Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



TĚŠÍME SE NA LÉTO...



...ale s takovýma nohama přece nemůžu nosit sukni!

MUDr. Jana Vojtíšková

Praktický lékař, Ordinace Vyšehrad, Praha 4

Jeden z velmi častých důvodů, zejména u mladších žen, ke konzultaci v ordinaci praktického lékaře je: „bolí mne nohy, mám v nich pocit tíhy a otoku, nevypadá to dobře, snižuje to mé sebevědomí, chtěla bych to řešit". Také díky fenoménu internetu si celá řada mladších pacientů dnes uvědomuje svoji rodinnou zátěž ve smyslu žilního onemocnění a přichází se poradit, jak rozvoji chronického žilního onemocnění zabránit. Někdy řeší teleangiektázie a drobné varixy jen z důvodů kosmetických, ale jak ukázal nedávný veřejný průzkum, většina lidí si uvědomuje, že můžou představovat skutečný zdravotní problém. 

Žilní nemoci, přestože mají nízkou mortalitu, jsou zatíženy vysokou morbiditou a jsou celoživotním onemocněním progredujícím s věkem. Chronickým žilním onemocněním (CHŽO, CVD- Chronic Venous Disease) nazýváme jakékoliv morfologické nebo funkční dlouhodobé postižení žilního systému, projevující se subjektivními symptomy nebo objektivními nálezy, které vyžadují lékařské vyšetření nebo zdravotní péči.

Manifestace onemocnění je pestrá, a proto není jednoduché určit, zda bolest či otoky jsou skutečně venózního původu. Typickou a častou formou onemocnění žil dolních končetin jsou varixy, případně až vředy žilní etiologie. A přitom vše začíná nevinně jako zdánlivě banální bolest nohou či pocit tíhy, otoku či napětí v nohách, hlavně večer po celodenní zátěži. Další řada obtíží může být však méně typická, například kožní změny, parestezie, intermitentní otoky.

Prevalence CVD v dospělé populaci se odhaduje až na 70 %, s predominancí u žen (2-3 : 1). Subjektivními symptomy trpí 8 z 10 pacientů, objektivní nález se vyskytuje u 6 pacientů z 10.

Mezi rizikové faktory onemocnění patří věk, heredita, ženské pohlaví, vyšší tělesná výška, obezita, těhotenství a celá řada vlivů prostředí jako například celodenní stání či sezení při výkonu povolání. Dále jsou to dietní zvyklosti (s tím spojené poruchy vyprazdňování). Počet postižených v populaci má stále stoupající trend, a to má nezanedbatelný ekonomický dopad, zejména v pokročilých fázích nemoci (zhoršená kvalita života, výkonnost, pracovní neschopnost, náklady na léčbu vředů). CVD se tak stává civilizačním onemocněním a epidemií 21. století. 

Žilní systém je nízkotlakým rezervoárem s nízkou rychlostí toku. Fyziologická funkce žil (návrat do srdce proti gravitační tíži) je možná za podmínky správně fungující srdeční pumpy, periferní žilně - svalové pumpy, je-li dobrá průchodnost hlubokých žil, správná funkce žilních chlopní a přiměřený žilní tonus. Pokud je narušena některá z uvedených složek, vzniká žilní hypertenze. Tato má pak dopad do mikrocirkulace a tím i do trofiky kůže (obrázek 1). 

Obrázek 1: Vliv CVD na makro/ a mikrocirkulaci a s tím související klinické projevy

Režimová opatření a léčba

Cílem léčby je prevence, zabránění rozvoje či stabilizace žilní hypertenze. Nejvíce využíváme metody konzervativní (režimová opatření, kompresní léčba a farmakoterapie). U pokročilých stadií choroby indikujeme postup radikální (s eliminací varixů a refluxu) ve spolupráci s odbornými lékaři. Vzhledem k progredujícímu charakteru žilních onemocnění s věkem je tudíž léčba těchto nemocí obvykle léčbou celoživotní.

Vzhledem k předpokládaným změnám v mikrocirkulaci lze uplatnit ve všech stadiích nemoci farmakoterapii. Účinná venofarmaka doporučujeme pacientům podle míry subjektivních obtíží, při otocích nebo kožních projevech. Jednoznačně k základním opatřením v léčbě a k prevenci dalšího rozvoje žilního onemocnění (zejména od stadia varixů) patří - pacienty nejméně oblíbená a málo respektovaná - opatření režimová. Jsou to zejména redukce hmotnosti u obézních, vyloučení nadměrného zvyšování nitrobřišního tlaku (léčba zácpy, omezení nevhodných aktivit a sportů). Vhodná je častá elevace končetin - podkládání končetin v práci, dostatek pohybu, chůze, plavání, jízda na kole, naopak za nevhodné považujeme nadměrné slunění.

Základem konzervativní léčby je komprese ve formě elastické bandáže nebo kompresivních elastických punčoch. Nicméně, v průzkumu, který proběhl ČR v letech 2013-2014 bylo zjištěno, že kompresivní terapie je z mnoha různých důvodů dodržována pouze u cca 31 % pacientů s CVD. Český pacient spíše preferuje léčbu venofarmaky (adherence 95 %).

Hlavním mechanismem účinku těchto léků je vliv na makrocirkulaci zlepšením žilního tonu a komplexní vliv na mikrocirkulaci (úprava patologicky zvýšené kapilární permeability, potlačení aktivace leukocytů a obnova, resp. zvýšení lymfatické drenáže, antitrombotické vlivy - zvýšením fibrinolýzy, snížením hladiny plazminogenu). Nejrozsáhlejší důkazy o šíři svého působení má mikronizovaná, purifikovaná flavonoidní frakce MPFF (obchodní název Detralex), která v porovnání s ostatními venofarmaky má skutečně nejkomplexnější mechanismus účinku (obrázek 2). Z toho také vyplývá, že pro léčbu CVD má MPFF jako jediné venofarmakum nejvyšší stupeň doporučení č. 1, a to pro všechna stadia, od C0s až po C6s (tedy od symptomů až po bércové vředy).

Obrázek 2: Srovnání mechanismu účinku hlavních venoaktivních látek

 

MPFF (Detralex) podle posledního mezinárodního doporučení European Venous Forum (EVF) z roku 2014 stojí nejvýše v průkazu pozitivního působení na žilní tonus, zachování kvality žilní stěny a chlopní, na zábranu patologicky zvýšené kapilární propustnosti, na posílení lymfatické drenáže, má protizánětlivé působení a příznivý antitrombotický vliv v oblasti mikrocirkulace. Doporučujeme ho zejména u symptomů, které mají charakter žilní etiologie (tíha v končetinách ve druhé fázi dne, pálení nebo bolest). Nezastupitelné místo má Detralex v léčbě otoků a kožních komplikací v důsledku CVD. U pokročilých stadií CVI (varixy, bércové vředy) MPFF / Detralex nabízí vhodný profil pro kombinaci s invazivní terapií CVD: podávání Detralexu před operačním zákrokem připraví paravenózní tkáň - zvláště mikrovaskulární struktury - na operační trauma a zmírňuje možné komplikace po invazivních zákrocích, zejména bolest, hematom.

Nyní s příchodem jara a léta, kdy vyšší teploty manifestují typické příznaky CVD jako jsou pocity těžkých nohou, bolesti nohou či otoky, je nutné aktivně sledovat tyto potíže u vašich pacientů. Doporučené postupy apelují na časné zahájení terapie hned od prvních symptomů chronického žilního onemocnění a léčba by měla být kontinuální, bez přerušení.  Detralex (MPFF) je nyní k dispozici ve větším, praktičtějším balení 180 tablet, které pokrývá tří měsíční periodu, kdy si pacienti chodí do ordinace pro chronickou terapii.

Závěr: Není tomu tak dávno, kdy byla problematika žilních nemocí dosti podceňovaná a bagatelizovaná, a to nejen pacienty, ale i lékaři. Pacienti obtíže často přičítali fyzické zátěži nebo věku a problém řešili až v momentě, kdy je symptomy vylekaly nebo je začaly více obtěžovat. Díky intenzivní edukaci všeobecných praktických lékařů v posledních 6 letech vidíme, že se onemocnění v primární péči lépe diagnostikuje a zlepšila se léčba. Časná diagnostika žilních onemocnění již na úrovni primární péče má proto nezastupitelný význam. Roli praktických lékařů, v době, kdy roste tlak na prevenci a zlepšování životního stylu, vidíme právě v důsledné prevenci k zabránění nárůstu pacientů s celoživotním, chronicky progredujícím onemocněním, které ve svém důsledku výrazně zhoršuje kvalitu života. Léčba CVD proto patří do rukou lékaře a pacienti by měli hned od prvních symptomů onemocnění užívat skutečnou léčbu předepsanou lékařem.

Designed by Onlyyouqj / Freepik

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie