Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ VOLBA LÉKÁRNÍKA 2019 – VÝBĚR ČERVEN



Loňský ročník průzkumu První volba lékárníka zaujal zaměstnance lékáren natolik, že se jich do něj letos zapojilo o 17 % více. Nezávislý průzkum realizuje Educomm.cz pro své uživatele druhým rokem a i letos přinesl řadu zajímavých výsledků. Účastníci z řad registrovaných lékárníků a farmaceutických asistentů uváděli z volně prodejných léčivých přípravků (LP), doplňků stravy (DS), kosmetických produktů (K) či potraviny pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ) ten, který je pro ně z vlastních zkušeností produktem první volby. Přípravek, kterému důvěřují a jsou přesvědčeni o jeho benefitech, pro které ho mohou pacientům doporučit v tzv. samoléčbě. Celkem bylo v průzkumu zařazeno 62 kategorií, které představovaly obtíže, se kterými klienti do lékáren nejčastěji přicházejí.

Nezávislého průzkumu První volba lékárníka 2019 se zúčastnili letos v období od 24. ledna do 18. března jak zaměstnanci nezávislých lékáren celé České republiky, tak i řetězcové nebo nemocniční lékárny


V roce 2019 se do průzkumu První volba lékárníka zapojilo celkem 659 zaměstnanců lékáren.

(461 lékárníků a 198 farmaceutických asistentů)


V červnu si ukážeme výsledky (vyjádřené TOP 5 žebříčkem přípravků s nejvyšší četností uvedení) v kategoriích, které řeší problémy, s nimiž se lékárníci mohou u svých klientů setkat před letní sezónou.

Nezhoubné novotvary v podobě bradaviček jsou zdravotním a estetickým problémem, který se řada lidí rozhodne řešit teprve s příchodem teplejšího počasí, kdy musí se svojí kůží „na trh".  Bradavice jsou po akné druhým nejčastějším kožním problémem, který lze řešit podle místa výskytu či množství výsevu buď v ordinaci kožního lékaře, nebo lze pro mírnější formy volit samoléčbu, a to pomocí přípravků zakoupených v lékárně. Virus (patří do skupiny humánních papilomavirů) proniká do kůže zpravidla porušenou kožní bariérou a nákaza se přenáší buď přímo - osobním kontaktem, nebo nepřímo z vlhkých povrchů - sprchy, bazény, sauny. Zlatým standardem medikamentózní léčby bradavic zůstává kyselina salicylová v koncentraci 10-60 % (v závislosti na použité lékové formě), která se často kombinuje kyselinou mléčnou, dále se často používá např. 50% kyselina monochloroctová. Tyto látky jsou přítomné v mnoha volně prodejných přípravcích nebo se individuálně připravují v laboratoři v lékárně.1

Tradičním vybavením malých táborníků i velkých cestovatelů jsou repeletní přípravky. Ideálně zvolený repelent by měl být účinný pro klima, kam naše letní cesty směřují. Tedy, aby byl funkční na místní hmyz. Účinnost repelentu dál závisí na složení a formě aplikace samotného přípravku, dále na rychlosti odpařování a absorpci kůže, na teplotě v destinaci, ale i na naší pohybové aktivitě. Je prokázáno, že zvýšená teplota snižuje účinnost repelentu, stejně tak aktivní pohyb. Syntetické repelenty působí na principu vytvoření ochranné bariéry, která maskuje pach lidské kůže a unikající oxid uhličitý, který hmyz po aplikaci nerozpozná. Nejrozšířenější látkou, která se v repelentech uplatňuje, je diethyltoluamid (DEET), který se aplikuje na kůži nebo oblečení především pro odpuzení komárů a klíšťat. Z přírodních látek jsou repelentní aromatické rostliny, například máta, levandule či bazalka, účinná je také citronová tráva (citronela).

Teplé počasí, dlouhé slunné dny, příslib blížícího se léta - to vše láká k cestování, víkendovým výletům, odpolednímu grilování s přáteli, k posezení na venkovních zahrádkách. A právě v teplém počasí by měli být lidé pozorní k výběru potravin určených ke konzumaci. Vysoké teploty totiž vytvářejí lepší podmínky k množení bakterií. Točená zmrzlina, párek v rohlíku, grilované pochoutky, svačina, která v batohu s námi prošla celou trasu výletu...

I když nás třeba hned nepostihne průjmové onemocnění, trávicí potíže se mohou projevit například nadýmáním nebo pálením žáhy, které rovněž patří mezi časté letní neduhy spojené s konzumací potravin, které podporují tvorbu plynů ve střevech, pocit nafouknutí, ale i nepříjemné bolesti a křeče. Pálení žáhy mohou způsobit například kyselé „letní" citronády a oranžády, pikantní a smažená jídla nebo obecně pozdní letní hodování, například během zahradního grilování. Pokud je vše spojeno ještě s vyšší konzumací alkoholu, je na pálení žáhy „zaděláno".

Pokud se chceme v teplých dnech vyvarovat nepříjemným gastrointestinálním komplikacím, je třeba omezit sycené nápoje a popíjet tekutiny spíš vlažné, s mírně nahořklou chutí. Jednak tím lépe zaženeme žízeň, ale také podpoříme správné trávení. Popíjení po malých doušcích prospívá i při nevolnosti, například je-li způsobena delším cestováním.

V průběhu roku vás budeme na Magazínu pravidelně informovat o výsledcích průzkumu První volba lékárníka 2019, sledujte tedy pečlivě každé letošní vydání.

-red-

Zdroje: Průzkum První volba lékárníka 2019, educomm.cz, ikem.cz

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie