Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



RELAXACE V BĚŽNÉM ŽIVOTĚ



MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Hypothalamus se někdy označuje jako centrum stresu, protože se odtud aktivuje sympatický nervový systém i hormonální složka stresové reakce. Nositel Nobelovy ceny W. R. Hess ovšem vyvolával drážděním určitých center v hypothalamu koček nejen stres, ale také relaxaci a spánek. Relaxace je pro přežití stejně důležitá, nebo ještě důležitější než stres. Nemusí se ovšem jednat jen o relaxační techniky, protože řada způsobů, jak se uvolnit, je vrozená. Většina zdravotnických oborů je spojená s nadměrným stresem. Toto téma je proto pro zdravotníky důležité i s ohledem na ně samé.

Způsoby, jak se uvolnit v každodenním životě

Předně je třeba říci, že efekt relaxační techniky dlouho přesahuje dobu, po kterou byla praktikována. Například, jestliže někdo ráno cvičí a pak relaxuje, příznivě to ovlivní jeho výkonnost a emoční stabilitu během celého pracovního dne. I tak je ale vhodné používat navíc diskrétní způsoby, jak se uvolnit během běžných denních aktivit. Nenápadně relaxovat je možné např. cestou do práce, pokud ovšem dotyčný neřídí auto. To je zvláště důležité u osob, které jsou vystaveny nadměrnému stresu. V tomto směru existuje řada možností.

Přerušit vliv stresujícího podnětu: Tento prvek není zdaleka tak triviální, jak by se mohlo zdát. Vyžaduje totiž, aby si jedince stres uvědomil a uvědomil si i to, co ho vyvolalo. Příčinou stresu může být jak vnější svět (např. hluk) nebo vnitřní prostředí (např. únava).

Úsměv, smích: Prakticky nejpoužitelnější jsou decentní druhy smíchu, např. přimhouřit oči, lehce povolit čelist a táhnout kouty úst směrem k uším. Při tom se lehce zdvihnou tváře a pohne se i čelo. Jedná se tzv. Duchennův úsměv, který jsme pro naše účely přejmenovali na lišácký. Tento druh úsměvu je okolím zpravidla vnímán pozitivně (Gunnery a Ruben, 2016) a příznivě ovlivňuje i emoční rozpoložení (Ekman a spol., 1990).

Krátký rozhovor nebo telefonát: Často tak dojde ke zklidnění, i když se jedná rozhovor, jehož informační hodnota je mizivá.

Fyzická aktivita: Fyzická aktivita mírní stres, úzkosti i deprese a vytváří podmínky pro následnou relaxaci (přehled viz Nešpor, 2017). Při názornost říkáme pacientům, že tělesná aktivita funguje i jako úklid vnitřního prostředí. Jedná se o praktický způsob, např. i v zaměstnání je obvykle možné jít o jedno nebo dvě patra výše a zase se vrátit. Obvykle to stačí, aby se dotyčný uklidnil.

Nádech do břicha a dlouhý výdech: V čchi-kungu se často pracuje s představou koule, která se v břiše při nádechu rozpíná a při výdechu zmenšuje. To lze praktikovat i v každodenním životě, např. při chůzi.

Představit si klidné prostředí nebo někoho sympatického: Například kolegyně lékařka se mi svěřila, že při nadměrném stresu si prohlédne fotografie vnoučat, což stačí k tomu, aby se uklidnila.

Náboženský rituál, modlitba a jiné duchovní praktiky: Jedná se o různorodou skupinu, co lze ale s jistotou říci, že nějaká forma duchovního života je zdravá (Nešpor, 2009).

Uvolněně, pasivně a s nadhledem pozorovat myšlenky a tělesné pocity: Tento prvek je klíčový pro nácvik uvědomování a je součástí některých meditačních technik, včetně té, kterou používal Kabat-Zinn (1990). Jedná spíše o naučenou dovednost, jejíž využívání v každodenním životě vyžaduje určitý předchozí nácvik.

Vyvolat opačnou emoci: Emoce často přecházejí jedna v druhou a nahradit rizikovou emoci jinou je často snazší než rizikovou emoci prostě odstranit.

Zvládnout potřebné dovednosti a opatřit si relevantní informace: Např. nováček bývá obvykle ve větším stresu než týž člověk po několika měsících praxe.

Hudba: Jedná se o jeden z nejpříjemnějších způsobů, jak se uvolnit. Relaxačně působí klidná, spíše tichá a melodická hudba. Hudba se osvědčila, jako prostředek jako mírní stres a bolest i u závažných problémů, jako jsou nádorová a srdeční onemocnění (např. Bradt a spol., 2016).

Literatura

Arida RM, Scorza FA, Gomes da Silva S et al. The potential role of physical exercise in the treatment of epilepsy. Epilepsy Behav. 2010; 17(4):432-5.

Bradt J, Dileo C, Magill L, Teague A. Music interventions for improving psychological and physical outcomes in cancer patients. Cochrane Database Syst Rev. 2016; (8):CD006911.

Ekman P, Davidson RJ, Friesen WV. The Duchenne smile: emotional expression and brain physiology. II. J Pers Soc Psychol. 1990; 58(2):342-53.

Fredrickson B. Positivity. New York: Crown 2009; 277.

Gunnery SD, Ruben MA. Perceptions of Duchenne and non-Duchenne smiles: A meta-analysis. Cogn Emot. 2016; 30(3):501-15

Kabat-Zinn J. Full catastrophe living: using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness. Delta Trade Paperbacks, 1990; 453.

Kecklund G, Axelsson J. Health consequences of shift work and insufficient sleep. BMJ; 355:i5210.

McQuaid RJ, McInnis OA, Paric A et al. Relations between plasma oxytocin and cortisol: The stress buffering role of social support. Neurobiol Stress. 2016; 3:52-60.

Muktibodhananda S. Hatha Yoga Pradipika. Munger: Yoga Publications Trust, India 1985; 641.

Nešpor K. Uvolněně a s přehledem. Relaxace a meditace pro moderního člověka. Grada, Praha 1998; 96

Nešpor K. Co je to spiritualita a čemu prospívá. Čas. Lék. čes.2009; 14:209-210. Volně na www.drnespor.eu.

Nešpor K. Smích a medicína. Praktický lékař 2015; 95(4):187-189. Volně na www.drnespor.eu.

Nešpor K. Smích a klinická medicína: novinky a zajímavosti. 2016. Volně na www.drnespor.eu.

Nešpor K. Fyzická aktivita, jóga a jejich působení na psychiku. Cognitive Remediation Journal 2017; 6(1):17-33.

Owens J, Adolescent Sleep Working Group; Committee on Adolescence. Insufficient sleep in adolescents and young adults: an update on causes and consequences. Pediatrics. 2014; 134(3):e921-32.

Redakčně zkráceno, celý text na www.drnespor.eu

 

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie