Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2019 – VÝBĚR ČERVENEC



V červenci, prvním měsíci školních prázdnin, vám opět přinášíme dílčí výsledky letošního nezávislého průzkumu První volba lékárníka, do kterého se zapojili v období od 24. ledna do 18. března jak zaměstnanci nezávislých lékáren celé České republiky, tak i řetězcové nebo nemocniční lékárny. Podmínkou účasti v průzkumu byla registrace na vzdělávacím portálu Educomm.cz. Podíváme se na kategorie, které se týkají doplňků stravy, léčivých přípravků nebo kosmetických prostředků, které mají v letním období "svoji sezónu".


V roce 2019 byla účast v průzkumu celkem 659 zaměstnanců lékáren celé ČR

(461 lékárníků a 198 farmaceutických asistentů).


Většina cestovatelů se po zkušenostech naučila připravit si na cestu základní lékárničku. Úkolem lékárníka je pak dobře s výběrem vhodného obsahu klientovi poradit. Obvykle taková cestovní lékárnička obsahuje kromě léků, které cestovatel pravidelně užívá, i přípravky na bolest a horečku, přípravek proti kinetóze, pokud cestuje delší dobu, několik druhů náplastí a desinfekci, léky na průjem či zácpu, krém s UV faktorem a repelent. U tří posledně jmenovaných se osvědčilo, když si přípravky pořídíte až na místě - v cílové destinaci:

  • Krémy (kosmetika s UV ochranou a pro následnou péči o pokožku) nemusí „přežít" dlouhou cestu ve vedru v původní konzistenci
  • Repelenty a léky proti průjmu pak v místě pobytu budou v lékárnách a drogistických obchodech k dostání s takovým složením, které pravděpodobně lépe odpovídá místním mikrobům i atakujícímu hmyzu.

První letní den je znamením blížících se prázdnin a dovolených. Během tohoto období lidé často přichází do lékárny pro radu spojenou s cestovatelskými zdravotními patáliemi.

„Lékárny jsou velmi dobře dostupná zdravotnická zařízení, na která se podle všech průzkumů lidé s méně závažnými potížemi s důvěrou obracejí," uvádí prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba.

Dlouhé cestování bez možnosti protažení končetin, vysoké teploty nebo kombinace obojího neprospívají našemu žilnímu systému. Co může ještě škodit?

  • omezená hybnost
  • dehydratace
  • nižší tlak vzduchu vletadle

Co radí odborníci? 1

Při dlouhém cestování se obvykle uplatňují všechny tyto faktory. Pokud již trpíte varixy a očekáváte přesun delší než čtyři hodiny, je vhodné poradit se s lékařem. Ten může navrhnout vhodná preventivní opatření, případně předepsat léky, doporučit kompresní punčochy či dát seznam cvičení.

Jak putovat bez rizika?

  • Během cesty pijte hodně vody a vyhněte se alkoholu a kávě
  • Neužívejte léky na spaní -nebudete se pak moci pravidelně protáhnout
  • Oblečte si pohodlný oděv, který neomezuje pohyb a návrat krve z dolních končetin zpět k srdci
  • Každou půlhodinu alespoň po dobu 3-4 minut opakovaně ohýbejte a natahujte lýtka, chodidla i prsty u nohou
  • V letadle se pokuste vždy po 60 minutách letu procházet se pár minut uličkou
  • Při jízdě autem si každou hodinu udělejte pauzu na krátkou procházku
  • V pravidelných intervalech si masírujte lýtka

https://www.krecove-zily.cz/novinky/krecove-zily-cestovani-nebrani-dulezita-je-ale-prevence-588

Řada produktů Urinal od Idelyn je určena pro komplexní péči o močové cesty až po ledviny. Rodina Urinal se minulý rok rozrostla o revoluční novinku - doplněk stravy Urinal Express pH přinášející rychlou úlevu od nežádoucích pocitů, a letos o inovativní podporu ledvin Urinal Nefro. Urinal je nejdůvěryhodnější značkou na českém trhu péče o močové ústrojí.2 Rozhodli o tom čeští spotřebitelé v průzkumu agentury Nielsen. Jak si letos vedl Urinal v průzkumu První volba lékárníka 2019?

2 Marketingový program Důvěryhodné značky hodnotí důvěru ve značky na trhu pouze na základě názoru českých spotřebitelů. Do nezávislého průzkumu vedeného agenturou Nielsen se v druhé polovině letošního února zapojilo 2020 respondentů. Ti tvořili reprezentativní vzorek českých spotřebitelů, kteří prostřednictvím on-line dotazníků hodnotili v 15 kategoriích 150 značek, které byly nominovány automaticky na základě prodejů. V každé kategorii může být nejdůvěryhodnější pouze jedna značka.



Z VÝSLEDKŮ PRŮZKUMU PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2019 - VÝBĚR ČERVENEC


Oči a sluneční záření

V oku absorbuje UV záření spojivka a částečně i rohovka. Po ozáření oka UV paprsky může dojít po 30 minutách až 24 hodinách k prudkému zánětu spojivek a rohovky, který je provázený zpravidla zánětlivou reakcí kůže očních víček a kůže obličeje. Do letního outfitu tedy zařaďte sluneční brýle s kvalitní UV ochranou. K ochraně oka a zraku patří i omezení pobytu v prašném, zakouřeném či klimatizovaném prostředí. Při syndromu suchého oka je vhodná změna denního režimu: dostatečný spánek, omezit pobyt před počítačem či televizí, dostatek tekutin, omezit trvalé nošení kontaktních čoček atd. Doporučuje se zákaz kouření a někdy je třeba upravit i jídelníček 3. Rozmanitá zdravá strava by měla obsahovat dostatek kvalitních tuků a nenasycených mastných kyselin (mořské ryby, rostlinné oleje, celozrnné pečivo), vitaminy a stopové prvky (syrová a dušená zelenina). Středomořská prázdninová strava tedy zdravému zraku jen prospěje!

3Štrofová H., Klin Farmakol Farm 2015; 29(1): 35-38

V průběhu roku vás budeme na Magazínu pravidelně informovat o výsledcích průzkumu První volba lékárníka 2019, sledujte tedy pečlivě každé letošní vydání.

Z dat poskytnutých portálem educomm.cz zpracovala Chramst

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie