Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VTIPNÁ HISTORIE HODIN CHEMIE



Názvy chemických prvků či rostlin, tak jak je dnes známe, prodělaly mezi českými studenty přírodních věd několik „obrození". Snaha národních obrozenců o počeštění všeho, co nemělo dostatečně český či slovanský název, často přinesla až komické výrazy, proto se také většina z nich neujala.

Bratři Preslové se v první polovině 19. století zasloužili o vytvoření českých názvů pro rostliny, o jejich dělení na jednodomé a dvoudomé, či názvy čeledí. Dodnes přetrvalo jejich označení pro kopretinu, dobromysl, šťovík nebo bleduli.

Jan Svatopluk Presl byl rakouský a český vysokoškolský pedagog, profesor zoologie a mineralogie na pražské Karlo-Ferdinandově univerzitě a jeden z nejvýznamnějších českých přírodovědců 19. století. Společně s bratrem Karlem Bořivojem vydali Flora Čechica - Kwětena česká - první dokončenou, systematicky zpracovanou publikaci, popisující 1498 druhů rostlin, ke kterým vytvořili i česká botanická jména.

Karel Bořivoj Presl byl český lékař, profesor všeobecného přírodopisu na univerzitě v Praze a jeden z nejvýznamnějších českých botaniků 19. století. Kromě systematického výzkumu české květeny prováděl i botanické výzkumy v zahraničí.

Jan Svatopluk Presl se zasloužil o terminologii mnoha vědních oborů: v mineralogii, zoologii, botanice a chemii, kde zavedl dvouslovné pojmenovávání anorganických sloučenin a rozlišování oxidačního čísla pomocí přípon. Chemické názvosloví popsal ve spisu Lučba čili chemie zkusná.

V procesu „broušení" jazyka a ve snaze o zvukomalebnost českých slov vznikaly (pro nás a v dnešní době) i zábavné názvy v periodické tabulce prvků:

Například jednotlivé chemické prvky byly členěny do skupin nazývaných čeledě. Lékař Karel Slavoj Amerling popsal 11 čeledí chemických prvků, například vodík, uhlík, dusík a kyslík byly "prvkové sněživí", stříbro a zlato byly prvky s označením „vrcholové kovů".

Od litíku po smrdík

Hodiny chemie by mohly být o mnoho poutavější, kdyby zůstalo u některých starých názvů chemických prvků:

Lithium: japík, wralek, litík

Dusík: dusýk, mirník

Kyslík: živík

Fluor: tekutík, kazík

Fosfor: kostík

Chrom: barvík

Tellur: zemník, župel

Osmium: smrdík

V roce 1860 vydal Vojtěch Šafařík první českou vysokoškolskou učebnici Základové chemie čili lučby, když se před tím podílel na vytvoření českého chemického názvosloví. To bylo do té doby pod vlivem Jana Svatopluka Presla a Josefa Jungmanna. Některé jimi vytvořené názvy prvků se dochovaly dodnes: vodík, uhlík, dusík, kyslík, sodík, hořčík, hliník, křemík, draslík, vápník. Jiné, jako barvík nebo kostík odstranil právě Šafařík. Zavedl rovněž koncovky pojmenování oxidů podle valence příslušného prvku, které byly až v roce 1918 pozměněny do podoby, která se dosud používá (-ný, -natý, -itý, -ičitý, ičný (-ečný), -ový, -istý, -ičelý). A v hodinách chemie tak skončila legrace!

Zdroje: prvky.com, vscht.cz

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie