Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY PORTÁL



Tom Rath, Donald O. Clifton
Jak plný je tvůj kbelík?
Pozitivita tvého života
Překlad Ondřej Fafejta
Nakladatelství: Portál
Brož., 112 s., 299 Kč 

Většina z nás vyrostla v kultuře zaměřené na chyby. Ty červené zvýrazněné diktáty s hrubkami, ty škrtnuté výsledky rovnic. Proto je pro nás snazší říkat lidem kolem sebe, co udělali špatně než chválit za to, co se jim povedlo. Ale co když existuje cesta - potvrzená výzkumem - jak naplnit náš „kbelík", jakousi naši míru pozitivity, a dokonce, jak plněním kbelíků cizích přispívat do toho svého?

TEORIE NABĚRAČKY A KBELÍKU

Každý z nás má neviditelný kbelík. Ten se neustále vyprazdňuje nebo naplňuje v závislosti na tom, co nám říkají či dělají ostatní. Když je náš kbelík plný, cítíme se skvěle. Když je prázdný, je nám hrozně.

Každý z nás má i neviditelnou naběračku. Když tuto naběračku užíváme k tomu, abychom plnili kbelíky druhých lidí - tím, že říkáme nebo děláme věci, abychom podpořili jejich pozitivní emoce, naplňujeme i svůj vlastní kbelík. Ale když tuto naběračku užíváme, abychom z kbelíků ostatních odebrali tím, že říkáme či děláme věci, které jejich pozitivní emoce narušují, ubíráme i ze svého kbelíku.

Jako jakýsi přetékající pohár nám plný kbelík dává pozitivní náhled a obnovuje naši energii. Každá kapka, která dopadne do kbelíku, z nás dělá silnější a optimističtější osoby. Avšak prázdný kbelík otravuje náš pohled na svět, obírá nás o energii a podkopává naši vůli. Proto nás to pokaždé, když někdo ubere z našeho kbelíku, zraňuje.

A tak každou chvíli, den co den stojíme před volbou: Můžeme si kbelíky navzájem plnit, nebo z nich můžeme odebírat. Je to důležitá volba, která zásadně působí na naše vztahy, výkonnost, zdraví a štěstí.

Plnění kbelíku v organizacích

Ačkoli plnění kbelíku je mnohem víc než jen uznávání a chválení, jedná se v případě těchto dvou činností o dvě zásadní složky pro vytváření pozitivních emocí v organizaci. Ohledně tohoto tématu jsme se dotazovali více než 15 milionů zaměstnanců ze všech koutů světa. Naše analýza ukázala, že jedinci, jimž se pravidelně dostává uznání a pochvaly:

  • jsou výkonnější,
  • mají bližší vztahy s kolegy,
  • s větší pravděpodobností zůstanou v organizaci, v níž pracují,
  • jsou zákazníky hodnoceni lépe,
  • počínají si bezpečněji a mají v práci méně nehod.

Abyste si to lépe představili, vzpomeňte na chvíli, kdy se vám v práci dostalo toho největšího uznání. Je dost dobře možné, že jste měli v tu chvíli velmi dobrý pocit ze své organizace, a v důsledku toho jste se stali výkonnějšími. Uznání a pochvala mohou pocit z pracoviště okamžitě proměnit. A jedna jediná osoba může celé skupině dodávat pozitivní emoce tím, že bude častěji plnit jejich kbelíky. Výzkumy ukazují, že vedoucí, kteří kolem sebe šíří pozitivní emoce, mají lépe naladěné týmy, jež jsou spokojenější se svou prací, vykonávají ji s větším nasazením a jsou výkonnější.

(...)

Jak zabít výkonnost

Samozřejmě to má i svou odvrácenou stránku. Množství pochval, které potřebujeme dávat i dostávat, je v současnosti u většiny lidí zcela nedostatečné. V důsledku toho jsme mnohem méně výkonní a v mnoha případech nemáme žádnou potřebu se ve své práci hlouběji angažovat. Podle amerického ministerstva práce spočívá hlavní důvod, proč lidé dávají výpověď, v tom, že „se necítí oceňovaní". Ale tím tento problém nekončí.

Jeden výzkum zaměstnanců ve zdravotnictví ukázal, že lidé pracující pod vedením neoblíbeného šéfa měli mnohem vyšší krevní tlak. Podle britského vědce George Fieldmana může tato nadřízeným vyvolaná hypertenze zvýšit riziko ischemické choroby srdeční o jednu šestinu a riziko mrtvice o jednu třetinu.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie