Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



UKÁZKA Z KNIHY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL



James O. Prochaska, John C. Norcross, Carlo C. DiClemente

Změna k lepšímu

Šestistupňový program pro překonání zlozvyků

Překlad Ondřej Fafejta

Vydavatel: Portál

Úryvek z knihy ze stran 55 až 58.

Kam dál

Lidé, kteří se mění sami, jsou jistě připraveni posoudit své stadium změny, ale pokud je nikdo a nic nevede, může pro ně být obtížné určit, které procesy potřebují užít. Jejich pohledu na sebezměnu může dominovat vágní představa důležitosti uplatnění vůle. Sebezměna ovšem vyžaduje moudré a účinné investování energie. Pokud můžeme v cyklu změny uplatnit rozumná a pozitivní očekávání, naše šance na úspěch se zvýší. Prvním krokem je schopnost postavit se mýtům, jež nám brání osvobodit se od sebedestruktivního chování. Než se přesuneme k dalším tématům, tyto mýty popíšeme a demaskujeme.

Mýtus 1: Sebezměna je jednoduchá. Sebezměna není jednoduchá - kéž by byla jednodušší. Snažíme se, aby nás neodradila naše nedávná zklamání, i když jsme v pokušení propadnout přesvědčení, že se doopravdy změnit nedokážeme. Když nám někdo řekne, jak snadné pro něj bylo změnit nějaký jeho zvyk, cítíme rozpaky nebo bezmoc.

     Existuje samozřejmě nevelký počet privilegovaných osob, jimž jako by se změna pozoruhodně dařila. Těmto náhlým uzdravením se dostává přehnané pozornosti, protože lidé zpravidla musejí o to, aby nalezli účinná řešení svých problémů, pracně bojovat. Ale jakmile začnete uvažovat, že přestanete kouřit nebo pít, postavíte se svým strachům nebo úzkostem, začnete jíst s mírou nebo cvičit, vaše možnosti se ozřejmí.

Mýtus 2: Chce to prostě silnou vůli. Když se lidí, kteří se s úspěchem změnili, ptáme: „Jak jste to udělal?", všeobecná odpověď bývá: „Díky vůli." Tak se nejprve zdálo, že náš výzkum potvrzuje to, co už všichni vědí. Avšak pokud zkoumáme, co „vůle" pro každého jedince znamená, dostane se nám dvou rozdílných definic. První je technická: Jde o víru v naše schopnosti změnit chování a rozhodnutí chovat se podle této víry.

     Druhou, poněkud povrchní definicí je, že vůle představuje jakoukoli techniku, jakoukoli snahu pod sluncem, kterou člověk může užít, aby se změnil. Pokud tomu tak je, je pro změnu vůle nezbytná. Jedná se o klasický případ argumentace kruhem.

     Lidé, kteří se mění sami, zajisté užívají vůli v prvním, pravém smyslu toho slova, ale jde jenom o jeden z devíti procesů změny - který označujeme jako „závazek". Lidé, kteří spoléhají výlučně na vůli, se vystavují riziku selhání. Pokud věříte, že záleží jenom na vůli, a pak se pokusíte změnit, ale selžete, zdá se rozumné dojít k závěru, že nemáte dost vůle. Může to skončit tak, že vše vzdáte.

Ale neúspěšná změna, pokud se spoléháte pouze na vůli, prostě znamená, že vůle samotná nestačí.

Mýtus 3: Už jsem vyzkoušel všechno - ale nic nefunguje! Jak se budete dozvídat víc o procesech změny - činnostech, které nám pomáhají pochopit a překonávat problémy, možná budete říkat: „To už jsem vyzkoušel."  Klíčová otázka ale není, jestli jste daný proces vyzkoušeli, ale jestli jste ho zkoušeli dost často a ve správnou chvíli.

     Účinnost procesů změny závisí na metodě a načasování jejího užití. Pokud mi člověk v hluboké depresi řekne, že nějaké antidepresivum na něj nefunguje, také dotyčný lék okamžitě nezavrhnu.

Spíše se zeptám: „Kolik ho berete? Jak dlouho? Neberete současně jiné léky?" Každý lékař ví, jak moc může dávka, délka užívání i jiné léky, které pacient bere současně, ovlivnit účinek příslušného léku. A podobně jsou ovlivňovány snahy o psychologickou změnu. Přesné určení, nakolik, jak dlouho a kdy musí být každý proces užit, aby byl efektivní, je jedním z cílů našeho pokračujícího výzkumu.

Mýtus 4: Lidé se ve skutečnosti nemění. Naše práce tento mýtus prostě vyvrátila. Studovali jsme tisíce lidí, kteří se úspěšně změnili. Avšak dr. Tracy Orleansová, zdravotní psycholožka při Fox Chase Cancer Control Center v americké Filadelfii, zjistila, že dvě třetiny lékařů jsou ohledně schopnosti změny u svých pacientů pesimističtí. Tento pesimismus je největší překážkou pro to, aby lékaři svým pacientům s jejich zdravotními problémy opravdu pomohli. A přece výzkumy ukazují, že pokud lékaři berou vážněji preventivní lékařství - například tráví pár minut tím, aby svým pacientům poradili, jak přestat kouřit -, mohou zdvojnásobit počet pacientů, kteří už na konci roku nekouří.

     Pokud by se podobně chovali všichni lékaři, mohlo by to zachránit doslova miliony životů. Proč jsou navzdory takové síle lékaři tolik pesimističtí? Zaprvé proto, že lidé, kteří s úspěchem změní sami sebe, obvykle nevyhledají profesionální pomoc. To znamená, že profesionálové vidí primárně ty, kdo o sebezměnu nestojí nebo jí nejsou schopni, a jejichž problémy se tak mohou zdát jako nezvladatelné. Selhání těchto jedinců poté mylně zobecní.

     Zadruhé, jako národ usilujeme o formální, expertní řešení našich problémů (první fází v téměř jakémkoli velkém projektu je studie expertů). V porovnání s tím je sebezměna něco, co podléhá selskému rozumu. Přední psychiatr Aaron Beck si všiml, jak mnozí psychoterapeuti přehlížejí pokusy svých klientů definovat problémy svými vlastními výrazy a užívat k jejich řešení vlastní rozum. Tím tito terapeuti znevažují často přesné představy a účinné praktiky lidí, kteří se mění sami, a zavrhují je jako povrchní a bezvýznamné. To může podrýt klientovu důvěru v každodenní metody, jimiž se vypořádává se svými těžkostmi. Ačkoli někteří terapeuti v praxi význam snahy svých klientů uznávají, jiným v tom, aby klienty povzbuzovali a pomáhali jim spolehnout se na jejich vlastní zdroje, brání jejich teorie.

     Zatřetí, ačkoli se společnost dívá jenom na jediný pokus o sebezměnu, většina lidí, kteří v ní uspěli, se předtím, než jsou se změnou hotovi, pokusí o více než jedno řešení. Úspěchu je možné dosáhnout jen po dlouhém, usilovném snažení. A konečně, sebeúcta, zákonný mandát a ekonomické přežití mnoha terapeutů závisí na jejich jedinečné a poněkud tajemné schopnosti pomáhat lidem s jejich změnou. Přesvědčivé důkazy o úspěchu lidí, kteří změny dosáhli bez nich, je ohrožují, a proto tyto důkazy často zlehčují.

      To samozřejmě neznamená, že se stavíme proti profesionální terapii; vždyť jsme koneckonců sami praktikující psychologové. Naše práce může být ve skutečnosti hodnotná i pro ty jedince, kteří každý týden docházejí na psychoterapeutické sezení; lidé, kteří se mění sami, a lidé, kteří se mění pomocí terapie, mají mnoho společného. Číst si o stadiích a procesech změny, když je člověk v terapii, může mít synergický efekt. Právě proto většina psychologů doporučuje svým klientům číst svépomocné knihy a zhruba 70 % těchto klientů prohlašuje, že taková četba jim „opravdu pomohla".

Ačkoli předpokládáme, že mnoho lidí, kteří se mění sami, bude úspěšných, pokud se budou řídit radami obsaženými na těchto stránkách, žádná svépomocná kniha neprospěje každému. Takové knihy mají zajisté svá omezení. Žádná kniha vám nepomůže, pokud máte závažnou duševní poruchu. Emoční problémy, které vážně omezují vaši energii či schopnost myslet nebo u vás mění zakoušení reality, obvykle vyžadují přímou profesionální pomoc. Tato kniha tedy nemá představovat náhradu takové pomoci. Vodítka, kdy a jak vyhledat profesionální pomoc, obsahuje kapitola 6.

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie