody. Slaná voda opláchne nosní sliznici, odstraní nosní sekret a zajistí lepší kontakt léčiva se sliznicí. Sama ale rýmu nevyléčí. Podle průzkumu užívá spreje s mořskou (slanou) vodou 13 % Čechů, zároveň s jinými nosními spreji ji užívá 17 % Čechů.

Spreje s roztoky mořské vody se liší podle koncentrace obsažené soli. Ty méně slané (fyziologické roztoky) jsou vhodné ke každodenní péči o nosní sliznici. Odplaví z ní nečistoty a hydratují ji. Více slané (hypertonické) roztoky jsou na místě v případě, že už se vyskytne nějaký problém, ale neměly by se užívat déle než 2-3 týdny. Vyšší obsah soli pomáhá uvolňovat ucpaný nos a usnadňovat dýchání.

Rýma u malých dětí může být velkým problémem...chce to nácvik správné techniky!

„Často se setkáváme s tím, že když rodiče dávají dítě vysmrkat, dítě vydechuje oběma nosními dírkami a rodič mu nos přerušovaně zacpává. Může to sice působit decentněji, ale je to náročné pro dutiny a silně neefektivní současně. Populární odsávačky připojitelné na vysavač se nesmí nadužívat. Sliznice na mechanické podráždění totiž reaguje větším zduřením. Smrkání je zkrátka nejšetrnější a nejlepší cestou ke zbavení se hlenu," doplňuje primář MUDr. Michal Jurovčík.


Jaká jsou rizika špatné techniky smrkání u malých dětí?

Právě u dětí je správné smrkání nejdůležitější.

Kvůli malému sklonu Eustachovy trubice, která je zároveň kratší a širší než u dospělých, se zde mohou škodlivé bakterie a viry snadněji usazovat a pronikat společně s hlenem. Rýma je u dětí nejčastější příčinou zánětu středouší a vážnější případy někdy končí i chirurgickým zákrokem.

Špatná technika smrkání, kdy dítě až moc hlasitě troubí, způsobuje ve středním uchu nežádoucí tlak.

I proto by měla být u starších batolat při vyprazdňování nosu hlava v předklonu.


Další možností v boji s rýmou jsou přírodní bylinné spreje. Představují šetrnou a účinnou formu léčby, kterou ale využívá pouze 6 % Čechů a jen 3 % Slováků. Častými obsahovými látkami jsou esenciální oleje, například z máty peprné, eukalyptu, rozmarýnu nebo mateřídoušky. Esenciální oleje zklidňují a osvěžují sliznice. Takové produkty jsou nenávykové, protože neobsahují dekongestanty, a díky tomu jsou vhodné i pro těhotné a kojící ženy.

1Průzkum STEM/MARK, a. s., Jak řeší Češi a Slováci nachlazení, listopad 2018  

Zdroj: HAVAS PR PRAGUE

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie