Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VZTAH FUNKCE VITAMINU D A HOŘČÍKU V LIDSKÉM ORGANISMU



doc. PharmDr. Radek Kučera, Ph.D.
Oddělení imunochemické diagnostiky, FN Plzeň

Úvod

Dostatečná hladina a efektivní využití vitaminu D v organizmu záleží na mnoha vnitřních a vnějších faktorech. Hořčík (Mg), jako kofaktor enzymů přeměňujících vitamin D v aktivní účinnou formu, hraje významnou roli v efektivním fungování vitaminu D v organizmu.

Vitamin D a jeho funkce v organizmu

Vitamin D je produkován s pomocí slunečních paprsků v lidské kůži. Zde se tvoří vitamin D3 (cholekalciferol). Spolu s externím přívodem vitaminu D do těla ve formě vitaminu D2 (ergokalciferolu), který je přítomen v rostlinách a cholekalciferolu ze živočišných zdrojů, je vitamín D metabolizován v játrech za vzniku zásobní formy vitaminu D (kalcidiolu). Hladiny kalcidiolu v krvi se běžně používají k posouzení celkové zásoby vitaminu D v lidském těle. V případě potřeby je kalcidiol metabolizován v ledvinách a jiných tkáních za vzniku aktivní formy vitaminu D (kalcitriolu). Účinek vitaminu D je zprostředkován jeho specifickým receptorem a v současnosti chápeme mechanizmus účinku vitaminu D ve smyslu působení steroidního hormonu.1 Formy vitaminu D jsou uvedeny v Tabulce 1.

Hlavním zdrojem vitaminu D je pro nás jeho produkce v kůži za pomoci slunečních paprsků. Důležitý je ale úhel dopadu slunečního světla. K syntéze v pokožce dochází pouze v případě, že úhel dopadu slunečního paprsku je 45° nebo vyšší. Ve střední Evropě je možné získat vitamin D „ze slunce" přibližně od poloviny dubna do poloviny září. Efektivita "výroby vitaminu D" se též snižuje v případě oblačného počasí, znečištěním vzduchu, použitím krémů na opalování, oblečením a je také ovlivněna typem a stářím pokožky. U starších lidí pokožka produkuje méně vitaminu D ve srovnání s mladšími lidmi, při srovnatelné dávce slunečního světla.2

Po mnoho let je známa role vitaminu D v prevenci křivice u dětí, osteomalacie u dospělých a osteoporózy u starších osob. Dnes víme, že vitamin D je zapojen do řady metabolických dějů v organizmu. Vitamin D ovlivňuje funkce centrálního a periferního nervového systému včetně kognitivních funkcí.3 Vitamin D podporuje syntézu svalových bílkovin, ovlivňuje transport vápníku a fosfátů buněčnými membránami, přispívá k růstu a diferenciaci svalových vláken a má pozitivní vliv na kontraktilní vlákna a tím i sílu svalů.4 Vitamin D stimuluje vrozenou i získanou imunitu. Bylo prokázáno spojení mezi zimními a jarními virózami a bakteriálními infekcemi a oslabením imunitního systému způsobeného nedostatkem vitaminu D. Takové infekce lze snížit na polovinu řádnou suplementací vitaminem D, zejména ve skupině pacientů s nejnižšími hladinami vitaminu D (pod 30 nmoL/L). Normální hladiny vitamínu D též snižují výskyt astmatu, který je aktivován respiračními viry.5

Nedostatek vitamin D a suplementace

Po mnoha letech informačních kampaní je obecné povědomí o nezbytnosti dostatečných hladin vitaminu D v lidském těle stále neuspokojivé. Po letech výzkumů byly popsány souvislosti mezi nízkými hladinami vitaminu D a mnoha civilizačními chorobami. Seznam nemocí a patologických stavů začíná autoimunitními chorobami, roztroušenou sklerózou a cukrovkou, pokračuje osteoporózou a končí různými typy rakoviny.6 V současnosti je známo, že při regulaci hladiny vitaminu D v lidském organizmu hraje roli řada faktorů: sluneční svit, pigmentace kůže, zeměpisná šířka, genetická predispozice k využití vitaminu D a faktory životního stylu, jako jsou kulturní zvyklosti v oblékání, stravovací návyky pobyt venku či v uzavřených prostorách atd.

Vitamin D hraje důležitou roli v mnoha metabolických procesech v lidském organizmu. Mírný nebo v některých případech výrazný nedostatek vitaminu D může přetrvávat bez viditelných příznaků po mnoho let. Nedostatek vitaminu D je možné odhalit měřením jeho hladin v krvi. Potvrzené nízké hladiny by měly být vždy signálem pro doplnění vitaminu D s ohledem na individualitu každého pacienta (věk, pohlaví, genetika, současně probíhající jiná onemocnění atd.)7 Podle dostupných statistik trpí 70 % světové populace nedostatkem vitaminu D. To zahrnuje lidi žijící ve vyšších zeměpisných šířkách, ale překvapivě také populace žijící v zeměpisných šířkách, kde je slunečního svitu po celý rok dostatek. 

Suplementace vitaminem D se může odehrávat ve dvou rovinách, preventivní a léčebné. Preventivní užívání vitaminu D samozřejmě navozuje otázku bezpečnosti užívání s ohledem na možné předávkování. Při preventivním užívání volně dostupných přípravků s obsahem vitamin D je znalost vlastní hladiny vitaminu D v organizmu výhodou, nikoliv však podmínkou. Vezmeme-li v úvahu, že většina populace má hladiny vitaminu D nedostatečné a že suplementační dávky v preventivně užívaných přípravcích nepřevyšují 2000 IU vitamin D v denní dávce, tak můžeme jednoznačně hovořit pouze o zdravotním přínosu pro konkrétní osobu, přičemž riziko předávkování nepřichází v úvahu.


Každá suplementace z léčebných důvodů by měla být vždy zahájena měřením 25-hydroxyvitaminu D (kalcidiolu), hlavní zásobní formy vitamínu D, který je v současné době považován za zlatý standard při hodnocení stavu vitaminu D v lidském organizmu.8


Doporučené dávky vitaminu D jsou uvedeny v Tabulce 2 v souvislosti s hladinami kalcidiolu naměřenými v séru.

Vitamin D3 (cholekalciferol) je nejvíce doporučovaná forma pro substituci. Vitamin D3 je o 85 % účinnější díky své lepší biologické dostupnosti ve srovnání s vitaminem D2 (ergokalciferolem). V řadě prací se uvádí, že doporučená denní dávka (DDD) vitaminu D3 (potrava nebo suplementace) je 15-20 µg/den (600-800 IU/den). Tato DDD je v současné době považována za dostatečnou pouze u lidí s pravidelnou expozicí slunečnímu záření. Pokud je expozice slunečnímu záření omezená, DDD by měla být 50 µg/den (2000 IU/den) nebo vyšší.9 Na regulaci příjmu nebo syntézy vitaminu D a jeho dalšího využití v lidském těle se však podílí mnoho faktorů. Při stanovování správných dávek pro suplementaci je třeba vzít v úvahu následující faktory: roční období a intenzitu slunečního svitu, individuální životní styl, stravu, současně probíhající jiná onemocnění, genetickou predispozici k využití vitamínu D atd. V současné době jsou široce dostupné metody pro měření vitaminu D v krvi. I když toxické nebo vedlejší účinky jsou velice vzácné, měření hladiny vitaminu D by mělo být nedílnou součástí každého procesu suplementace.10

Úloha hořčíku při využití vitamin D v organizmu

Hořčík (Mg) patří k základním minerálům lidského těla, má mnoho fyziologických funkcí a hraje důležitou roli v prevenci chronických chorob.11 Výskyt nízkých hladin hořčíku kvůli nízkému příjmu z potravy je poměrně vysoký, což může mít ve svém důsledku negativní dopad na lidské zdraví. Tabulka 3 uvádí doporučené denní dávky hořčíku v závislosti na věku a pohlaví.

Hořčík hraje významnou roli v regulaci metabolismu adenosintrifosfátu, syntéze ribonukleových a deoxyribonukleových kyselin,12 krevního tlaku13 a metabolizmu inzulinu.14 Nedostatek hořčíku může ovlivnit produkci parathormonu (PTH), hormonu, který se podílí na regulaci koncentrace vápníku (Ca) v krvi.15 Nadměrná produkce PTH může způsobit oxidativní stress a systémový zánět.16 Léčba zvýšené produkce PTH obvykle zahrnuje použití velkých dávek vitaminu D, kde nastává riziko vedlejších účinků, jako je např. kalcifikace měkkých tkání.17 Hořčík napomáhá efektivnímu fungování Vitaminu D, a tím snižuje riziko vedlejších účinků. V nedávno publikované studii bylo pozorováno daleko efektivnější využití vitaminu D, s následným snížením hladin PTH. Toto snížení se projevilo pouze ve skupině osob, které měly dostatečné hladiny hořčíku. Popsaný efekt se vysvětluje skutečností, že hořčík je kofaktorem enzymů zajišťujících přeměnu vitaminu D v jeho účinnou formu. Jedná se o enzymy: vitamin D-25-hydroxylázu, která metabolizuje cholekalciferol a ergokalciferol na zásobní formu vitaminu D, kalcidiol, a 25-hydroxyvitamin D-1-alpha-hydroxylázu, která metabolizuje kalcidiol na aktivní formu, kalcitriol.18 Nízký příjem hořčíku v potravě může vést ke snížení produkce kalcitriolu, protože enzymy v metabolické kaskádě vitaminu D jsou závislé na hořčíku. Nedostatečná produkce kalcitriolu vede ke snížení absorpce vápníku ve střevě a nedostatečné hladině vápníku v séru, což v konečném důsledku stimuluje produkci PTH.


Přednášku doc. PharmDr. Radka Kučery, Ph.D.
„Vztah funkce vitaminu D a hořčíku v lidském organizmu"
můžete vystudovat na educomm.cz.

ZDE


Závěr

Vitamin D působí jako steroidní hormon a podílí se na mnoha metabolických procesech v lidském těle. Nízké hladiny vitaminu D v séru by měly být jasným signálem pro jeho doplnění v každém věku, od novorozenců až po seniory. V současné době jsou běžně dostupné metody pro stanovení vitaminu D v krvi. Pokud je indikována suplementace vitaminem D, je doporučeno monitorovat sérové hladiny kalcidiolu, aby byla zajištěna optimální individuální dávka vitaminu D. Toxicita vitaminu D byla v minulosti nadhodnocována. Nové poznatky společně s dobrou dostupností monitorace hladin vitaminu D v krvi snižují možnost předávkování a toxických projevů na minimum.

Hořčík se podílí na efektivním fungování osy vitamin D - PTH, přičemž významné úloze hořčíku není v současné době věnována patřičná pozornost. Nedostatek hořčíku neumožňuje dostatečnou tvorbu kalcitriolu, což má za následek nižší vstřebávání vápníku ve střevě, snížení jeho hladiny v krvi a reflexní zvýšenou produkci PTH se všemi jeho důsledky, pokud tato zvýšená produkce trvá nepřiměřeně dlouho.

Literatura:
1. Bouillon R, Marcocci C, Carmeliet G, et al. Skeletal and Extraskeletal Actions of Vitamin D: Current Evidence and Outstanding Questions. Endocr Rev. 2019;40(4):1109-1151. doi:10.1210/er.2018-00126
2. Wacker M, Holick MF. Sunlight and Vitamin D: A global perspective for health. Dermatoendocrinol. 2013;5(1):51-108. doi:10.4161/derm.24494
3. Koduah P, Paul F, Dörr JM. Vitamin D in the prevention, prediction and treatment of neurodegenerative and neuroinflammatory diseases. EPMA J. 2017;8(4):313-325. doi:10.1007/s13167-017-0120-8
4. Chiang CM, Ismaeel A, Griffis RB, Weems S. Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review. J Strength Cond Res. 2017;31(2):566-574. doi:10.1519/JSC.0000000000001518
5. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. doi:10.1136/bmj.i6583
6. Feldman D, Krishnan AV, Swami S, Giovannucci E, Feldman BJ. The role of vitamin D in reducing cancer risk and progression. Nat Rev Cancer. 2014;14(5):342-357. doi:10.1038/nrc3691
7. Leary PF, Zamfirova I, Au J, McCracken WH. Effect of Latitude on Vitamin D Levels. J Am Osteopath Assoc. 2017;117(7):433-439. doi:10.7556/jaoa.2017.089
8. Pludowski P, Holick MF, Grant WB, et al. Vitamin D supplementation guidelines. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018;175:125-135. doi:10.1016/j.jsbmb.2017.01.021
9. Binkley N, Dawson-Hughes B, Durazo-Arvizu R, et al. Vitamin D measurement standardization: The way out of the chaos. J Steroid Biochem Mol Biol. 2017;173:117-121. doi:10.1016/j.jsbmb.2016.12.002
10. Kennel KA, Drake MT, Hurley DL. Vitamin D deficiency in adults: when to test and how to treat. Mayo Clin Proc. 2010;85(8):752-758. doi:10.4065/mcp.2010.0138
11. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015;7(9):8199-8226. Published 2015 Sep 23. doi:10.3390/nu7095388
12. Jahnen-Dechent W, Ketteler M. Magnesium basics. Clin Kidney J. 2012;5(Suppl 1):i3-i14. doi:10.1093/ndtplus/sfr163
13. Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr. 2013;4(3):378S-83S. doi:10.3945/an.112.003483
14. Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity and metabolic control in type 2 diabetic subjects: a randomized double-blind controlled trial. Diabetes Care. 2003;26(4):1147-1152. doi:10.2337/diacare.26.4.1147
15. Rodríguez-Ortiz ME, Canalejo A, Herencia C, et al. Magnesium modulates parathyroid hormone secretion and upregulates parathyroid receptor expression at moderately low calcium concentration. Nephrol Dial Transplant. 2014;29(2):282-289. doi:10.1093/ndt/gft400
16. Cheng SP, Liu CL, Liu TP, Hsu YC, Lee JJ. Association between parathyroid hormone levels and inflammatory markers among US adults. Mediators Inflamm. 2014;2014:709024. doi:10.1155/2014/709024
17. Zittermann A, Schleithoff SS, Koerfer R. Vitamin D and vascular calcification. Curr Opin Lipidol. 2007;18(1):41-46. doi:10.1097/MOL.0b013e328011c6fc
18. Lotito A, Teramoto M, Cheung M, Becker K, Sukumar D. Serum Parathyroid Hormone Responses to Vitamin D Supplementation in Overweight/Obese Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2017;9(3):241. doi:10.3390/nu9030241

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie