Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



RYCHLÁ ÚLEVA OD AKUTNÍCH OBTÍŽÍ



Nezávislého průzkumu První volba lékárníka, který probíhal na e-learningovém portálu Educomm.cz od 25. 1. 2018 do 28. 2. 2018, se zúčastnilo 579 respondentů (lékárníků a farmaceutických asistentů). Lékárníci měli volbu zapojit se celkem do 62 kategorií, v některých se na prvních místech pomyslného žebříčku objevily novější přípravky, v jiných pak figurovaly stálice lékárenského sortimentu. Takovým případem byla kategorie MOČOVÉ CESTY a potvrzení důvěry "zaběhlé" značky Urinal®.

Účastníci z řad registrovaných lékárníků a farmaceutických asistentů na portálu Educomm.cz uváděli z volně prodejných léčivých přípravků (LP), doplňků stravy (DS), kosmetických produktů (K) či potraviny pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) ten, který je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby. Kterému důvěřují a jsou přesvědčeni o jeho benefitech, pro které ho mohou pacientům doporučit pro tzv. samoléčbu. Průzkumu se účastnili jak zaměstnanci nezávislých lékáren celé České republiky, tak i z řetězcových lékáren.

Celkový graf účast jednotlivých typů lékáren ČR

Pocity pálení a řezání, bolest v podbřišku a při močení

Infekce močových cest jsou jedním z nejčastějších zdravotních problémů, po infekcích dýchacích cest druhým nejčastějším infekčním onemocněním vůbec. Konkrétně v ženské populaci jde o rekurentní onemocnění, které přechází často do chronického stavu. Osm z deseti žen uvádí, že alespoň jednou v životě trpěly infekcí močových cest, 73 % z nich trápí opakovaně.1 Záněty postihují častěji ženy díky odlišné anatomii močového ústrojí, kdy je močová trubice nejen skoro 5x kratší než u mužů (3-4 cm u žen, 20 cm u mužů), ale navíc ústí blízko konečníku a pochvy. Odtud mohou snadno patogeny, nejčastěji enterobakterie přesídlit právě do močové trubice a následně do močového měchýře, kde se (pro ně) za příhodných podmínek pomnoží. Nejčastějším původcem infekcí močových cest je bakterie Escherichia coli, kter je jejich příčinou v 90 % případů. Přichytává se díky svým hydrofobním proteinovým vláknům tzv. fimbrinu k specifickým sacharidovým receptorům na sliznici močové trubice a kolonizuje ji. Přírodní látky, které pomáhají zabraňovat zachycení patogenů na sliznici močových cest přispět k potlačení rozvoje infekce a mohou být také vhodnou podporou při léčbě antibiotiky. 

Lékárníci se s příznaky potíží močových cest setkávají u pacientů velmi často. V kategorii MOČOVÉ CESTY se Průzkumu zúčastnilo celkem 548 zaměstnanců lékáren (346 lékárníků a 202 farmaceutických asistentů). Doplněk stravy Urinal Akut®, který je prvním přípravkem na českém trhu s použitím revoluční technologie zpracování brusinek Hi-PAC® a garancí vědecky zdokumentovaného a uznaného množství aktivní složky PAC (proanthokyanidiny), uvedlo jako svoji volbu téměř 32 % respondentů, kteří v této kategorii hlasovali. 

Graf účasti v kategorii MOČOVÉ CESTY

Rozdělení respondentů z kategorie MOČOVÉ CESTY podle krajů

Rozdělení respondentů z kategorie MOČOVÉ CESTY podle typu lékárny

1 Women Intimate Health, U&A, 2014, IPSOS, Zdroje: Analýza průzkumu První volba lékárníka 2018, Health communication s.r.o., prozdravi.cz

licence: Designed by Freepik


firemní prezentace

Rychlá úleva při akutních potížích

Trápí vás palčivé problémy právě teď?

Cítíte často potřebu na močení?

Rychlou úlevu při akutních obtížích přináší Urinal Akut®. Obsahuje výtažek ze  zlatobýlu, který podporuje zdraví močových cest a pomáhá vyplavovat bakterie z močového měchýře.  Obsažený vitamin D podpoří  imunitní systém, aby byl připraven na případné ohrožení infekcí. Produkt je navíc obohacen i o extrakt kanadských brusinek (klikva velkoplodá).

Efekt pocítíte již při užívání 1 tablety denně.

Doporučená cena: Urinal Akut® (10 tobolek) 249 Kč                                   

K dostání v lékárnách či na www.klubzdravi.cz

Více informací na www.urinal.cz

 

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie