Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



DENNÍ DATA O ONEMOCNĚNÍ COVID-19 V OBCÍCH



Informovat občany o skutečném počtu nakažených a nových přírůstcích přímo v místě jejich bydliště, zaměstnání nebo tam, kde bydlí jejich blízcí. Tlumit případnou paniku, ale také posilovat obezřetnost v místech, kde počty případů rostou. To je cílem nového projektu COVID report, který všem obcím na území Česka na míru zajistí aktuální data o průběhu epidemie. Stojí za ním Mobilního Rozhlas s technologickým startupem MAMA AI a Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).  Celý projekt vznikl s ohledem na současnou situaci plně online bez jediné osobní schůzky.

COVID report obcím vůbec poprvé umožní pracovat s přehlednými statistikami probíhající pandemie, které jsou přímo pro ně denně upravované do srozumitelné podoby a umožňují sdílení formou mailingů nebo příspěvků na sociálních sítích s občany.

Není bez zajímavosti, že celý projekt vznikl s ohledem na současnou situaci plně online bez jediné osobní schůzky.

Data o skutečné covidové situaci

COVID report, který městům a vesnicím zprostředkuje platforma Mobilní Rozhlas, aktualizuje přehledně údaje o denních přírůstcích včetně ohrožené skupiny osob starších 65 let a změny takzvané míry pozitivity - podílu nemocných na celkovém počtu obyvatel obce v rámci dvoutýdenního intervalu. Jednotlivé obce zároveň srovnává s okolními katastry, se sídly v širším okolí, ale také se srovnatelně velkými obcemi v kraji. Veškerá data prezentuje v přehledných infografikách a s přesnými vysvětlivkami, jak se s daty pracuje.


Příklady COVID reportu v praxi:

Most (66,5 tisíce obyvatel) ZDE 

Nové Strašecí (5,5 tisíce obyvatel) ZDE


COVID report je pro samosprávy zdarma a na základě dat ÚZIS jej zpracovává mladá inovativní společnost MAMA AI. Díky prvkům umělé inteligence generuje pro každou obec srozumitelný shrnující text, který data interpretuje. Obce tak získají unikátní možnost nasdílet svým občanům základní informace v nejpřehlednější možné podobě a zajistit tak maximální zjednodušení statistik.

„Snažíme se poskytnout informace o aktuálním stavu epidemie covid-19 v ČR ve formátu otevřených dat, která jsou srozumitelná pro širokou veřejnost. Cílem je podpořit vedení místních samospráv a umožnit prezentovat jejich občanům správná a korektní data," uvádí Martin Komenda z ÚZIS, kde pracuje mimo jiné jako garant webových aplikací covid-19 a koordinátor projektu Národního zdravotnického informačního systému.

„Obce mohou občanům prostřednictvím platformy Mobilní Rozhlas v přehledné podobě poskytnout jasnou informaci o situaci na svém území, aniž by se vystavovaly riziku špatné interpretace dat. Obyvatelé zase získají možnost srovnání svého bydliště s ostatními samosprávami a přehledné informace o situaci z míst, kde například žijí jejich blízcí nebo kde pracují, " dodává Martin Komenda.

Vysoký zájem ze strany občanů

Pilotní fáze projektu, při které Mobilní Rozhlas službu aktivoval pro 1200 samospráv, ukazuje, že občané mají o přehledné informace o probíhající pandemii ze strany obcí jednoznačný zájem. Přes Mobilní Rozhlas distribuované COVID reporty opakovaně otevřelo více než 75 % adresátů, celkové hodnocení užitečnosti služby se pohybuje těsně pod 9 body z 10.

COVID report vhodně doplňuje stávající vládní kanály a komunikaci ministerstev, na které občany zároveň odkazuje v případě doplňkových dotazů a starostům tak ulehčuje práci.
Velkou roli hraje i skutečnost, že se jedná o srozumitelně interpretovaná oficiální data ÚZIS, která díky Mobilnímu Rozhlasu občanům předloží starosta a obec. Tedy subjekty, ke kterým naprostá většina obyvatel chová důvěru a od kterých se tento typ komunikace i díky dobré zkušenosti z uplynulých měsíců očekává," vysvětluje Ondřej Švrček, šéf Mobilního Rozhlasu.

Jeho slova ostatně potvrzuje i loňský průzkum Asociace moderně komunikujících samospráv. Podle něj koronavirová krize posílila důvěru ve zprávy, které obce svým občanům zasílají. Dvě pětiny oslovených obyvatel označily přímou komunikaci obce za stejně důležitou nebo důležitější než zprávy v médiích.

COVID report byl v první fázi spuštěn pro 1200 samospráv zapojených do Mobilního Rozhlasu, již za pár týdnů jej budou moci využívat i samosprávy, které zatím systém Mobilní Rozhlas pro aktivní komunikaci nevyužívají. Podobně jako v případě takzvaných licencí pro krizovou komunikaci i nyní Mobilní Rozhlas počítá s uvolněním projektu zdarma pro více než 6250 měst a obcí. Služba pro ně sama založí bezplatný profil, na kterém bude s pomocí umělé inteligence od MAMA AI data denně aktualizovat.

Zajistit data s denní aktualizací pro takové množství obcí, navíc s možností distribuce pomocí kanálů přímé obecní komunikace, bude unikátní také v celoevropském měřítku. Zapojení partneři proto počítají s možností distribuce tohoto unikátního know-how i do ostatních států EU.

„Česko má možnost stát se průkopníkem v distribuci srozumitelných dat o probíhající pandemii s možností přímé distribuce do telefonů občanů. Naše unikátní technologie generování přirozeného jazyka z dat umožňují přidat další parametry a sledovat například proočkovanost obyvatel," uvádí Jan Kleindienst, spoluzakladatel MAMA AI.

„Nejen v Česku, ale i v celé Evropě je vysoká poptávka po srozumitelných, přehledných a hlavně faktických zdrojích. Dobrá informovanost obyvatel je zároveň jeden z nejefektivnějších nástrojů podporujících racionální diskuzi a pomáhá dělat informovaná rozhodnutí pro jednotlivce i samosprávy," doplňuje Jan Kleindienst.

Zdroj: FIY Prague


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie