Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZA NIŽŠÍ PROOČKOVANOST MŮŽE I NEDOSTATEK INFORMACÍ



Proočkovanost populace v posledních letech klesá a lékaři v této souvislosti varují před návratem řady dříve potlačených chorob. Důkazem toho, že nejde o malování pověstných čertů na zeď, jsou lokální epidemie spalniček nebo žloutenky. Podle zjištění farmaceutické společnosti GSK za to ale nenesou vinu pouze ti, kteří očkování z nějakých důvodů zcela odmítají. Podíl na zvýšeném výskytu vážných onemocnění mají také lidé, kteří důležitost očkování sice chápou, ale z různých důvodů nakonec sebe nebo své děti očkovat stejně nenechají.

CO ODHALIL PRŮZKUM?

Odpůrci očkování bývají hlasití a rádi své názory prezentují na veřejnosti. Jak ovšem potvrdil průzkum1 společnosti IQVIA provedený pro farmaceutickou společnost GSK mezi matkami s dětmi ve věku 2-6 měsíců, je jich naštěstí stále velmi málo, a neměli by tedy mít na nižší proočkovanosti nijak zásadní podíl. 


Z výsledků totiž vyplývá, že:

Děti nenechá vůbec očkovat pouze 4,5 % matek.

Bezmála 40 % oslovených žen naopak uvedlo, že své děti nechá naočkovat všemi povinnými a zároveň i několika nepovinnými vybranými vakcínami.

Dalších 17 % je dokonce rozhodnuto pro všechna nebo téměř všechna nepovinná očkování. 


Opakovaně se potvrzuje, že role registrujícího pediatra je v informovanosti klíčová

9 z 10 žen spoléhá na to, že je bude o všem podstatném informovat pediatr, polovina dotázaných se s problematikou seznamuje na internetu a čtvrtina dá na kamarádky.

„Jako problém vnímáme to, že 70 % matek si prvotní informace nikde neověřuje. Jen pětina dotázaných odpověděla, že je následně konzultuje s lékařem," uvádí Jakub Hofmann ze společnosti GSK s tím, že právě kvůli zavádějícím informacím, nebo prvotnímu nedostatku relevantních informací lidé očkování odkládají a někteří ho následně vůbec nepodstupují. Děje se tak i tehdy, kdy nemoc, proti které se dá účinně chránit očkováním, vnímají jako velké riziko. 

Příspěvky zůstávají nevyužity

Důležitým faktorem je při rozhodování o očkování nepovinnými vakcínami také jejich cena, respektive neznalost toho, že zdravotní pojišťovny na tato očkování přispívají a ochrana se tak stává dostupnější.


40 % maminek například vůbec neví, že děti mají nárok na plně hrazené očkování proti pneumokokům.


„To také může být důvodem, proč se vloni úroveň proočkovanosti dětí do jednoho roku věku proti pneumokokům pohybovala jen kolem 70 %, byť jde o plně hrazené očkování," komentuje Jakub Hofmann.

Podobná situace je kvůli nízkému povědomí také u očkování proti klíšťové encefalitidě, která patří mezi nemoci s relativně vysokým počtem případů a na účinnou ochranu v podobě očkování je taktéž poskytován příspěvek.

Dalším příkladem může být očkování proti meningokokovým infekcím, které 47 % oslovených žen považuje za velmi závažné a uvědomuje si i riziko možného úmrtí. Nízká míra proočkovanosti nejmenších dětí přitom může naznačovat, že rodiče riziko možné nákazy podceňují.

O tom, že zdravotní pojišťovny na očkování proti meningokokům přispívají, ví pouze třetina matek a ani ne pětina ho v letošním roce využila. Finanční příspěvek nebo plně hrazené očkování přitom výrazně zvyšují zájem o vakcíny.

„Dvě třetiny žen v průzkumu uvedly, že by své dítě nechaly proti meningokokovým infekcím skupiny B očkovat v případě, že by bylo plně hrazeno pojišťovnou. Čím menší je finanční dopad na rodinný rozpočet, tím větší je ochota očkování podstoupit. Důležitá je proto osvěta a dobrá informovanost. Finanční příspěvek totiž poskytují všechny zdravotní pojišťovny. Rodiče o tom ale často neví," říká Jakub Hofmann

Výši příspěvků na nepovinná očkování pro příští rok zatím zdravotní pojišťovny nezveřejnily

Lze ovšem očekávat, že budou i nadále součástí jejich preventivních balíčků. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna ovšem nejvyšší příspěvek ve výši 2500 Kč na očkování dětí proti meningokokům nabízí pouze do konce letošního listopadu. Výši aktuálních příspěvků pro děti a dospělé nabízených jednotlivými pojišťovnami ukazuje následující tabulka, v níž ale nejsou zohledněny další možné příspěvky v rámci interních pravidel jednotlivých pojišťoven. Detailní podmínky získání příspěvku na nepovinná očkování si klienti musí ověřit u své zdravotní pojišťovny. 

Přehled příspěvků zdravotních pojišťoven na očkování proti meningokokovým onemocněním v roce 2018:

Zdravotní pojišťovna

Základní příspěvek
pro dítě

Základní příspěvek
pro dospělého

Všeobecná zdravotní
pojišťovna

do 30. listopadu 2018 2500 Kč

500 Kč

Vojenská zdravotní
pojišťovna

500 Kč

500 Kč

Česká průmyslová
zdravotní pojišťovna

1500 Kč

1000 Kč

Zdravotní pojišťovna
ministerstva vnitra

1000 Kč

500 Kč

Oborová zdravotní
pojišťovna

300 Kč

300 Kč

Revírní bratrská pokladna,
zdravotní pojišťovna

1000 Kč

1000 Kč

Zaměstnanecká
pojišťovna Škoda

800 Kč na každou dávku

400 Kč

Zdroj: zdravotní pojišťovny

1Průzkum připravený společností IQVIA na základě zadání společnosti GSK probíhal na území celé České republiky. Sběr dat byl realizován v období červenec - srpen 2018 ve skupině matek s dětmi ve věku 2 - 6 měsíců. Celkem bylo dotázáno 199 žen. Vzorek pro dotazování byl vytvořen pomocí kvótního výběru. Průzkum byl realizován pomocí osobního dotazování (F2F). K průzkumu byl použit strukturovaný dotazník, který připravila společnost IQVIA na základě zadání společnosti GSK.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie