Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRVNÍ POMOC PŘI BOLESTECH UŠÍ



Už slyšíte šumění moře, volání dálek nebo pískání vlaku, který vás odváží za prázdninovým dobrodružstvím? ...a nebo taky neslyšíte, protože máte potíže se zvukovodem.

V létě bývá podráždění zvukovodu častou kaňkou na jinak bezproblémových dovolenkových dnech. Můžete se potýkat s bolestí v uchu, která se objevila po koupání a vniknutí vody včetně případných nečistot a písku do této snadno přístupné části ucha. Cítíte tlak, svědění nebo máte náhle potíže se sluchem? To se pravděpodobně v teplém a vlhkém prostředí začíná dařit nevítaným bakteriím... 


Bolest ucha, nepříjemný pocit zalehlého ucha, svědění, šumění, lokálně zarudlé ucho, výtok z ucha, zvýšená teplota až horečka...

všechny tyto příznaky mohou poukazovat na mírný, až závažný zánět vnějšího zvukovodu.

Toto onemocnění postihuje všechny věkové skupiny, častěji se vyskytuje u dětí a mladých lidí.


ZÁNĚT VNĚJŠÍHO ZVUKOVODU

Zvukovod je úzký prostor, který pokrývá tenká kůže a za určitých okolností může být náchylná k zánětům. Zánět vnějšího zvukovodu způsobuje zánětlivá reakce, která může vzniknout např. v souvislosti s uvíznutím vody po koupání, zbytku šamponu nebo nečistoty (např. prachové částice) ve vnějším zvukovodu. Kůže zduří a vzniká tak velký tlak a bolestivost, která pacienta velmi omezuje.

Další příčinou zánětu zvukovodu je nahromadění a následné ucpání zevního zvukovodu ušním mazem. V tomto případě je hlavním příznakem onemocnění svědění a částečně snížená schopnost slyšet. Ušní maz je přirozenou složkou - promazává a zvláčňuje pokožku v zevním zvukovodu a chrání ji před drobnými poraněními a zabraňuje pronikání vody dovnitř ucha. Taktéž hraje důležitou roli v samočistícím procesu ucha, jelikož se na něm zachycují prachové částice a drobné nečistoty, a je tudíž zabráněno jejich posunu k bubínku. Maz je tedy nezbytnou součástí prostředí ucha, ovšem jeho nahromadění způsobuje často obtíže - tvoří tzv. „zátku". Zátka může vzniknout nadměrnou produkcí ušního mazu, nebo naopak častou a nevhodnou hygienou ucha, prováděnou vatovými tyčinkami, kdy pacient zatlačuje maz hlouběji do zvukovodu a zátku v podstatě pomáhá vytvářet. Zátku je následně potřeba vhodným způsobem odstranit, a to vhodným léčivým přípravkem nebo odborným zásahem lékaře - výplachem.

V horším případě bývají příčinou zánětu vnějšího zvukovodu infekce způsobená bakteriemi, viry či plísní a léčba je pak možná pouze lokálně nebo systémově působícími antibiotiky či antimykotiky pod dohledem lékaře. Rizikovým faktorem vzniku zánětu je také nadměrná vlhkost a častý kontakt zvukovodu s vodou a vodným prostředím. V této souvislosti se setkáváme s pojmem „Plavecké ucho" - u osob věnujícím se vodním sportům. Současně se tyto obtíže vyskytují častěji v letním období, které vybízí k častějším vodním aktivitám. Těmto obtížím lze předcházet jednak správným a důkladným vysušením uší po koupeli, a také použitím vhodného přípravku, který vytváří lipidový film a zabrání tak nepříznivému působení vody ve zvukovodu.

Jak tedy postupovat v případech, kdy se u pacienta objeví některý z uvedených příznaků či obtíží?

Především je nutné a vhodné zmínit, že nezlepší-li se při samoléčbě zdravotní stav do dvou dnů, nebo se snad dokonce zhorší, vyskytne-li se horečka, závratě a nevolnosti, je naprosto nezbytné vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Jedná-li se však o nekomplikovaný zánět vnějšího zvukovodu, je k dispozici několik vhodných volně prodejných přípravků. První pomoc při zmírnění příznaků zánětu vnějšího zvukovodu poskytují ušní kapky DOLORgit med. Po aplikaci mírní bolest, případné zarudnutí a otok doprovázející zánět. Obsažená účinná látka glycerin má schopnost vázat vodu a vytváří ochranný film, který chrání zvukovod před dalším podrážděním a vnějšími vlivy. Dále obsažený panthenol má regenerační schopnost a slouží k přípravné péči zvukovodu. Díky vlastnosti tvořit ochranný film je přípravek vhodný v situacích, kdy zánět může vznikat např. na základě nevhodného - vlhkého prostředí zvukovodu.

Velkou výhodou přípravku je skutečnost, že je vhodný pro těhotné i kojící ženy a děti již od jednoho roku. Kapky se aplikují podle potřeby až 4x denně po dvou kapkách. Vhodným doporučením je aplikovat přípravek v leže na boku a setrvat alespoň několik minut v této poloze, aby tekutina ze zvukovodu nevytekla a došlo k potřebnému účinku.

Mgr. Michaela Dobrá, vedoucí lékárny U Červeného Kostela, Olomouc

Zdroje: www.ordinace.cz, www.mojezdravi.cz, časopis Praktické lékárenství

Ilustrační fota: Designed by FreepikDesigned by lifeforstock / Freepik


firemní prezentace

Ušní kapky DOLORgit med - první pomoc při zánětu vnějšího zvukovodu

 

- zmírňují bolest, otok, zarudnutí a svědění


- ochrana a prevence vnějšího zvukovodu


- pro dospělé a děti již od 12 měsíců


- neomezená doba používání


- německá kvalita od DR.THEISS

 

 

Zdravotnický prostředek

www.dolorgitmed.cz

Designed by katemangostar / Freepik


Podívejte se na malou ukázku z lékárenské praxe 

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie