Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



UŽIJTE SI LÉTO, BUĎTE VE SVÉ KŮŽI



S příchodem slunečného počasí nastává čas, kdy většina z nás ráda sáhne po lehčím oblečení. Oblékáme sukně a kraťasy, snažíme se užít si sluníčka a pochytat trochu bronzu. Bohužel ne každý má takové štěstí. Pro osoby s bércovým vředem není léto zrovna oblíbeným obdobím. Zvyšující se teplota a pot mají často za následek zhoršení stavu rány. Nohy plné obvazů každý raději zahalí do dlouhých nohavic i ve dnech, kdy je na teploměru třicet stupňů.

Přestože se o tomto tématu příliš nemluví, bércový vřed je v České republice velmi časté onemocnění. Netýká se zdaleka jen starších osob, onemocnět bércovým vředem může člověk i ve třiceti. Příčin vzniku je celá řada - od dědičných dispozic, obezity, diabetu, až po špatný životní styl s nedostatkem pohybu. Vliv mohou mít i hormonální změny v těhotenství.

Jedná se o velmi zdlouhavé a omezující onemocnění. Na začátku léčby by mělo stát odhalení přesných příčin jeho vzniku. Včasná návštěva lékaře a určení diagnózy může hojení výrazně uspíšit. Pokud nedojde k odstranění příčiny vzniku rány, hojení se může změnit v nekonečnou bitvu s mastmi a obvazy trvající i několik let. 

Jak poznáte blížící se problém

Nejčastější příčinou vzniku bércového vředu je chronické žilní onemocnění. Žíly dolních končetin jsou oslabené a nedokáží zajistit správnou cirkulaci krve. Krev neproudí zpátky k srdci a hromadí se v nohách. Kůže na nohou je suchá, křehká, mizí ochlupení, objevují se tmavé skvrny a ekzémy.

Tvorbě bércového vředu může předcházet také ischemická choroba (zúžení tepen). V tomto případě se jedná o opačný problém. Z důvodu zúžení tepen nejsou dolní končetiny dostatečně zásobeny krví, což se projevuje častou bolestí či pícháním v nohou. Postupně se bolesti zesilují především při chůzi a později přetrvávají dlouhodobě. Z důvodu špatného prokrvení může docházet k modrému až černému zbarvení prstů nebo nártu.

Pokud jste se poznali v některém z výše uvedených příkladů, věnujte maximální pozornost sebemenšímu poranění kůže na vašich nohou. I banální štípnutí od komára může skončit rozvojem bércového vředu, jehož hojení nebude snadné. Vznik jakékoliv rány aktivně řešte se svým lékařem.

Každý typ rány vyžaduje jiný přístup

Pokud je příčinou vzniku rány chronické žilní onemocnění, velkým pomocníkem při léčbě jsou kompresivní bandáže. Pomohou oslabeným žilám zajistit správný tok krve v nohách a rány se budou rychleji hojit.

V případě ischemické choroby je nezbytné včasné vyšetření včetně zvážení možnosti chirurgické úpravy průchodnosti tepen. Pouze končetiny s dobrou cirkulací krve mají dobře okysličenou a živinami zásobenou kůži, která se může dobře hojit.

Zapomeňte na tradiční masti a gázu

Při klasickém přístupu k hojení ran, se rána většinou pouze zakrývá  gázovým obvazem, popřípadě se místo rány ošetřuje některou z tradičních mastí. Tento způsob je ale pro hojení bércových vředů nevhodný a nepřináší žádný úspěch. Ve většině chronických ran se po krátké době rozvine infekce. K zahájení úspěšné léčby je proto nezbytné sáhnout po prostředku s obsahem antiseptika, které dokáže ránu dobře vyčistit a připraví vhodné podmínky pro její úspěšné zhojení.

Co se týče samotné obnovy kůže, bylo prokázáno, že její regenerace probíhá výrazně rychleji ve vlhkém prostředí. Za tímto účelem je na trhu množství přípravků pro takzvané vlhké hojení ran. Tento způsob se osvědčil právě při hojení komplikovaných ran, kde klasický přístup selhává. S urychlením léčby mohou pomoci také aktivní látky se schopností nastartovat a průběžně podporovat hojící proces. Jedním z výborných pomocníků je kyselina hyaluronová. Jde o látku, která se běžně vyskytuje v lidské kůži, avšak její množství v těle s postupujícím věkem klesá. Prostředky s obsahem kyseliny hyaluronové vytváří v ráně přirozeně vlhké prostředí a dokáží významně urychlit celkovou dobu léčby.

Léčba chronické rány patří do rukou odborníka

Stav každé nehojící se rány a volbu vhodného prostředku pro její ošetřování je vždy nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem nebo školenou zdravotní sestrou. Možné je také kontaktovat některou z mnoha specializovaných ambulancí pro léčbu chronické rány. Tyto ambulance se nachází ve většině nemocnic a jejich počet v České republice každým rokem stoupá. Dobrou zprávou je, že při správné a trpělivé péči je většina bércových vředů zhojitelná.

Užijte si léto a přecházejte vzniku bércových vředů.

Dopřejte si pravidelný pohyb, sprchujte nohy studenou vodou, vyvarujte se dlouhého stání a sezení a jezte pestrou stravu. Léto je pro začátek nového životního stylu ideální období. 


inzerce

ZAPOJTE SE DO NAŠÍ ANKETY
Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie