Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



TEKUTÝ SVETR NEHYDRATUJE



Pokud si myslíte, že vám dehydratace hrozí jen v parných dnech, jste na velkém, ale opravdu velikém omylu; setrvává v něm více než polovina z nás. Dehydratace hrozí i v zimě, a to úplně stejně jako v létě.

I v zimním období jsou nároky na dostatečný příjem tekutin hodně vysoké, a to jednak z důvodů studeného a někdy i mrazivého počasí venku v kombinaci s pobytem ve vytápěných prostorách uvnitř. Mráz i suchý vzduch vysušují sliznice, přechody z tepla do zimy zvyšují nároky na termoregulační systém organismu, a tím i na množství tekutin v těle. V zimním období se navíc snižuje i subjektivní pocit žízně. Ten obvykle nemají starší osoby, a také děti, které jej prostě „nestíhají" vnímat.


Pozor!

Kvalitní funkční oblečení (funkční prádlo), které jsme si v poslední době oblíbili, nám při sportu a pohybu přináší na jedné straně tepelný komfort, na druhé ale skutečnost, že si neuvědomujeme svůj pot, a tedy ani ztrátu tekutin.


Doc. MUDr. Pavel Těšínský, vedoucí lékař JIMP ve FN Královské Vinohrady k tomu říká:

Snížením objemu vody v těle se mění prokrvení tělesných orgánů. Přednost v zásobení totiž mají životně důležité orgány, například mozek, srdce, plíce, svaly a nadledvinky. Další, neméně důležité orgány jsou prokrvovány méně, a právě ty bývají při delší dehydrataci poškozovány jako první. Jsou to například ledviny nebo trávicí trakt."

Co ještě způsobuje dehydrataci

Horečka a přehřátí, saunování, práce v horkém a vlhkém prostředí, důsledky některých infekčních i jiných chorob, zvracení a průjem, a také neschopnost samostatně pít, což se týká především kojenců, malých dětí nebo seniorů a zdravotně postižených.

I když se to na první pohled nezdá pravděpodobné, i při zimních aktivitách, jako je třeba při sportu, při delší chůzi v hlubokém sněhu nebo i jen při jeho odhrabávání tělo ztrácí velké množství tekutin.

Jak se projevuje nedostatek

Těžká forma dehydratace má za následek slabost, závratě, pokles krevního tlaku (ortostatická hypotenze), zrychlený dech i srdeční frekvenci, suchost sliznic a kůže, a nakonec i zhoršení stavu vědomí a výjimečně může dojít až k fatálnímu konci. K těmto situacím běžně nedochází, při mírné a střední dehydrataci se tělo vrátí do své rovnováhy perorálním příjmem tekutin (minerálek) s obsahem ztracených elektrolytů, jako je hořčík, vápník, draslík a fluor.

Co, kdy, kolik?

Jedno napití nic neřeší; nečekejme na pocit žízně, senioři a děti se jej ani nedočkají. Základem pitného režimu je voda, a dál také zmíněné minerálky a čaje.


Při nachlazení patří k léčebným opatřením dostatek tekutin, třeba i ve formě vývaru.


Doporučený příjem tekutin je nutné přizpůsobit individuálním potřebám," tvrdí nutriční terapeutka Věra Boháčová.

„Dvoumetrový silák bude mít jinou spotřebu než útlá žena. Vliv má i fyzická aktivita - svaly sportovce produkují víc tepla, a proto mají větší potřebu ochlazování pocením, a tak i vyšší nároky na příjem tekutin. Roli hraje i složení stravy: milovník polévek a zeleniny je na tom líp než ten, kdo se živí převážně smaženými a grilovanými pokrmy a zeleninu nebo ovoce nemusí."

A jsme u titulu tohoto článku. Tekutým svetrem se myslí horké zimní nápoje s alkoholem anebo jen čistý alkohol. Tyto nápoje mají na hydrataci spíš negativní vliv. Sice po jejich konzumaci pocítíme teplo, ale to se rychle vytratí a můžeme snáze prochladnout. Takže bombardino u sjezdovky raději ne, a když náhodou potkáte bernardýna se soudkem na krku, nechte ho jít...

Mgr. Jana Ulíková

A jsme u titulu tohoto článku. Tekutým svetrem se myslí horké zimní nápoje s alkoholem anebo jen čistý alkohol. Tyto nápoje mají na hydrataci spíš negativní vliv. Sice po jejich konzumaci pocítíme teplo, ale to se rychle vytratí a můžeme snáze prochladnout. Takže bombardino u sjezdovky raději ne, a když náhodou potkáte bernardýna se soudkem na krku, nechte ho jít...

Mgr. Jana Ulíková

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie