Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ROZHOVOR S MUDr. MARKEM HAKLEM



MUDr. Marka Hakla si pamatujete z jeho přednáškové činnosti na kongresech HealthComm Professional z ročníků 2016 a 2017, kdy obsahem jeho sdělení byly převážně nové metody, molekuly nebo komplexní přístupy v léčbě bolesti.

Své přednášky opíral o dlouholeté zkušenosti z praxe, kdy stál v čele Centra pro léčbu bolesti ARK FN u sv. Anny v Brně, následně působil jako primář Oddělení léčby bolesti FN Brno a Centra léčby bolesti Medicinecare s.r.o.

Nyní pomáhá Marek Hakl pacientům s chronickou i akutní bolestí právě v soukromé ordinaci v centru Medicinecare v brněnské městské části Komín.

1. Pane doktore, k léčbě používáte nejmodernější farmakologické přístupy a vhodné kombinace léků, ale nezapomínáte ani na nejstarší metody ovlivnění bolestivých stavů. Mám na mysli akupunkturu. Jaké máte zkušenosti s tímto přístupem a jsou pacienti ochotni komplexní léčbu včetně té nefarmakologické podstoupit?

 Myslím, že současná medicína se až příliš opírá pouze o metody „medicíny založené na důkazech" a často zapomínáme na metody, které účinně pomáhaly pacientům již po staletí. Jednou z nich je i akupunktura, kolem které se v poslední době vedou velmi časté odborné diskuse. V oblasti léčby bolesti máme situaci poněkud zjednodušenou, pokud použiji jakoukoliv metodu a pacient mi řekne, že se cítí výrazně lépe, vím, že jsme použili to správné. Akupunkura není všespásná metoda, ale minimálně jako doplňková léčba má v oblasti léčby bolesti z mého pohledu nezastupitelné místo. 

2. S jakým nejčastějším problémem se na Vás v Centru pacienti obracejí a musí mít s sebou před první návštěvou žádanku od praktického lékaře?

Asi 50 % našich pacientů tvoří lidé trpící bolestmi páteře, na dalším místě jsou to bolesti velkých kloubů. Průměrný věk v populaci se sice prodlužuje, ale náš pohybový aparát na takto dlouhodobou zátěž není stavěný. Žádanka od praktického lékaře je sice vhodná, ale není bezpodmínečně nutná. Každý sám pozná, zda jeho dosavadní léčba bolesti je účinná či nikoliv. 

3. Základem úspěšné léčby akutních i chronických bolestivých stavů je vhodně vedená léčba analgetiky, s jakou progresivní novinkou jste se v poslední době setkal a popřípadě ji zařadil do terapie?

 Novinek v oblasti léčby bolesti za podsední roky bylo několik. Staronovou novinkou je například možnost používání léčebného konopí, objevili se některé nové účinné látky v oblasti silných opioidů - tapentadol nebo se objevují nové aplikační formy látek již používaných. Například teď je nově k dispozici dexketoprofen v injekční formě. Právě ta umožňuje velmi rychlý nástup účinku, což ocení zejména pacienti s akutní bolestí. Tou mohou být pooperační stavy nebo stavy po úrazech. Dexketoprofen je velmi účinný a má rovněž i velmi příznivý farmakologický profil.

4. Analgetika patří do skupiny nadužívaných léčiv. Jak je to s rezistencí na analgetika?

 Máte pravdu, že se velmi často setkáváme s nadužíváním analgetik. Každý pacient by si vždy měl pečlivě prostudovat příbalový leták a léky užívat podle instrukcí. Zejména je důležité dodržovat maximální dávkování a dobu léčby. Pokud léky nefungují, měl by místo navyšování léků navštívit svého lékaře.  U léků ze skupiny opioidů také časem vzniká tzv. tolerance, tedy že stejná dávka zabírá stále méně a méně. Opět špatnou cestou je dávky neustále navyšovat. Většinou volíme tzv. rotaci, tedy, že lék vyměníme za jiný, podobný.

Děkuji za rozhovor

Chramst

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie