Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STŘÍPKY



PROŠLÉ STRAVENKY POMÁHAJÍ POTŘEBNÝM

Propadlé papírové stravenky Gastro Pass s platností do konce roku 2020, které by jinak bez užitku skončily v koši, pomohou těm, kteří to dnes nejvíce potřebují - matkám samoživitelkám, osamělým seniorům nebo rodinám, které se dostaly do finanční tísně.

Společnost Sodexo Benefity je totiž vybrala zpět a částku 138 000 korun, odpovídající jejich hodnotě, darovala potravinovým bankám.

„V lednu jsme vyzvali uživatele našich stravenek Gastro Pass, aby nám je poslali poštou nebo doručili do našich zákaznických center. Během necelých dvou měsíců jsme vybrali propadlé stravenky v hodnotě 138 tisíc korun a tuto částku předáme České federaci potravinových bank," říká Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity, jež je největším poskytovatelem benefitů v ČR.

„S federací spolupracujeme dlouhodobě, při loňské listopadové potravinové sbírce jsme darovali společně s našimi zaměstnanci 2500 kilogramů potravin. I díky tomu víme, že potravinové banky dnes o pomoc žádají i ti, které by dříve asi ani nenapadlo, že se někdy ocitnou v takové nouzi," dodává Knířová.

„Potravinové banky se snaží pomáhat ze všech sil. V posledních týdnech nejde přitom jen o potraviny, ale i o ochranné pomůcky. Jsme velmi vděční, že nám společnost Sodexo poskytla finanční příspěvek ve výši vybraných propadlých stravenek. Díky nim budeme moci pomáhat zase o trochu víc," uvádí Veronika Láchová, ředitelka Česká federace potravinových bank z.s.

„My děkujeme všem, kteří nám propadlé stravenky zaslali, a věříme, že stejně jako my budou i nadále pokračovat v pomoci těm, kterým negativně zasáhla do životů současná pandemie," dodává Tereza Knířová a připomíná, že společnost Sodexo Benefity se určitě zapojí i do příští celonárodní sbírky.

Zdroj: Komunikační agentura Seteva


PRŮZKUM: OČKOVÁNÍ JDE POMALU A NESCHVÁLENÉ VAKCÍNY NECHCEME

National Pandemic Alarm, který již od 16. března 2020 v pěti evropských zemích monitoruje aktuální postoje a nálady společnosti s ohledem na probíhající pandemii koronaviru, momentálně obsahuje výsledky ze sběru dat 19. až 22. března 2021. Projekt zachycuje měnící se vývoj společenských postojů, nálad či důvěru ve státní aparát. Monitoruje i vlastní zkušenost s výskytem nemoci (míra zkušenosti) a ochotu nechat se očkovat proti COVID-19.

Index důvěry ve státní aparát se v Česku nyní pohybuje na hodnotě 40 bodů, což je druhá nejnižší hodnota od začátku sledování. Vládě v Česku důvěřují ve větší míře respondenti nad 55 let. Obdobný stav je nyní i v Polsku. Nižší důvěra ve vládní aparát než v Česku byla v této vlně naměřena na Slovensku (35 bodů) a v Bulharsku (36 bodů).

Index paniky se od počátku roku 2021 v Česku zvyšuje, nyní dosahuje hodnoty 64 bodů, což odráží stav z dubna loňského roku. Podobná situace je také v Polsku (65 bodů), na Slovensku a v Maďarsku (obě země 66 bodů). 

Index dopadů, který ilustruje, jak situace pandemie onemocnění COVID- 19 ovlivňuje každodenní životy lidí, se od počátku roku 2021 postupně zvyšuje, což vzhledem k současné situaci v ČR není překvapivé.

Index ochoty k očkování se v průběhu měsíce března zvýšil ve všech měřených zemích.

Tempo očkování proti COVID-19 je pomalé

Podle výzkumu hodnotí převážná většina lidí aktuální tempo očkování proti COVID-19 jako pomalé (74 %), k čemuž se ve větší míře přiklání obyvatelé velkých měst. Pouze 11 % dotazovaných zastává názor, že rychlost očkování je adekvátní.

S používáním vakcín neschválených EU lidé nesouhlasí

Vzhledem k tomu, že Češi hodnotí systém očkování proti COVID-19 v ČR jako pomalý, je zajímavé navázat otázkou, zda by souhlasili s použitím dalších vakcín, které se objevily na mezinárodním trhu, ale Evropská léková agentura (EMA) je (zatím) neschválila či nedoporučila. Z respondentů Českého národního panelu tuto možnost více než polovina odmítla (56 %).Ve větší míře to odmítají ženy, lidé z Prahy a Středočeského kraje, vysokoškoláci a také lidé do 34 let.

Podrobné výsledky jsou dostupné na webové stránce projektu www.nationalpandemicalarm.eu.


BRNO SI ZAVZPOMÍNÁ NA GAGARINA

Před 60 lety, ve středu 12. dubna 1961 oblétl za 108 minut Jurij Gagarin Zemi. Na oběžnou dráhu ho vynesla upravená balistická raketa, samotný kosmonaut byl namačkán do dvoumetrové koule kosmické lodě, která letěla ve výšce od 180 do 330 kilometrů nad zemí rychlostí 25krát větší než rychlost zvuku. Ke startu došlo v 6 hodin 7 minut světového času, trasa vedla nad Sibiří, nad Kamčatkou se pak raketa vydala směr Tichý oceán. Nad Havají Gagarin zažil západ Slunce za obzor, v 7.00 přelétl Magellanovu úžinu (teprve v té době Rádio Moskva oficiálně oznámilo tento zázrak celému světu), nad jižním Atlantikem zažil zase denní světlo, brzdit začal v oblasti nad Angolou, nad Egyptem došlo k oddělení servisního a návratového modulu, následovalo aerodynamické brždění.  

Gagarin se musel krátce před přistáním z kabiny katapultovat a snést se na Zemi padákem. Celý let řídily primitivní automaty - žádné počítače, kosmonaut dokonce nebyl ani v nepřetržitém spojení s řídícím střediskem. Ve výšce 7 kilometrů nad zemí byl vystřelen z kabiny a na padáku přistál u města Engels v jižním Povolží. Nikdo tenkrát nevěděl, jak lidský organismus zareaguje na beztížný stav, navíc Gagarin letěl v kosmické lodi, která v pěti předcházejících pokusech dvakrát selhala. 

Brno na tuto událost nechce zapomenout!

Program Brno Space Days/Dny jihomoravské kosmonautiky

8. až 12. dubna: výstava Člověk ve vesmíru (náměstí Svobody)

8. dubna v 19.00: Novinky z kosmonautiky s Dušanem Majerem z kosmonautix.cz (on-line)

9. dubna v 19.00: Stopařův průvodce po galaxii s Lukášem Hejlíkem a LiStOVáNí (on-line)

11. dubna ve 20.00: premiéra pořadu Gagarin (on-line)

12. dubna 8.00 až 10.00: Jak to bylo před 60 roky, s Tomášem Přibylem z Technického muzea v Brně (on-line)

12. dubna 10.00 až 12.00: Už 60 let ve vesmíru, s výjimečnými hosty na vlnách Českého rozhlasu Brno (on-line)

On-line přenosy naladíte na YouTube Hvězdárny a planetária Brno, vysílání 12. dubna dopoledne od 10.00 také na YouTube Českého rozhlasu Brno. (https://www.hvezdarna.cz/novinky/gagarin-60/


REKONVALESCENCE VODÍKEM?

Jak může podávání molekulárního vodíku pomoci při rekonvalescenci organismu po prodělaném covidu-19, na to se zaměřuje experimentální výzkum odborníků z Fakulty tělesné kultury (FTK) Univerzity Palackého v Olomouci. Vlivem molekulárního vodíku na lidské tělo se vědci z FTK zabývají již několik let, a to především z pohledu využití ve sportu a při fyzické zátěži. V aktuální studii se však v reakci na epidemii koronaviru zaměřují na širokou populaci a zkoumají účinky inhalace molekulárního vodíku na organismus oslabený onemocněním covid-19.

„Výsledky recentních experimentálních studií potvrzují, že molekulární vodík mimo jiné snižuje zánětlivou reakci, takzvanou cytokinovou bouři, která je v odborných časopisech spojována s průběhem onemocnění covid-19. Protizánětlivého účinku a selektivně antioxidačních vlastností molekulárního vodíku bychom rádi využili i my jako jisté formy post-covidové terapie, která by měla přispět k utlumení únavy, k celkové revitalizaci organismu a ke snadnějšímu návratu lidí do běžného života," uvedl Michal Botek z katedry přírodních věd v kinantropologii FTK. „V žádném případě molekulární vodík nepovažujeme za lék, ale spíše za nadějnou formu terapie, jejíž účinky chceme důkladně prozkoumat," dodal.

Během dvoutýdenní intervence, která spočívá ve stodvacetiminutové inhalaci molekulárního vodíku, si účastníci musejí monitorovat funkční stav organismu a zaznamenávat si subjektivní pocity únavy nebo kvalitu spánku. 

Molekulární vodík byl dlouhou dobu považován za fyziologicky neúčinný. Teprve v první dekádě nového tisíciletí byly prokázány jeho antioxidační, protizánětlivé, anti-apoptické a únavu snižující vlastnosti. Začal se tak využívat v terapii některých chronických onemocnění a jeho účinky na organismus se staly předmětem zájmů také ve sportovní medicíně, protože pomáhá zvyšovat výkonnost, snižovat únavu a zrychlovat regeneraci. (zurnal.upol.cz)


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie