Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



UVOLNĚNÍ PRESKRIPCE PRO SÁČKY ERDOMED 225 MG, GRANULE PRO PERORÁLNÍ SUSPENZI



Léčivý přípravek ERDOMED 225 mg, granule pro perorální suspenzi, je od 1. 2. 2018 uvolněn pro výdej bez lékařského předpisu. Povolení pro volný prodej se netýká formy Erdomed kapsle (300 mg) a prášku pro přípravu perorální suspenze (1 × 100 ml), jejichž výdej je nadále vázán na lékařský předpis a zůstává pod kontrolou lékaře beze změny. Uvolněna byla jen jedna forma přípravku, která je vhodná pro samoléčbu při akutních onemocněních dolních i horních cest dýchacích (vlhký kašel, rýma, záněty dutin), kterou často řeší pacient v lékárně. Léčivý přípravek ERDOMED 225 mg, granule pro perorální suspenzi bude v nových obalech k dispozici pacientům od dubna 2018. 

Erdostein: moderní účinná látka ze skupiny mukolytik

Erdostein je mukomodulační látka z farmakoterapeutické skupiny Expektorancia, která působí prostřednictvím svých aktivních metabolitů. Metabolity obsahují volné thiolové skupiny (-SH sulfhydrylové skupiny), které ruší disulfidické můstky vázající vlákna glykoproteinů, a způsobují tak snížení elasticity a viskozity hlenu. Výsledkem toho je usnadnění čištění respiračního traktu a zefektivnění mukociliárního mechanismu při odstraňování hlenových a hlenohnisavých sekretů z horních a dolních cest dýchacích.

Antibakteriální účinek: erdostein rovněž snižuje schopnost adheze G+ a G- bakterií na epitel dýchacích cest. Tento antibakteriálně antiadhezivní účinek, který byl prokázán in vitro, může omezovat bakteriální kolonizaci a snižovat riziko bakteriální superinfekce. Při včasném nasazení přípravku se může předejít léčbě antibiotiky (ATB), pokud už pacient bere ATB - potencuje erdostein jejich účinek: zvyšuje koncentraci amoxicilinu v bronchiálním sekretu, a proto jejich současné podávání má rychlejší nástup účinku než monoterapie amoxicilinem. 

Antioxidační působení: erdostein působí jako scavenger volných kyslíkových radikálů, zabraňuje též jejich tvorbě „in loco" a signifikantně redukuje 8-isoprostan jako marker peroxidace lipidů.

Antiflogistický účinek: snižuje otok sliznice, snižuje tvorbu prozánětlivých cytokinů. Protizánětlivý účinek erdosteinu in vitro i in vivo se projevil i snížením tvorby některých prozánětlivých cytokinů (IL-6, IL-8).

Terapeutické indikace

Přípravek je indikován k mukolytické léčbě akutních i chronických onemocnění horních a dolních dýchacích cest, jako jsou bronchitidy, rhinitidy, sinusitidy, laryngo-faryngitidy, exacerbace chronické bronchitidy, CHOPN, hypersekreční astma bronchiale, bronchiektazie.

  • působí protektivně proti zhoršení onemocnění dýchacích cest a je indikován při stabilní chronické bronchitidě i u kuřáků, k prevenci rekurentních infekčních epizod, např. vzimní sezóně a podobně.
  • je indikován kadjuvantní léčbě santibiotiky vpřípadech exacerbace sbakteriální infekcí a také se užívá kpředcházení komplikací po chirurgickém zákroku, jako je zápal plic nebo nevzdušnost části plic.
  • působí proti inhibici alfa-1-antitrypsinu tabákovým kouřem, čímž předchází poškození dýchacích cest smogem a kouřením.
  • zvyšuje koncentraci IgA vdýchacích cestách pacientů sCHOPN a předchází inhibici granulocytů způsobené kouřením.

Lékové a potravinové interakce

  • Nebyly pozorovány žádné nežádoucí interakce Erdomedu sléky, jež se obvykle užívají při respiračních infekcích a CHOPN, jako je teofylin, bronchodilatancia, erytromycin, amoxicilin nebo sulfametoprim.
  • Erdostein potencuje účinek některých antibiotik (např. amoxicilinu, klarithromycinu), čehož lze využít kterapeutickým účelům.
  • Byl prokázán synergický účinek sbudesonidem a salbutamolem.
  • Současné podávání přípravku s antitusiky nemá racionální opodstatnění a může způsobit akumulaci sekretů vbronchiálním stromu se zvýšením rizika superinfekce či bronchospasmu.
  • Opakované podání či příjem potravy neovlivňují farmakokinetický profil přípravku. Žádná akumulace ani enzymatická indukce nebyly pozorovány.

Dobrá tolerance i při dlouhodobém užívání

Erdomed, granule pro perorální suspenzi je indikován k léčbě dospělých a dospívajících ve věku od 12 let a s tělesnou hmotností nad 30 kg. Účinek přípravku se dostavuje asi po 3-4 dnech léčby. Pacienti mohou bez porady s lékařem přípravek užívat nejdéle 7 dní. Z preventivních důvodů není vhodné přípravek Erdomed užívat v průběhu těhotenství a kojení.

Erdostein je prodrug, teprve metabolizací dochází ke štěpení a odhalení -SH skupin, proto působí v doporučených dávkách jen velmi málo na gastrointestinální trakt a jeho gastrointestinální nežádoucí účinky se neliší od placeba. Eliminační poločas (celého přípravku, tj. erdosteinu i jeho metabolitů) je více než 5 hodin. Je dobře tolerován i při dlouhodobém užívání.

Dávkování:

Dospělí: 1 sáček (225 mg) 2-3krát denně

Dospívající nad 12 let (nad 30 kg):1 sáček (225 mg) 2krát denně

Velikost balení: 20 sáčků

SPC

Odborná redakce Magazínu

Ilustrační foto: Designed by luis_molinero / Freepik, Designed by vvstudio / Freepik


firemní prezentace

Erdomed 225 mg granule pro perorální suspenzi

obsahuje léčivou látku erdostein

  • lék na vlhký kašel, rýmu a zánět dutin
  • Ředí hlen, aniž by zvyšoval jeho objem
  • Působí antibakteriálně
  • NOVĚ k dostání bez lékařského předpisu

S: Erdosteinum 225 mg v 1 sáčku prášku pro přípravu perorální suspenze.

I: Akutní a chronické onemocnění horních a dolních cest dýchacích, včetně exacerbace chronické bronchitidy a CHOPN, hypersekreční astma bronchiale, k adjuvantní léčbě s antibiotiky v případech exacerbace s bakteriální infekcí, prevence respiračních komplikací po chirurgickém zákroku.

KI: Přecitlivělost na léčivou látku nebo na kteroukoliv pomocnou látku a na látky obsahující volné SH skupiny. Jaterní poruchy a renální insuficience, homocysteinurie.

ZU: Současné podávání přípravku s antitusiky nemá racionální opodstatnění a může způsobit akumulaci sekretů v bronchiálním stromu se zvýšením rizika superinfekce či bronchospasmu. Obsahuje sacharózu.

NÚ: Méně často bolest hlavy, nevolnost, zvracení, bolest v nadbřišku, pruritus, kopřivka.

IT: Erdostein potencuje účinek některých antibiotik (např. amoxycilinu, klarithromycinu), čehož lze využít k terapeutickým účelům. Byl prokázán synergický účinek s budesonidem a salbutamolem.

TL: Přípravek nemá být v těhotenství a při kojení užíván.

D: Dospělí 2x- 3x denně 1 sáček. Dospívající nad 12 let (30kg) 2x denně 1 sáček.

B: Sáčky 20 x 225 mg.

Datum poslední revize textu SPC: 24. 8. 2017

Přípravek není vázán na lékařský předpis a je hrazen zdravotními pojišťovnami. Seznamte se prosím se Souhrnem údajů o přípravku (SPC).

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie