Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SLZY JSOU DŮLEŽITOU SOUČÁSTÍ CELKOVÉHO ZDRAVÍ OČÍ I ZRAKU



Syndrom suchého oka je poměrně častým důsledkem moderního životního stylu1-3, který má velký vliv na kvalitu života.2,4,5

Pravděpodobně jste se již někdy setkali s pacientem, který popisoval příznaky, jako jsou pocit písku v očích, dráždění, pálení nebo unavené zarudlé očí či zamlžené, rozmazané vidění. Možná jste si některé z těchto nepříjemných projevů zažili osobně. To vše mohou být příznaky syndromu suchého oka. 

Syndrom suchého oka mnoho lidí spojuje s rozvojem počítačů, telefonů, umělého osvětlení, častým řízením automobilu za šera nebo v noci nebo i stále více oblíbené klimatizace. Je to však pravda pouze částečně. Mimo tyto uvedené faktory jsou zde ještě jiné, které však nemůžeme ovlivnit. Patří mezi ně například znečištěné ovzduší, nemoci jako je diabetes mellitus (cukrovka), porucha funkce štítné žlázy nebo revmatoidní artritida, ale také obecně věk nad 50 let či hormonální změny (především u žen).

Optimální řešení syndromu suchého oka podporuje a chrání všechny vrstvy slzného filmu

Slzný film je složen z několika vrstev - lipidové, vodné a mucínové. Každá má svou nezastupitelnou roli a pro správnou funkci slzného filmu je nezbytné, aby všechny vrstvy fungovaly správně. Pokud však nedojde k odbornému vyšetření slzného filmu, lze jen těžko určit, co konkrétně syndrom suchého oka způsobuje. Většina běžně dostupných zvlhčujících očních kapek cílí na doplnění vodné vrstvy. Některé se zaměřují také na posílení lipidové vrstvy a jiné jsou pouze proti zarudnutí nebo alergické reakci.


Je proto důležité, poskytnout optimální úlevu od všech příznaků syndromu suchého oka

a to i tehdy,

když nemůžeme jednoznačně určit, která z vrstev slzného filmu je poškozena.


Na vašem doporučení záleží

Značka zvlhčujících očních kapek Systane® je na našem trhu již velmi dobře známa a nabízí různé druhy produktů pro uživatele, kteří trpí nedostatečnou vodnou, lipidovou vrstvou nebo také disfunkcí Meibomských žláz. V dnešní době se však stále častěji setkáváme s pacienty, kteří mají nejednozačné příznaky syndromu suchého oka nebo nebyli vyšetřeni a není vždy snadné se rozhodnout, který z těchto přípravků jim nabídnout. 

Právě pro ně přichází společnost Alcon s  novinkou Systane® Complete. Díky jeho složení typu „vše v jednom" přináší  zvlhčení a ochranu od všech typů podrážděných, suchých očí. Pokročilá technologie a nanoemulze doplňuje všechny vrstvy přirozeného slzného filmu.

Se Systane® Complete tak můžete svým pacientům poskytnout dlouhotrvající ochranu a 3x větší udržení vlhkosti než při použití běžných kapek6.


ZAPOJTE SE DO TESTOVÁNÍ zvlhčujících očních kapek Systane® Complete v rámci rubriky Na vlastní kůži!

Odpovězte správně na magazin@hcom.cz do konce dubna 2019 na soutěžní otázku a sedm vylosovaných získá zvlhčující oční kapky Systane® Complete k testování.

 

POZOR: Jedinou podmínkou účasti v soutěži je ochota spolupracovat na vyhodnocení dle zaslaných parametrů testování produktu v červnovém vydání Magazínu!


Soutěžní otázka:

Typickým příznakem syndromu suchého oka je:

a/ svědění očí

b/ pálení očí

c/ nadměrné slzení

d/ vše výše uvedené je správně

Reference:

1. Martinez JD, Galor A, Ramos-Betancourt N, Lisker-Cervantes A, et al. Frequency and risk factors associated with dry eye in patients attending a tertiary care ophthalmology center in Mexico City. Clin Ophthal. 2016;10:1335-1342.

2. Market Scope 2016 Dry Eye Products Report: A Global Market Analysis for 2015 to 2021.

3. Perry HD. Dry eye disease: pathophysiology, classification, and diagnosis. Am J Manag Care. 2008;14:S79-S87.

4. Schiffman RM, Walt JG, Jacobsen G, et al. Utility assessment among patients with dry eye disease. Ophthalmology. 2003;110:1412-1419.

5. Hirsch JD. Considerations in the pharmacoeconomics of dry eye. Manag Care. 2003;12(12 suppl):33-38.

6. High Dose HPG Nanoemulsion Project / March 2013 / Alcon Data on file.

C11903987128/03/2019




Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie