Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL


Elias Hirschl
Stovka černých šicích strojů
Překlad Michaela Škultéty
Vydavatel: Portál, 2018

Hypochondrie je nemoc.

Protože má každý strach, že trpí nějakou nemocí, a hypochondrie nemocí je, pak má každý člověk (vědomý či nevědomý) strach z toho, že trpí hypochondrií. A jestliže má strach, že trpí hypochondrií, pak per definitionem hypochondrií opravdu trpí. Každý člověk tudíž trpí hypochondrií. Pokud však každý člověk trpí hypochondrií, pak už to de facto není duševní nemoc, neboť duševní nemoc představuje významnou odchylku vlastního zdravotního stavu od průměrného zdravotního stavu světového obyvatelstva. Protože však tato odchylka už není daná, neboť hypochondrií je automaticky postižený každý člověk, pak hypochondrie v podstatě není duševním onemocněním, protože představuje normální stav. Strach z hypochondrie tudíž není nemocí a člověk se tedy ani neobává, že je nemocný.

     Tudíž nikdo nemá hypochondrii.

     Tudíž ani civilkář nemá hypochondrii.

     Tudíž je zdravý.

     Škoda.

Civilkář odloží knihu a právě se chystá zhasnout lampičku na nočním stolku, když mu pohled sklouzne na už spící přítelkyni. Leží klidně a pokojně zachumlaná do peřiny vedle něj. V tom okamžiku si civilkář říká, proč vlastně při své první návštěvě chráněného bydlení pocítil k tomu místu tak silný odpor. Proč se vlastně tolik bál jeho obyvatel. Zřejmě mu připadalo znepokojivé, když někdo působil nevypočitatelně. Když se někdo nechoval podle zcela jasných vzorců. Měl strach, že se mu jeden z obyvatel z čista jasna vrhne po krku, což se s ohledem na dosavadní události ukázalo jako ne zcela neoprávněná obava. Postupem času ale klienty poznal lépe. A pochopil, že se nechovají zcela nahodile, jen trochu podivně. Paní Glettlerová mluví občas tak nesrozumitelně, že jí dokázal porozumět až po měsíci. Ale už jí rozumí. A i u pana Mölzera už dokáže zhruba odhadnout, kdy má špatné a dobré chvilky, co ho rozzuří a co ne.

Přesto zůstává otázka: Proč je někomu tak nepříjemné, když je mu řečeno, že v místnosti, do níž vstoupí, žijí samí blázni? Otázka by možná zněla lépe takto: Proč člověk nepociťuje stejný strach s úplně normálními lidmi? Ostatním přece do hlavy nevidí. A lidé nejsou ve skutečnosti ničím jiným než dobře promazanými vraždícími stroji.

Jako třeba civilkářova přítelkyně: Spí pokojně vedle něho a vypadá se svou tmavohnědou ofinou a pyžamem se Snoopym jako ta nejméně nebezpečná bytost na světě. Přesto má zuby. A nehty. A svaly. Co jí vlastně brání, aby civilkáři uprostřed noci neukousla tu či onu část těla nebo si nedošla do kuchyně pro nůž a nezabodla mu ho do hrudi? Samozřejmě to není příliš pravděpodobné. Avšak tato prognóza pravděpodobnosti se opírá o duševní stavy. O civilkářův předpoklad, že by jeho přítelkyně něco takového nikdy neprovedla. Což ovšem nemění nic na skutečnosti, že by to udělat mohla. Její zuby kvůli tomu nezmizí, ani její nehty a nůž v kuchyňské zásuvce jakbysmet.

Civilkář od ní odvrátí pohled, zhasne lampičku a přikryje se až po bradu.

https://obchod.portal.cz/beletrie/stovka-cernych-sicich-stroju/  

Zpět

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie