Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



REPORTÁŽ Z PRVNÍHO KONGRESU HEALTHCOMM PROFESSIONAL 2019



Letošní série odborných kongresů odstartovala 8. března v plzeňském hotelu VIENNA HOUSE EASY ANGELO PILSEN. Do programu bylo zařazeno hned několik novinek, například diskutované Aktuální informace ČLnK k provádění lékárenské praxe, kdy implementaci povinných úkonů do každodenní činnosti lékárníka, jako je Protipadělková směrnice, e-recept aj., okomentoval PharmDr. Martin Kopecký, PhD., který pohovořil i o dalších očekávaných změnách, které ovlivní práci lékárníků v roce 2019.

Magazín HealthComm je tradičním mediálním partnerem kongresů HealthComm Professional, proto vám nyní přinášíme i malé poohlédnutí za děním během prvního kongresu jarního cyklu. Naše otázky jsou možná doplněním toho, na co se nestihli v Plzni účastníci zeptat, nebo je berte jako pozvánku na další kongres, kterého se letos zúčastníte. Třeba hned v Hradci Králové 22. března 2019. 


Přednášející se na kongresovém pódiu střídají, ale jedna osoba je přítomna stále - moderátor.

I zde přinesl letošní ročník změnu v podobě osoby Jakuba Prachaře, co by nové tváře u moderátorského pultu HealthComm Professional 2019.


Zeptali jsme se Jakuba, jak se mu moderovalo před plzeňským publikem. Jaká byla pro něj tato premiéra?

1. Jakou jste, Kubo, měl představu o moderování odborného farmaceutického kongresu? Jak to vidíte po skončení první akce?

J. P.: Jako před každým moderováním - byl jsem nervózní. Předstoupit před profesionály v oboru, to chce přípravu, proto jsem se tentokrát svědomitě věnoval procvičování latiny (smích). Musím ale říci, že i když farmaceuti jsou profesionálové „kovaní", sedli jsme si a cítil jsem, že jsem je svým laickým přístupem neurazil, ale naopak pobavil. Navíc jsem se dozvěděl celou řadu zajímavých informací o zdraví, co si mám hlídat, jak doplňovat vitaminy, že průjem není / nemusí být vždy banální potíží...

2.  Jak se Vám komunikovalo s plzeňským publikem?

J. P.: Plzeňáci jsou vynikající! Už jen proto, že mají skvělý fotbalový tým a v centru města několik pivovarů. Jsou to sympaťáci. A tuším, že budou specialisté na kvasinky (smích).


Velké oblibě se tradičně těší přednášky PharmDr. Jany Matuškové, které jsme se po skončení její prezentace zeptali:


1. Jak nejlépe klienty lékárny upozornit na nový sortiment, aby lékárník vedl snadno i efektivní komunikaci, popřípadě příprodej nového zboží?

J. M.: Stručnou odpovědí na tuto otázku by byl celodenní seminář.

2. Paní doktorko, musí mít tlakoměry, diagnostické testy nebo další zdravotnické prostředky svoji kategorii, nebo je vhodné je kombinovat při vystavení se souvisejícími doplňky stravy?

J. M.: Obojí je možné. Pokud má lékárna prostorové možnosti, pak doporučuji tzv. dvojitou expozici produktů: Produkt je vystaven na dvou místech: jednou ve své kategorii spolu s ostatními zdravotnickými prostředky a podruhé v kategorii, kam patří podle užitku, tj. spolu se souvisejícími doplňky stravy.

Konkrétní příklad: Pokud si zařadím do sortimentu lékárny např. diagnostický test, který zjišťuje nedostatek železa, pak je jeho druhou expozicí kategorie, kde jsou vystaveny doplňky stravy s obsahem železa a nejprodávanější doplňky stravy pro ženy v produktivním věku. V této cílové skupině má totiž 88 % populace nedostatečný příjem železa potravou. V této kategorii bych měla aktivně komunikovat o případném nedostatku železa. Zde mohu také aktivně doporučit test na železo, abychom věděli, zda máme železo opravdu suplementovat.

3. Jaká jsou ve stručnosti Vaše doporučení pro aktivní komunikaci s pacientem, který si do lékárny přišel pro přípravek s obsahem omega-3 polynenasycených mastných kyselin (PNMK)? Jaká otázka by rozhodně měla z úst expedienta zaznít?

J. M.: Povinností expedienta v lékárně je provádět dispenzační práci jako zdravotní službu. To znamená „na náležité odborné úrovni, v souladu s vědeckými poznatky a s přihlédnutím k individualitě pacienta". Musím se tedy zeptat, kdo je pacient a na co omega- 3 (PNMK) potřebuje. Vědecké poznatky o prokázaném účinku omega - PNMK jsou zakotveny v jejich schválených zdravotních tvrzeních. Podle toho se také rozhoduji, který produkt pacientovi doporučím. Pokud očekává „maximální účinek" (na srdce, na mozek a na oči) doporučím mu produkt, který má dostatečný obsah účinných látek, tj. v tomto případě alespoň 250 mg samotné DHA, optimálně v 1 tobolce. Těmto silnějším produktům říkám „speciální". Pokud klient žádá účinek pouze na srdce (na oči a/nebo na mozek třeba užívá jiný přípravek), pak mu stačí produkty, kterým říkám „základní". U těchto je nižší obsah účinných látek, tj. v tomto případě alespoň 250 mg směsi (DHA + EPA). Pokud má pacient ve svém jídelníčku tučné mořské ryby, pak můžeme dávkování doplňků stravy snížit, protože schválená zdravotní tvrzení se u DHA a EPA vztahují na tzv. denní příjem, tj. tobolka + potrava spolu dohromady.


PharmDr. Gabriela Kroupová předstoupila před své kolegy s tématem možností léčby průjmů a po její přednášce nás zajímalo: 


1. Paní doktorko, farmaceut i farmaceutický asistent by měli být odborníky, kteří poskytnou pacientům s průjmovým onemocněním erudovanou radu včetně režimových doporučení, aby pak samoléčení bylo nejen účinné, ale i bezpečné. Jak vést tento edukační pohovor a jaká zjištění vedou k doporučení návštěvy lékaře?

G. K.: Důležité je zjistit informace o pacientovi a jak jeho potíže vypadají. Tzn.pro koho přípravek bude, zda dospělého jedince, dítě či seniora, neboť na poslední dvě skupiny je třeba brát ještě větší zřetel. Díky průjmu u nich rychle vzniká dehydratace. Proto je nutné zvolit léčbu s rychlým nástupem účinku, s možností užít (i u dětí) léčbu, která neovlivňuje účinek jiných léčiv, což je prioritou u seniorů. Pokud provází průjem horečka, hlen a krev ve stolici, křeče v břišní oblasti, velké bolesti břicha nebo průjem trvá déle jak 3 dny u dospělého jedince, déle jak 2 dny u dítěte nad 1 rok nebo déle jak den u dítěte do jednoho roku, zde je nutné vždy odeslat pacienta k lékaři.


Zajímavou a dobře přijímanou novinkou letošního ročníku HealthComm Professional jsou přednášky, ve kterých se na jeden problém podívají dva odborníci.

Každý z pohledu své odbornosti, každý z jiného úhlu.

To byl i případ přednášky Probiotika pro prvních 1000 dnů života, kde se na problematiku podívali společně RNDr. Anna Janáková, Ph.D.

a primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský.


1. Jaký vliv na mikrobiální osídlení střev novorozence má, pane doktore, mikrobiota jeho matky? 

J. B.: Vliv má naprosto zásadní! Maminka již od počátku těhotenství vytváří podmínky nejen pro růst a vývoj svého dítěte, ale i pro jeho imunologické reakce. Jednou z částí imunologické reakce je vytváření mikrobioty.

Kvalitní mikrobiota matky (ústní, střevní, později vaginální) působí ještě v průběhu těhotenství, u spontánního porodu předá pak matka velkou část mikrobioty dítěti. Maminka vytváří tedy první bakteriální kolonizaci střev miminka, která z dlouhodobého hlediska má vliv na vytváření jeho imunologických parametrů. Ona tedy zásadně rozhodne, jak na tom bude její dítě z hlediska imunity v pěti, deseti i dvaceti letech a ve vyšším věku.

2. Pokud matka musí v těhotenství užít antibiotika, je to pro mikrobiotu novorozence velký problém? V jaké fázi těhotenství je antibiotická léčba nejrizikovější?

J. B.: Pokud antibiotika užívá, mění se její mikrobiom a i to může mít velký vliv na plod a jeho imunitní systém. Lze tomu předejít užíváním probiotik současně s podávanými antibiotiky a i po skončení antibiotické léčby. Je důležité si uvědomit, že velmi riziková jsou ATB podávaná těsně před porodem, neboť naruší přirozenou mikrobiotu matky, která ji předá i s patologií miminku. Toto je ale též řešeno podáváním buď kombinovaných preparátů, nebo selektivních preparátů obsahujících probiotika.


Pořadatelský tým se těší na setkání s vámi na některém z dalších kongresů HealthComm Professional 2019 a Magazín bude u toho! 


Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie