Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2019 – VÝBĚR KVĚTEN



Průzkum První volba lékárníka, který realizuje druhým rokem e-learningový portál Educomm.cz, přinesl letos řadu zajímavých výsledků.

Průzkumy a žebříčky oblíbenosti se těší tradičně velkému zájmu, a ne jinak tomu bylo i v případě průzkumu, ve kterém účastníci z řad registrovaných lékárníků a farmaceutických asistentů uváděli z volně prodejných léčivých přípravků (LP), doplňků stravy (DS), kosmetických produktů (K) či potraviny pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) ten, který je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby. Přípravek, kterému důvěřují a jsou přesvědčeni o jeho benefitech, pro které ho mohou pacientům doporučit v tzv. samoléčbě. Celkem bylo v průzkumu zařazeno 62 kategorií, které představovaly obtíže, se kterými klienti do lékáren nejčastěji přicházejí. Nezávislého průzkumu První volba lékárníka 2019 se zúčastnili letos v období od 24. ledna do 18. března jak zaměstnanci nezávislých lékáren celé České republiky, tak i řetězcové nebo nemocniční lékárny. Podmínkou účasti v průzkumu byla registrace na vzdělávacím portálu Educomm.cz.


První ročník průzkumu v roce 2018 uživatele portálu Educomm.cz zaujal natolik,

že se do něj letos zapojilo o 80 respondentů více, což je 17% nárůst. 


V roce 2018 byla účast celkem 579 zaměstnanců lékáren celé ČR (386 lékárníků a 193 farmaceutických asistentů).

V roce 2019 byla účast celkem 659 zaměstnanců lékáren celé ČR (461 lékárníků a 198 farmaceutických asistentů).

ÚČAST PODLE TYPU LÉKÁRNY

ÚČAST V KRAJÍCH ČR

ÚČAST V KATEGORIÍCH

Nejvíce respondentů se zapojilo do průzkumu v kategorii Alergie, celkem v ní svůj produkt volby uvedlo 659 zaměstnanců lékáren. Prvenství z roku 2018 obhájil léčivý přípravek Analergin Neo (levocetirizini dihydrochloridum). Pořadí prvních tří přípravků zůstalo nezměněno (1. Analergin Neo, 2. Zodac, 3. Zyrtec), ovšem Analergin Neo si ještě o 4 % oproti loňskému průzkumu polepšil.

Mezi deseti kategoriemi, ve kterých se průzkumu nejčastěji respondenti účastnili, byla i kategorie Bolest kloubů - preventivní řešení. Zde odpovídalo 633 zaměstnanců lékáren, kteří jsou registrováni na portálu Educomm.cz. Oproti roku 2018 došlo v kategorii k výměně na prvních dvou pozicích. Zatím, co loni zvítězil doplněk stravy Colafit (23,4 %) a přípravek Condrosulf (chondroitini natrii sulfas) obsadil druhé místo (21 %), letos dopadl průzkum následovně:  

V kategorii, která posuzovala produkty pro optimální trávení, nastala letos situace, kdy první dva produkty v žebříčku uvedlo téměř stejné procento respondentů. 

VÝSLEDKY SEZONNÍCH PRODUKTŮ: JARO A LÉTO

V kategorii Bodnutí hmyzem nenašel výraznějšího konkurenta léčivý přípravek Fenistil gel, lokální antihistaminikum určené k léčbě svědivé podrážděné pokožky různého původu včetně hmyzího štípnutí, který s 80 % jasně zvítězil.

Jak ukázal nedávný průzkum agentury Ipsos, Češi kožní či nehtovou mykózu podceňují, i když příznaky typickými pro mykotické onemocnění během sledovaného půl roku (březen-srpen 2018) trpělo 43 % české populace. Z průzkumu Léčba mykóz, kdy hlavní sběr dat tvořilo 833 respondentů, dále vyplynulo, že až tři čtvrtiny postižených s léčbou přestanou, jakmile odezní příznaky. Přitom včasné zahájení, ale stejně tak úplné dokončení léčby, je u mykózy zásadní. Dle výzkumu Ipsos celých 72 % postižených léčbu ukončí v momentě, kdy projevy vymizí.

Kategorie Lokální desinfekce je vždy aktuální v době, kdy se chystáme na cesty, ale i tehdy, potřebujeme-li si doplnit domácí lékárničku. 

V průběhu roku vás budeme na Magazínu pravidelně informovat o výsledcích průzkumu První volba lékárníka 2019, sledujte tedy pečlivě každé letošní vydání. Zdroj dat poskytl portál educomm.cz.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie