Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SPORT V PREVENCI A PŘI KONTROLE VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU



První personalizovaná rada o nejúčinnějším cvičení ke snížení krevního tlaku byla zveřejněna v European Journal of Preventive Cardiology, v časopise European Society of Cardiology (ESC).1 Konsenzuální dokument ESC doporučuje konkrétní aktivity podle aktuální úrovně krevního tlaku jednotlivce.

ESC sdružuje zdravotnické pracovníky z více než 150 zemí, kteří usilují o pokrok v kardiovaskulární medicíně a pomáhají lidem žít delší a zdravější život.

Jeden ze čtyř infarktů je způsoben vysokým krevním tlakem. Odhaduje se, že do roku 2025 bude mít asi 60 % světové populace hypertenzi. I když je všeobecně přijímáno, že cvičení snižuje krevní tlak, doposud se doporučení zaměřovala na množství cvičení za týden, bez ohledu na počáteční hladinu krevního tlaku u jednotlivce. Tento konsenzuální dokument poprvé použil analýzu nejkvalitnějších důkazů k vytvoření podrobných pokynů, jak snížit krevní tlak u lidí s hypertenzí, vysokým normálním krevním tlakem a normálním krevním tlakem.

"Cílem doporučení pro všechny tři skupiny je především snížit krevní tlak," uvedl hlavní autor, profesor Henner Hanssen z univerzity v Basileji ve Švýcarsku. "Nakonec snížením krevního tlaku můžeme snížit riziko srdečního infarktu, mrtvice a úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, a tím strávíme více let života v dobrém zdravotním stavu."

Pro každou ze tří skupin dokument nastiňuje první prioritu cvičení pro snížení krevního tlaku, následovanou alternativami, které stále snižování dosahují, ale v menší míře.


Pro lidi s hypertenzí (krevní tlak nejméně 140/90 mmHg) je nejúčinnější metodou aerobní cvičení. To zahrnuje činnosti, jako je chůze, běh, jízda na kole nebo plavání. "U lidí s hypertenzí je snížení krevního tlaku, kterého lze dosáhnout aerobním cvičením, stejné, nebo dokonce o něco více než užívání jediného antihypertenzního léku," uvedl profesor Hanssen.

U pacientů s krevním tlakem 130-139 / 85-89 mmHg je prioritou trénink s dynamickým odporem. To se týká silového tréninku, který obvykle zahrnuje alespoň šest velkých svalových skupin, kde svalová kontrakce vede k pohybu, například zvedání závaží, dřepy a kliky.

Lidé s normálním krevním tlakem (méně než 130/84 mmHg) nejvíce těží z izometrického odporu. Jedná se o statickou kontrakci svalů, například cvičení s rukojetí. "Lidé s normálním krevním tlakem, kteří však mají zvýšené riziko rozvoje hypertenze, mohou být zvláště motivováni k udržení nízké hladiny," uvedl profesor Hanssen.


„U obézních jedinců se velmi pravděpodobně vyvine vysoký krevní tlak, pokud obezita v průběhu let přetrvává. Zdraví jedinci s hypertenzním rodičem jsou také vystaveni riziku rozvoje vysokého krevního tlaku, stejně jako ženy, které měly vysoký krevní tlak během těhotenství (gestační hypertenze). Lidé v těchto skupinách mohou hypertenzi odložit nebo jí dokonce zabránit cvičením, " dodal prof. Hanssen.

Profesor Hanssen dále poznamenal, že fyzická aktivita by měla být prováděna pravidelně, aby se udržely výhody: „U většiny cviků účinek na snížení krevního tlaku trvá přibližně 24 hodin, podobně jako léky, takže je nejlepší být aktivní každý den, pokud je to možné."

Aby se zabránilo srdečním onemocněním, doporučují evropské pokyny alespoň 150 minut týdně střední intenzity nebo 75 minut týdně intenzivní aerobní fyzické aktivity nebo ekvivalentní kombinaci.2 

Zdroj: escardio.org

Reference

1. Hanssen H, Boardman H, Deiseroth A a kol . Personalizovaný recept na cvičení v prevenci a léčbě arteriální hypertenze: dokument konsensu od Evropské asociace preventivní kardiologie (EAPC) a Rady ESC pro hypertenzi. Eur J Předchozí Cardiol . 2021. doi: 10,1093 / eurjpc / zwaa141.

2. Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S a kol . Evropské směrnice z roku 2016 o prevenci kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi. Eur Heart J . 2016: 37: 2315-2381.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie