Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STŘÍPKY



KREATIVNÍ NÁSTROJ PRO VIRTUÁLNÍ VÝSTAVY

Desítky tisíc exponátů z Muzea umění Olomouc projdou digitalizací a zájemci si je pak budou moci prohlédnout z pohodlí domova. A to díky speciální softwaru INDIHU Exhibition Knihovny Akademie věd ČR.

INDIHU Exhibition je nástroj pro tvorbu virtuálních výstav, který umí zpracovat libovolná témata do bohatých online prezentací, které „návštěvníky" dokážou vtáhnout do děje. Kombinuje obrázky, texty, fotogalerie, videa, mapy s dalšími možnostmi, dokonce i s hrami.

„Doba pandemie nepřeje návštěvám muzea, i proto se pozornost obrací k virtuálním výstavám. Ještě naléhavěji se projevila potřeba online zpřístupňování kulturního dědictví," říká vedoucí Odboru informačních technologií a digitalizace a řešitel projektu INDIHU Martin Lhoták z Knihovny AV ČR.  Pro virtuální prezentaci si nástroj INDIHU Exhibition již během prvního nouzového stavu zvolilo Národní muzeum v Praze, které v něm vytvořilo na 20 výstav. Teď se přidalo ke spolupráci také Muzeum umění Olomouc, společně s dalšími partnery pro projekt Nahráno - otevřeno získali 37,5 milionu z Norských fondů.

Projekt Muzea umění Olomouc pokrývá sbírky v Kroměříži i v Olomouci.

„Digitalizace se týká zejména sbírek na papíře, které jsou velmi citlivé na podmínky uložení. Jejich degradaci až zkázu způsobují kyselý inkoust, rozpad papíru, plísně, nepříznivé vlivy prostředí jako teplota, relativní vlhkost vzduchu, nečistoty v ovzduší a také působení člověka, a proto je jejich digitalizace unikátní možností, jak je zachovat pro další generace, a navíc je zpřístupnit co nejširší veřejnosti," říká vedoucí odboru starého umění Muzea umění Olomouc Miroslav Kindl.


EPIDEMIE ZPOMALUJE, TAKÉ ZÁSLUHOU OČKOVÁNÍ

K poslednímu dubnovému dni bylo aplikováno 3 086 076 dávek očkování. Nemocnice v regionech s nízkou incidencí se již připravují na provádění plánovaných operací.

„Výbornou zprávou je, že se nám i díky očkování daří snižovat čísla hospitalizovaných. V nemocnicích je aktuálně 2782 pacientů s covid-19 a klesá také počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. V současné chvíli je na JIP 631 pacientů a dle predikcí by hodnota měla nadále klesat. Nemocnice se nyní musí vrátit zpět do běžného provozu. Jsem rád, že již přenechávají vakcinaci očkovacím centrům, třeba v Praze," řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Doplnil, že k 30. 4. 2021 bylo jednou dávkou vakcíny  naočkováno 2 090 202 osob, ukončené očkování druhou dávkou vakcíny má 995 874 osob. Ve věkové skupině 80+ má alespoň jednu dávku 73,3 % obyvatel, ve skupině 70-79+ pak 70 %. Na základě dohody s Úřadem práce ČR a Ministerstvem práce a sociálních věcí bude od 3. 5. zahájena registrace k očkování i u osob pečujících o osoby ve III. a IV. stupni závislosti u příspěvku na péči. Ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy je také připravováno spuštění registrace k očkování akademických pracovníků českých veřejných a soukromých vysokých škol. (MZCR)


DO PRÁCE NA KOLE, TO JE VÝZVA!

Volnější silnice, méně emisí, nedostatek pravidelného pohybu, podpora budování cykloinfrastruktury - to jsou hlavní motivace více než 20 200 registrovaných účastníků Do práce na kole 2021. Ti vyrazí do ulic 1. května a celý měsíc se budou nejen do práce, ale třeba i do přírody dopravovat "na vlastní pohon".

"Už loni jsme s ohledem na pandemickou situaci poprvé upravili pravidla tak, aby se účastníkům počítaly nejen cesty do práce a z ní, ale i cesty do přírody, na nákup nebo třeba se psem. Kromě změny dopravních návyků tak chceme motivovat k pravidelnému pohybu na čerstvém vzduchu," říká koordinátor výzvy Jan Haruda z pořádajícího spolku AutoMat

Letos je zatím rekordní počet zapojených účastníků. Překonali i čísla z doposud nejúspěšnějšího roku 2019 (19 576 registrací).

"Během posledních měsíců se v Praze zvýšil počet cest vykonaných na kole o víc než 30 % oproti roku 2019. Lidé jsou na kole flexibilnější, lépe si drží bezpečný odstup a pohybem posilují také svou imunitu a zlepšují i psychickou kondici. Navíc na silnicích také kvůli častější práci z domova ubylo aut, a provoz je tak i z pohledu cyklistů klidnější a bezpečnější ", dodává Anna Kociánová z AutoMatu. 

Ve čtvrtek 3. června, na Světový den kola, pak výzva vyvrcholí Světovou cyklojízdou v Praze, kterou pořádá AutoMat spolu s Informačním centrem OSN v Praze.

Registrace do 11. ročníku výzvy Do práce na kole je otevřená až do 7. května na www.dopracenakole.cz.


ČESKO OTESTUJE COVID PASY

Jednou z velkých motivací k podstoupení očkování je možnost cestování. Covid pas, kterým se lidé prokáží, jim může zajistit návrat k normálnímu životu. Europarlament se na konci dubna dohodl na podobě takových cestovních certifikátů, které mají usnadnit pohyb Evropanů. Evropská komise představila plán na digitální zelené certifikáty již v půlce března. Ideálně by covid pas měl fungovat na principu QR kódů, které by v sobě měly informace o cestujícím v jeho mateřském jazyce a také v angličtině.

V České republice by se od první poloviny května měly začít covid pasy testovat za finanční podpory EU. Česko je jednou ze zemí zapojených do první vlny testování. Covid pasy by měly být vydávány zdarma. Podle serveru Novinky.cz se většina europoslanců shodla na tom, že certifikáty v QR kódu by měly být co nejjednodušší, bez citlivých osobních údajů. Mají obsahovat jen základní identifikaci člověka a údaje o vakcíně, testu či prodělané nemoci. Platné by měly být jeden rok.


ŽILETKY JSOU STÁLE FAVORITEM 

Regály drogerií v současnosti plní pestrá nabídka produktů k depilaci i epilaci. Přesto se holicí strojky s břity nacházejí ve výbavě celkem 93 % českých žen, pro bezmála 80 % dam je pak holení žiletkou jednoznačnou volbou před ostatními metodami. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost dm drogerie markt. 

České ženy mají v otázce holení jasno. Nejnovější průzkum společnosti dm drogerie markt ukázal, že 7 z 10 Češek se chloupků zbavuje alespoň jednou týdně, naopak vůbec se neholí pouhých 5 % žen. Velkou motivací k holení je vlastní pocit hygieny a pohodlí, ale i pohled partnera či partnerky. Mezi nejoblíbenější techniky se jednoznačně řadí depilace žiletkou.  

Ačkoliv v příčce oblíbenosti patří elektrickému epilátoru druhé místo, používá jej jen necelá třetina žen. Epilace, která chloupek odstraní i s kořínkem, sice ženám zajistí hladkou pokožku na delší dobu, hlavní nevýhodou této metody je však její bolestivost. Mezi další epilační techniky patří například epilace voskem či cukrovou pastou, ty ale ženy volí jen ve 14 % případů. Depilační krém, který je podobně jako holení žiletkou zcela bezbolestný, používá 16 % žen. IPL přístroj na bázi světla, jenž by měl chloupky eliminovat trvale, preferují pouhá 2 % dotázaných. (Zdroj: Tisková zpráva drogerií DM, 19. 5. 2021)


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie