Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



STAŘECKÁ NEDOSLÝCHAVOST



Nemoc nebo bolest nejsou normálními projevy stárnutí. Ve stáří můžeme být pomalejší, musíme se často smířit s oslabením zraku a sluchu, ale většina obtíží, které jsou léčitelné ve středním věku, jsou léčitelné i ve stáří. Vždy se vyplatí nepodceňovat příznaky a konzultovat své zdravotní problémy s lékařem nebo lékárníkem. V lékárnách označených MOJE LÉKÁRNA jsou připraveni a vyškoleni na konzultace se seniory a jejich rodinnými příslušníky.

Proškolený personál i přehledné edukační materiály

V lékárnách označených logem projektu je realizováno odborné poradenství se speciálním zaměřením na geriatrické pacienty včetně informačních letáků, pojednávajících o problémech spojených se stářím. Lékárny tohoto sdružení jsou pravidelně proškolovány za odborné garance České gerontologické a geriatrické společnosti.

PRESBYACUSIS = oslabení sluchu způsobené věkem

Někteří lidé si nechtějí zhoršování sluchu připustit. Ale bohužel zhoršování sluchu patří ke stárnutí. Jedná se o přirozenou ztrátu sluchu, která je způsobena úbytkem jemných buněk kochleárního aparátu vnitřního ucha, které jsou tím místem, jež zprostředkovává přenos signálů vyvolaných sluchem nervovým systémem do mozku. S přibývajícím věkem těchto buněk ubývá a lidé pozorují, že zvuky již nejsou tak jasné a zřetelné, jak tomu bývalo dříve. Jedna pětina všech dospělých a více než polovina lidí starších 60 let má horší sluch. V dnešní době komunálního hluku (zvýšená zvuková zátěž vyvolaná běžnými denními situacemi) dochází k poruše sluchu i u mladších jedinců - tzv. 'Socioakuze, a to v závislosti na intenzitě zvukové zátěže během života a genetických dispozicích jedince. Proto se doporučuje, aby lidé pod 60 let, kteří pozorují zhoršení sluchu, vyhledali lékaře, protože v tomto věku není ještě pravděpodobné, že by se jednalo o presbyacusis. 

První problém je se souhláskami s, š, t nebo f

U mnoha lidí se projevuje oslabení sluchu tak, že jsou nejdříve setřeny vysoké tóny (vysokofrekvenční). Proto jako první projev této poruchy se může stát, že přestáváte rozumět mluvenému slovu. Je tomu tak proto, že souhlásky s, š, t, k, p, f jsou formovány vysokou frekvencí zvuku („kočička"...).


Které příznaky je třeba sledovat?

Čím více z uvedených příznaků u sebe pozorujete, tím je pravděpodobnější, že se jedná o presbyacusis:

  • Zdá se vám, že lidé nemluví dost zřetelně
  • Je třeba, aby vám ostatní vícekrát zopakovali, co řekli, abyste správně porozuměli
  • Máte problém rozumět tomu, co bylo řečeno v hlučném prostředí
  • Jestliže hovoříte v určité skupině, je obtížné sledovat konverzaci
  • Ostatní si myslí, že máte příliš hlasitě zapnuté rádio či televizi, ale vy byste je jinak neslyšeli
  • Máte problémy slyšet v telefonu

Kdy k lékaři a jaká vyšetření absolvovat?

Prvním krokem, který je třeba uskutečnit, je návštěva praktického lékaře. Jako důvody návštěvy mohou být body z výše uvedeného seznamu potíží se sluchem. Lékař provede orientační sluchové vyšetření slovem nebo ladičkou a podle výsledku tohoto vyšetření pacienta pravděpodobně odešle na specializované audiologické vyšetření nebo k odbornému ušnímu lékaři, kde bude jeho sluch vyšetřen pomocí přístrojů.

Dalším odborníkem, který se může problémem se sluchem zabývat, je otorhinolaryngolog nebo foniatr. Předtím, než pacient absolvuje audiologické vyšetření, vyšetří lékař otoskopem zevní zvukovod, zda v něm není přítomna překážka, nejčastěji cerumen - tzv. ušní zátka. Vyšetření sluchu (audiometrie) trvá cca 20 minut. Slovní audiogram identifikuje míru poruchy porozumění mluvenému slovu a rovněž se využívá k určení výše příspěvku pojišťovny na sluchadlo. Vyšetřující lékař požádá pacienta, abyste si nasadil sluchátka a naslouchal pozorně různým zvukovým signálům v jednom či druhém uchu, a aby vždy signál označil stisknutím tlačítka. Postupným zeslabováním a zesilováním signálu zjistí intenzitu, kdy je tón slyšitelný a kdy je již nepříjemně silný až bolestivý. Jestliže tento test prokáže poruchu sluchu, je třeba dále provést test kostního přenosu, který zjišťuje na obou stranách funkčnost vnitřního ucha (a odliší tak poruchu vnitřního a středního ucha). Jestliže se podezření na poruchu sluchu potvrdilo objektivním vyšetřením, audiolog či odborný ušní lékař pacientovi vysvětlí výsledky testů a poradí, zda mu pomohou sluchadla a/nebo jaká je další možná pomoc, eventuálně doporučí další potřebná vyšetření. 

Ilustrační fota: Health image created by Rawpixel.com - Freepik.com, Business image created by Asier_relampagoestudio - Freepik.com

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie