Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VAGINÁLNÍ INFEKCE NENÍ HANBOU



Pojďme si v čase, kdy sedm z vás testuje kosmetický přípravek Beliema Expert Intim Gel pro každodenní hygienu intimní partií, povědět více o ryze ženských potížích... 

NEBOJTE SE O PROBLÉMU MLUVIT

Určitou formu této nepříjemné záležitosti zažila aspoň jednou za život každá druhá žena. Minimálně 10 procent žen přitom trpí těmito nepříjemnými problémy opakovaně. Problémem však zůstává, že mnohé ženy neumí rozlišit typ vaginální infekce a bojí se o nich mluvit, a tak volí nesprávnou léčbu.

Vaginální infekce u žen je charakterizována jako narušení rovnováhy v pochvě. Vznik infekcí způsobených kvasinkami nebo bakteriemi mohou podpořit různé faktory, od chlóru v bazénu až po stravu. Nejčastěji vzniká přenosem při pohlavním styku, zatékáním infikované moči nebo nesprávnou hygienou po použití toalety. Infekce se naopak mohou častěji vyskytovat u žen s neléčeným diabetem, při častém užívání kortikosteroidů nebo i antibiotik. O tyhle tématech by se ženy tak rozhodne neměly stydět mluvit, právě naopak. Kromě toho, žena, která se nestydí hovořit o této často tabuizované tématu jako jsou intimní partie a péče o ně, jednodušeji popíše své problémy i v gynekologické ordinaci. Mimo to je velmi pravděpodobné, že se bude zodpovědně starat i o své intimní zdraví.

Svědění? Tak to je určitě mykóza!

Nemusí to tak být. Ženy jsou přitom na vznik vaginálních infekcí a zánětů dolních močových cest velmi citlivé. Problémem však zůstává, že mnohé ženy neumí rozlišovat typ vaginální infekce, a tak volí nesprávnou léčbu. Ženy si pak často mylně myslí, že se jedná o mykózu, a zapomínají na to, že častější jsou jiné typy infekce, především bakteriální. Léčbu začnou přípravkem, který ji nemusí vyřešit, a řešení tak naopak prodlouží.

Právě k tomu jsou určené například přípravky Beliema® od společnosti Idelyn®, které přinášejí podporu při obou typech problémů. Například zdravotnický prostředek Beliema® Effect vaginální tablety obsahuje kmen živých bakteií Lactobacillus acidophilus a kyselinu mléčnou, které pomáhají obnovit a stabilizovat rovnováhu vaginální mikroflóry a zároveň tím redukovat nepříjemné příznaky vaginální infekce, jako je svědění, podráždění, pálení, neobvyklý výtok či nepříjemný zápach. Důležité je začít již při prvních příznacích. Naopak kosmetické přípravky intimní mycí gel a uklidňující krém Beliema® Expert obsahují speciální ochrannou probiotickou složku BioEcolia®, kyselinu hyaluronovou, která podporuje hojení drobných kožních poranění a zvlhčuje sliznici i pokožku. Kromě toho obsahují také kyselinu mléčnou a boritou, díky nimž odpovídají přirozenému vaginálnímu pH, a uklidňující složky aloe vera (gel) a měsíček lékařský (krém).

Vždyť se myju pravidelně...

Pravidelná hygiena je velmi důležitá a může i nemusí souviset se vznikem vaginální infekce. Nebezpečná však není pouze nedostatečná hygiena. Problémem může být i ta příliš častá či nehodná. Když ženu postihne nepříjemný pocit v intimních oblastech spojené s výtoky, často zkouší nejrůznější výplachy, deodoranty, parfémované toaletní pomůcky. Všechny tyto faktory však zhoršují křehkou poševní rovnováhu, oslabují ji, a nepřátelské bakterie nebo kvasinky se tak mohou přemnožit a způsobit nepříjemnosti. Proto je třeba pro intimní hygienu používat nejlépe jen čistou vodu a speciální gely pro intimní hygienu. U žen, které už vnímají riziko vaginální infekce se doporučuje používat speciální přípravky, které podporují přirozené vaginální prostředí. Ty obsahují v ideálním případě prebiotika s odpovídající hodnotou pH vhodnou pro intimní partie, jako například Idelyn Beliema Intim gel.

Při jakémkoli diskomfortu v intimní oblasti by měly ženy zpozornit. Při dlouhodobém odkládaní problému tak může dojít ke změnám až na hrdle děložním. Může vzniknout zánět hrdla, nebo důsledkem zánětu snadněji pronikají lidské papilomaviry, hlavní původci karcinomu hrdla krčku dělohy. Při delším ignorovaní problémů se může rozšířit zánět až na vnitřní stranu rodidel. Zánět může následně dlouhodobě snížit schopnost otěhotnět.

Se sexem to vůbec nesouvisí...

Mnohé ženy si myslí, že vznik bakteriálních infekcí souvisí jenom s nesprávnou hygienou během dne. Na hygienu před nebo po sexu však vůbec nemyslí. Rozvoj zdravých hygienických návyků před i po milování je však stejně důležitý pro udržení příjemného pocitu z pohlavního styku a zároveň eliminaci nežádoucích bakterií a prevenci infekcí jako každodenní péče. Při sexu totiž dochází k mechanickému podráždění poševní sliznice a zejména při nedostatečném zvlhčení vznikají v pochvě drobné trhlinky. Změna pH v pochvě také hraje velkou roli. Přirozeně je toto prostředí totiž kyselé - to znamená hodnoty pH 4,5 a nižší. Ejakulát nebo sliny jsou zásadité, proto narušují rovnováhu přirozeného prostředí a dávají šanci množení kvasinek. První a nejdůležitější hygienický tip je sprcha. Důkladně si umyjte intimní partie, a to čistou vodou nebo intimním gelem s odpovídajícím pH. Jestli jste tohle podcenili a už cítíte první nepříjemné podráždění v okolí intimních partií, vhodným tipem je kosmetický přípravek Beliema® Expert Intim Krémem. Díky svým zklidňujícím složkám pomáhá ulevit při nepříjemných pocitech bez nežádoucího podráždění. Tento krém vyvinutý s gynekology obsahuje vitaminy E a B5, extrakt z měsíčku a další zklidňující látky zmírňující nepříjemné pocity svědění. A stejně jako gel z řady Beliema pro intimní hygienu ho lze použít se stejným úspěchem i při riziku kvasinkové i bakteriální infekce.


Více na www.idelyn.cz


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie