Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



UKÁZKA Z KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL



Radim Ress, Alexander Riechers

Dialog s nevědomím

Práce s metodou voice dialogue


Portál 2018, str. 24ꟷ25

2.2 Trauma - následek mezní existenciální zkušenosti

Chceme-li se přiblížit vnitřním postavám, musíme se tedy nejdřív seznámit s fenoménem traumatu. Pojem trauma zahrnuje veškeré projevy lidské existence, které jakožto následky mezní existenciální zkušenosti vedou ke štěpení (disociaci) v duši. Štěpení je strategie duše pro přežití a nastává automaticky, kdykoli je zvládnutí situace nad síly člověka (a zejména křehké dětské duše). Často jsou to zkušenosti z pomezí života a smrti. Ale také to bývají situace, kdy je tak extrémně znejistěna hodnota naší existence (Dasein), že hrozí něco, co se podobá „duševní smrti". Všechny traumatické zkušenosti mají tudíž něco společného: Ohrožují naši fyzickou a psychickou existenci, a právě tím se z nich stávají mezní existenciální zkušenosti. Co se nedá vydržet, ať je to úzkost, strach, děs, násilí, odmítnutí, hlad, bídná životní úroveň, bezmoc, hrozivá prázdnota, nebo samota, je snesitelné, teprve když se to odštěpí a následně vytěsní. Pak se to dá přežít.

     Zcela obecně řečeno se duše následkem mezní existenciální zkušenosti štěpí na tři části: zůstává zdravá část, ovšem redukovaná, ale spolu s ní teď existují také část pro přežití, která má být ochranou před příštími traumatizacemi, a část traumatizovaná, jež je vytěsněna (Ruppert 2010, s. 30n.).

Mezní existenciální zkušenosti jako fenomény konečnosti a zranitelnosti samozřejmě patří k lidské existenci (Dasein). Když uvážíme jednak fázi absolutní závislosti novorozence, jednak to, že dítě specificky prožívá neustálou potřebu, můžeme říci: Prožívání mezních existenciálních zkušeností je v životě každého člověka spíše pravidlem než výjimkou.

     Když došlo ke štěpení a duše člověka se rozštěpila na struktury traumatizované a struktury pro přežití, pak struktury pro přežití drží traumatizované struktury ve vytěsnění do nevědomí, čímž se zároveň udržuje rozštěpení. K udržování traumatických dějů ve stavu vytěsnění tedy vede nutnost a nutkání přežít a tato nutnost trvá, dokud trvá rozštěpení. Traumatizované struktury a struktury pro přežití po rozštěpení tvoří souvztažný systém protikladů, který se zobrazuje jako vnitřní postava.

Původně zdravé struktury jsou napadeny dynamikou štěpení a ztrácejí substanci. Struktury pro přežití halí traumatizované struktury do svého ochranného pláště a vlivem jejich očividné strnulosti se z nich časem stává nejnápadnější prvek struktury člověka.

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie