Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ROZHOVOR S VOJTĚCHEM BERNATSKÝM



Ahoj Vojto, v dotazníku oficiálních stránek České televize, kde působíš, jsem našla TOP tvé moderátorské práce, kde na prvním místě uvádíš moderování studia ZOH Nagano (1998). Jak vysoko v žebříčku máš moderování kongresů HealthComm Professional (2015 - 2017)?

Hned na druhém místě (smích). Ale teď vážně. Byla to pro mě nezapomenutelná jízda. Úžasná parta, úžasné publikum a práce, která mě naplňovala a bavila. Z vlastní skoro čtvrtstoletí trvající moderátorské zkušenosti velmi dobře vím, že to není lehká disciplína - udržet pozornost a atmosféru celý den. Byla to dřina být ve střehu od osmi od rána až do sedmi do večera v rámci kongresové části a pak ještě po večeři při zábavné show. Po skončení programu jsem měl podobný pocit jako na vysoké škole, když jsem udělal důležitou a těžkou zkoušku - naprosto vysílený, ale šťastný, že se to povedlo. Ano, připouštím - tenhle pocit, a hlavně mé milované lékárnice, mi moc chybí... 

Vzpomínáš tedy na moderování kongresů pro lékárníky rád. Co ti tato práce přinesla? Jsi třeba víc pozorný ke svému zdraví?

Ty tři roky mi především přinesly přátelství na celý život. Toho si cením úplně nejvíc. Byly to dny, na které jsem se vážně moc těšil. Byla to výzva a další zkušenost v mém profesním životě. Poznal jsem spoustu lékařských a farmaceutických kapacit a pronikl jsem do světa, který jsem předtím znal jen velmi povrchně. Od té doby jsem odborníkem na lékařské a farmaceutické akce napříč celou republikou J. Z toho jasně plyne, že na tohle období ani nemůžu zapomenout. A jestli se víc hlídám? Ani ne. Každopádně, zdraví je na prvním místě a jsem moc rád, že jsem v rámci kongresů získal spoustu informací a také kontaktů, které se mi jednou mohou hodit.

Který přednášející nebo jaká tematika v tobě zanechali stopu?

Moc se mi vždycky líbila pestrost v programu jednotlivých kongresových dní. Těžko vypíchnout někoho konkrétního. Dokážu ocenit hlavně to, když se přednášejícímu podaří jakkoliv obecenstvo upoutat. Ať už je to barevnost prezentace, řečnické schopnosti, zajímavá témata či schopnost zapojit do tématu posluchače. Myslím, že se to v mnoha případech podařilo, a to je pak radost být u toho.

Máš nějaký veselý zážitek z kongresových dní (nebo z kongresových večerů)?

Těch je (smích). To je na knihu! Právě proto, že na kongresech pracuje opravdu skvělý tým mladých lidí, kteří dokážou improvizovat a rychle reagovat na nečekané události, to byla vždycky především velká radost. Snažil jsem se být vtipným, pohodovým, a hlavně pohotovým průvodcem a je jasné, že během celého dne se naskytne hodně okamžiků, kdy je potřeba zapojit všechny mozkové závity a mozkové centrum vtipu a zábavy, aby člověk dokázal z nějaké té šlamastiky vybruslit. Do smrti třeba nezapomenu na úvodní streamové představování jednotlivých vystavovatelů v předsálí. V živém
přenosu jsem vždycky během sedmi minut vyzkoušel všechny přípravky a léčivé medicíny, které byly k dispozici. To Vám to pak mluví samo (smích).

Kde Tě mohou účastníci našich kongresů vidět? Jaké máš projekty? Kam bys lékárnice a asistentky pozval?

Nejjednodušší je asi sednout si večer k televizi a zhruba v 19:45 přepnout na ČT1 nebo ČT24. To zrovna začínají Branky, body, vteřiny, které už 22 let uvádím. A nemyslete si, já Vás taky v té kameře všechny vidím, takže si to zkontroluju! Nebo se můžeme potkat na nějaké akci, kterých po celé republice docela dost moderuji. A jestli ne... tak se třeba potkáme v lékárně. Svět je malej (smích).

Vojto, občas si nám zazpíval, míval jsi i zveršované části projevu. Dáš mi pro naše čtenáře nějakou originální báseň nebo „zdravici"?

V rámci druhého roku mého působení na kongresech jsem pro všechny milé lékárnice složil písničku. Ta slova platí dodnes. Budu rád, když si ji zase někdy společně zazpíváme. Takže se to naučte, holky, ať jsme připraveni (smích). 


Hymna českých lékárnic

slova napsal, hudbu složil Vojta Bernatský

Když tě bolí hlava

A když tě štípe v nose

Když tě pálí oči

A když se potíš v kose

 

Když tě tlačí břicho

Zlobí tě pravý ucho

Manžel je furt na WC

A v puse cítíš sucho

 

Ref: Pomůžou

Lékarnice
- to jsou nejlepší

Holky
v republice

Lékárnice
ty zaženou

i velký tasemnice

 

 

Když tě bolí v krku

A když ti praskne plomba

Když máš hemoroidy

Ve střevech bouchne bomba

 

Když máš bolest v srdci

Na čele velký uhry

Když máš nechutenství

A říkáš pořád skuhry

 

Ref: Pomůžou

Lékarnice
- to jsou nejlepší

Holky
v republice

Lékárnice
ty zaženou

i velký tasemnice


Děkuji za rozhovor

Chramst


Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie