Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STŘÍPKY



CO JSME LONI HLEDALI NA INTERNETU?

Pandemie jednoznačně vzbuzovala loni největší zájem. To potvrzuje i statistika Google Trends, která se každoročně zaměřuje na nejvýraznější trendy ve vyhledávání na Googlu. Skokanem roku se stalo slovo koronavirus, ale přímo s pandemií COVID-19 souvisejí ještě další tři výrazy z první desítky. Trojice nejvyhledávanějších českých osobností loni byla: Roman Prymula, Adam Vojtěch a Jaroslav Flegr. Pokud bylo prvním slovem ve vyhledávacím řádku tázací zájmeno JAK?, pak byl žebříček TOP 5 hledaných návodů následující:

1. Jak vyrobit roušku?

2. Jak nosit roušku?

3. Jak naladit ČT3?

4. Jak vyrobit desinfekci?

5. Jak upéct husu?

Ještě, že Čechům zůstala radost z dobrého jídla!


V ÚNORU SI HÝČKEJTE LEDVINY

Tradiční čínská medicína učí, že jsou v určitých částech roku některé orgány oslabené či více náchylné k onemocnění. Také dělí rok do pěti sezónních cyklů podle pěti elementů a tato roční období navíc předěluje tzv. „dojo" s časovými úseky cca 18 dnů, kdy má organismus možnost pozvolna se přeladit na následující roční období. Období zimy podle TČM končí 26. ledna a až do 12. února probíhá právě období „dojo" - čas, kdy se příroda připravuje na „znovuzrození". Podle tradiční čínské medicíny jsou v únoru nejvíce ohroženy ledviny, vládne stále zimní element vody a ledviny v organismu regulují hospodaření s vodou. Ledviny jsou podle východních nauk základním orgánem určujícím délku našeho života. Měli bychom se tedy snažit, aby měly dostatek energie. Stres, špatný spánek, nadměrná konzumace alkoholu, kávy nebo slazených nápojů, nedostatek pohybu či spěch při jídle nám odebírají životně důležitou energii ledvin. Dopřejme jim tedy v únoru teplo, odpočinek a zahřívací stravu: polévky, bílkoviny v masitém jídle nebo luštěniny. Zahřeje i láska a domácí pohoda.


KOFOLA PODPOŘÍ MĚSÍC BEZ ALKOHOLU

Cílem akce Suchej únor je upozornit na to, že v České republice je podle odborných garantů kampaně až milion lidí, kteří nemají svoje pití pod kontrolou. Účastníci se zavazují, že vydrží celý měsíc bez alkoholu. Díky registraci na stránce suchejunor.cz se mohou lidé vzájemně podporovat a sdílet zážitky. Oporou jim bude mimo jiné nově vydaná kniha Suchej únor: 28 důvodů proč ochutnat čistokrevnej život. Letošní devátý ročník získal důležitého spojence - partnerem kampaně se stala Kofola. Tradiční československá Kofola se rozhodla do aktivity zapojit právě proto, že ve své filozofii zdůrazňuje plnohodnotné trávení volného času a radost z toho plynoucí. Pro všechny, kteří stvrdí svůj závazek v únoru nepít alkohol registrací na e-mailu soutez@kofola.cz, přichystala Kofola originální karetní hru.

"Je škoda, že se pití alkoholu stalo tak závažným společenským problémem, na který je potřeba aktivně upozorňovat, a že si lidé musejí dávat závazek vydržet měsíc na suchu, aby svůj vztah k alkoholu prověřili," uvádí Jannis Samaras, majitel nápojářské firmy Kofola.

"Z mého pohledu je v životě důležitá rovnováha a jsem rád, že podporou kampaně Suchej únor můžeme přispět k tomu, aby lidé zas našli rovnováhu v přístupu k alkoholu a nevnímali ho jako konzumní záležitost, ale spíše jako příležitostný či sváteční zážitek," dodává Jannis Samaras. (LESENSKY.CZ s.r.o)


STAČÍ MÁLO A ČASTĚJI

MUDr. Karel Nešpor, CSc. přinesl na svých webových stránkách drnespor.eu krátkou zprávu ze studie týmu švýcarských psychologů1, kteří tři měsíce zjišťovali u studentů psychologie, jestli smích opravdu mírní každodenní stres. Autoři zjistili, že ano! Důležité bylo to, jak často se lidé smáli, ne jak se smáli intenzivně. V běžném životě se většinou nemůžeme hlasitě chechtat, řehtat, popadat se za břicho a svíjet smíchy. To ani není třeba, stačí, když se budeme více usmívat. To je možné a prospěšné i ve zdravotnictví.2

1. Zander-Schellenberg T, Mutschler Collins I, Miché M. Does laughing have a stress-buffering effect in daily life? An intensive longitudinal study. PLoS One. 2020; 15(7):e0235851.
2. Nešpor K. Úsměv a smích u pomáhajících profesí. Praha: Nakladatelství Dr. Josef Raabe, 2020; 153


SČÍTÁNÍ 2021 BUDE BEZ ZDRAVOTNÍHO RIZIKA

V České republice v roce 2020 internet aktivně využívalo 81 % obyvatel starších šestnácti let. Internet používá u nás 40 % osob nad 65 let. Prvotní zájem o elektronickou formu Sčítání lidu 2021 projevily v průzkumu přibližně dvě třetiny obyvatel, nicméně vzhledem k současné situaci Český statistický úřad předpokládá, že zájem bude větší. Sčítání 2021, které má proběhnout od 27. března do 11. května, je primárně navržené jako online, tedy bez nutnosti kontaktu s dalšími osobami.

Zcela bezriziková je ze zdravotnického hlediska online fáze sčítání, která je naplánována na období od 27. března do 9. dubna 2021 a bude bez jakékoliv nutnosti kontaktu se sčítacími komisaři či dalšími osobami. Elektronický sčítací formulář přitom občané vyplní na počítači, tabletu či v mobilním telefonu.

„Online způsob sčítání je jednoznačně komfortnější, rychlejší a hlavně bezpečnější. Navíc umožňuje pohodlně sečíst i další osoby v domácnosti i mimo ni, tedy například rodiče či prarodiče, kteří mohou věkem spadat do epidemicky ohrožené skupiny. I v jejich zájmu všem doporučuji sečíst se online," vyzývá Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Od 12. dubna do 11. května plánuje Český statistický úřad provést terénní došetření, při kterém by se měli sečíst již pouze ti, kteří se nemohli či z nějakého důvodu nechtěli sečíst online.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let. V letošním roce uplynulo sto let od prvního československého sčítání. (ČSÚ)


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie