Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VYPADÁVAJÍ VÁM VLASY PŘI ČESÁNÍ?



Trápí vás vypadávání vlasů?

Růst vlasů začíná již během embryonálního vývoje plodu, kdy se vytváří vlasový váček. Koncem pátého měsíce na hlavičce začínají růst vlasy. Počet vlasových váčků je dán při narození a během života se nové vlasové váčky nevytvářejí. V průměru pak máme na hlavě asi 100 tisíc vlasů (světlovlasí až 140 tisíc), které se nacházejí v různých fázích růstového cyklu. Anagenní - růstová fáze trvá 2 až 7 let a nachází se v ní zhruba 85 % všech vlasů, které máme na hlavě. Na konci anagenní fáze buňky vlasové cibulky zastavují svůj metabolismus a rohovatí, což je signál vlasovému folikulu, aby se přepnul do druhé, katagenní fáze životního cyklu vlasu. Ta trvá asi dva týdny a v této fázi se nachází jen 1 % vlasů. V katagenní fázi postupně odumírá dermální papila, která se dosud podílela na zásobování vlasu. Třetí, klidová - telogenní fáze trvá tři až čtyři měsíce a nachází se v ní zhruba 10 až 20 % vlasů, které mámě na hlavě. Během telogenní fáze se vlas uvolní z papily a pomalu se posouvá nahoru k ústí mazové žlázy, kde zůstává, dokud nevypadne. 

Padají vám vlasy při česání?

Nejkvalitnější vlasy máme mezi 20. - 30. rokem života. V této době je na hlavě až 610 vlasových cibulek na 1 cm2. Málokoho by napadlo počítat, kolik mu během dne vypadne vlasů, pokud nezůstávají ráno na polštáři, nebo je nenacházíme na oblečení. Jasný signál, že trpíme zvýšeným vypadáváním vlasů, nám ukáže množství vyčesaných vlasů na kartáči. Pokud ztrácíme více než asi 100 vlasů denně, vypadávají rovnoměrně z celé plochy hlavy a jsou celkově řidší a jemnější, může se jednat o projevy difúzního vypadávání vlasů, jehož příčiny bývají u žen často spojeny s hormonální nerovnováhou (menopauza, těhotenství či porod). Mezi další faktory patří stres v osobním i profesním životě, nervové vypětí spojené například s operačním zákrokem, špatná funkce štítné žlázy, užívání některých léků a nedostatečná výživa. Platí, že jednostranné diety, různé snahy o zhubnutí apod. s sebou nesou i zhoršenou kvalitu vlasů.

V lékárně se častěji setkáme s difúzním vypadáváním vlasů, kdy vlasy vypadávají rovnoměrně z celé plochy hlavy", říká PharmDr. Gabriela Kroupová z olomoucké lékárny a pokračuje: „Je třeba se klienta zeptat, jak dlouho ho vypadávání trápí a jak se konkrétně v jeho případě projevuje."


Dobrá zpráva je, že difúzní vypadávání vlasů je reverzibilní,

tzn. pokud se odstraní příčina, vypadávání zpravidla přestane.


Účinné a šetrné řešení pro redukci vypadávání vlasů

„Vypadávání vlasů nastupuje často o několik týdnů později od setkání se s příčinou. Pokud Vás již vypadávání vlasů potká, je dobré se řídit heslem: „čím dříve, tím lépe", začít s vyváženou a zdravou stravou a zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podporu růstu nových. U těchto přípravků být důsledný v aplikaci, tzn. pravidelně a dlouhodobě", doplňuje PharmDr. Kroupová.

Kosmetické přípravky značky PARUSAN zmírňují vypadávání vlasů a podporují růst nových vlasů. Parusan Stimulátor Šampon a Energizer Tonikum zásobují spodní část vlasů až do vlasové cibulky zcela cíleně koncentrátem výživných látek. Speciálně sladěný komplex rostlinných extraktů ovlivňuje růstovou fázi vlasu a stimuluje dermální papilu k navození růstu vlasu. Klinické testy zaměřené na řešení vypadávání vlasů prokázaly, že po tříměsíční aplikaci se nacházelo významně více vlasů v aktivní růstové fázi (anagenní fáze) a zároveň bylo redukováno množství telogenních vlasů. Aktivní látky obnovují vlasovou regeneraci a zvyšují růstový faktor na normální hodnotu. To je výsledek, který se projeví pozitivně na hustotě vlasů. 

Složení přípravků Parusan je doplněno o další látky pro výživu a lesk vlasů jako je L-Arginin, biotin a vitamin E. Díky tomu, že Parusan neobsahuje kofein, alkohol, silikony, parabeny a barviva, je šetrný k vlasům a vhodný i pro osoby s citlivou pokožkou hlavy.

Stimulace růstu vlasů ve 2 krocích:

1. KROK: PARUSAN Stimulátor Šampon: Vmasírujte do mokrých vlasu, nechte 2-3 minuty působit a důkladně opláchněte.

2. KROK: PARUSAN Energizer Tonikum: Po umytí vlasů jemně vmasírujte malé množství do pokožky hlavy. Neoplachujte, nechte uschnout nebo vlasy upravte obvyklým způsobem. Je možné použít i do suchých vlasů ve dnech, kdy si nemyjete vlasy.

Oba přípravky jsou vhodné pro každodenní použití a pro dosažení optimálních výsledků se doporučuje používat oba přípravky současně pravidelně po dobu alespoň 2-3 měsíců.

Co je dobré pro tělo, prospívá i vlasům

Správná péče o vlasy se neobejde bez dodržování principů zdravého životního stylu včetně vyvážené stravy. To je předpoklad pro to, že se vnitřní zdraví projeví i na vnějších znacích, jako je bezproblémová pokožka a krásné vlasy.

„K podpoře hustoty a zdraví vlasů sáhněte po ovoci a zelenině, bohatých zdrojích vitaminů a stopových prvků a konzumujte pravidelně kvalitní bílkovinnou stravu. Jelikož jsou vlasy složeny z velké části z proteinů, jezte jich dostatek. Lidé, kteří drželi redukční diety, často pozorovali jako vedlejší efekt vypadání vlasů. A jedním z důvodů byl právě nedostatek aminokyselin a bílkovin v jejich chudé stravě. Konzumací kvalitních proteinů přispějete ke zdravé produkci keratinu, stavebního prvku vlasů.", doporučuje na závěr PharmDr. Kroupová.

PARUSAN Stimulátor Šampon a PARUSAN Energizer Tonikum


  • Zmírňuje vypadávání vlasů a podporuje růst vlasů nových
  • Obsahuje speciálně sladěný přírodní extrakt
  • Šetrný k pokožce hlavy i vlasům - neobsahuje kofein, alkohol, silikony, parabeny a barviva
  • Klinicky prokázaný účinek
  • Německá kvalita od DR.THEISS

Chcete na vlastní kůži vyzkoušet vlasovou kúru Parusan?

Zapojte se do naší rubriky a odpovězte správně na magazin@hcom.cz do konce měsíce června na soutěžní otázku.

Máte tak šanci vyhrát dvě balení šamponu a tonika pro dvouměsíční testování.

POZOR: Podmínkou zařazení do soutěže je ochota spolupracovat na vyhodnocení domácího testování v zářijovém Magazínu HealthComm!


Soutěžní otázka:

Jaké aktivní látky obsahuje přípravek Parusan?

a) Minoxidil

b) Kofein

c) Speciálně sladěný rostlinný extrakt + biotin, L-Arginin a vitamin E

Správnou odpověď můžete nalézt i na www.parusan.cz

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie