Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRŮJEM



Během dne projde našimi střevy 7 - 10 litrů tekutin. Z toho je 80 - 90 % absorbováno ve střevech. Při průjmu je narušena funkce střeva, které místo vstřebávání tekutin a živin pracuje obráceně, tj. vylučuje tělní tekutiny do vnitřního prostoru střeva a výsledkem je průjem.

PRŮJEM (diarea, diarrhea, diarrhoea) je porucha zažívání, která se projevuje častým vyprazdňováním řídké stolice. Je definován jako neformovaná stolice více než 3× za den, případně vodnatá stolice s překotným vyprázdněním a s přetrvávajícím nutkáním.

Průjem podle doby trvání obtíží

Akutní průjem - přichází náhle a netrvá dlouho, běžně trvá 2-3 dny. Chronický průjem - přetrvává více než 2 týdny.

Příčiny průjmu

Průjem není onemocnění jako takové, ale je většinou symptomem zánětu sliznice žaludku a střev nebo infekce ve střevech. Průjem rozlišujeme dle příčiny na:

- Infekční průjem

  • VIRY - nejčastější příčina
Virové gastroenteritidy (rotaviry, střevní adenoviry, ...)

  • BAKTERIE
Cestovatelský průjem -  Escherichia coli
Salmonelózy (syrová vejce, syrová drůbež)
Kampylobakteriózy (syrová a nedostatečně tepelně zpracovaná drůbež)
Enterotoxikózy („otravy z potravin")
  • PARAZITÉ
Giardióza
Amebióza

- Neinfekční průjem

  • Zátěž nevhodnou stravou, dietní chyba
  • Zapříčiněný léky - laxativa, antibiotika, cytostatika
  • Emoční průjem z psychických příčin 

Cestovatelský průjem

Může se objevit při cestách do jiných zemí. Největší riziko je v exotických destinacích a zemích s odlišnými hygienickými podmínkami. Průjem je v těchto případech způsoben nejčastěji bakteriemi, které jsou v jídle a pití.

Průjem u děti a kojenců

Příčinou průjmu u dětí do 3 let jsou v 60 - 70 % viry. Nejčastěji k průjmovým příhodách dochází mezi 6 měsícem a 3 rokem věku s vrcholem kolem 18 měsíců. Průjem a zvracení je u kojenců mnohem závažnější než u starších dětí. Kojenci velmi snadno ztrácejí tekutiny a jsou rychle dehydratovaní. Proto je třeba neodkladně kontaktovat pediatra.

U děti mezi prvním a pátým rokem života je běžné, že mají více stolic během dne. Pediatra je třeba kontaktovat, když:

  • dítě zvrací a má průjem současně,
  • dítě má viditelně vodnatou stolici nebo stolici s příměsí krve nebo průjem přetrvává více jak 24 - 36 hodin,
  • dítě má bolesti břicha.

Nefarmakologická léčba

- Režimová opatření - dieta a pitný režim

Přísná dieta a podávání černého čaje při průjmu jsou zvyklosti předávané generacemi.

Dnešní medicína má na stravu a doplňování tekutin odlišný pohled:

Jezte jako obvykle - I když se nemusíte cítit dobře, je důležité, abyste se pokusili jíst v menších porcích a lehká jídla.

Vyhněte se nápojům obsahujícím hodně cukrů - Nápoje jako je kola a další šumivé nápoje mohou někdy průběh průjmu zhoršit.

Vyhněte se tučným a kořeněným jídlům - Tato jídla zhorší vaše symptomy.

- Rehydratace

Děti s lehkou nebo střední dehydratací (3-8% ztráta na váze) jsou orálně rehydratovány. Děti dostávají orální rehydratační roztok (ORS), který obsahuje 60 mmol/l sodíku, ≥ 20 mmol/l draslíku, > 25 mosmol/l chloridu, 10 mmol/l citrátu, 74-111 mmol/l glukózy a s osmolalitou  200-250 mosmol/l. (např. Kulíšek, ORS Hipp). Rehydratační roztok se podává po malých množstvích v dávce 30-80 ml/kg během 3-4 hodin. Při odmítání nebo zvracení,  se může roztok podávat kontinuálně nazogastrickou sondou. Kojení kojenci jsou dále kojeni. Mezi jednotlivými kojeními je podáván rehydratační roztok po malých množstvích. Intravenózní rehydratace je indikována při těžké dehydrataci (≥ 9 % ztráta na váze), zastřeném vědomí, selhávajícím krevním oběhu nebo selhání perorální rehydratace.

- Realimentace (= obnovení výživy)

Časná realimentace je důležitá pro zhojení infekcí způsobených změn na střevní sliznici. S realimentací se začíná 3-4 (-6) hodin po zahájení rehydratace. Ve zbývajícím čase v prvních 24 hodinách jsou požadované tekutiny podávány ve formě stravy.

Množství je počítáno podle vzorce: 100 ml/kg pro prvních  10 kg +50 ml/kg pro dalších 10 kg +20 ml/kg  pro každý další kg

- Nejčastější chyby

  • Přerušení kojení
  • Ředění mléka
  • Změna mléka (např. na bezlaktózové)
  • Zajišťovat zvýšený příjem tekutin čajem, kolou a jinými slazenými nápoji
  • Hladovění 12 a více hodin


firemní prezentace

Mechanismus účinku: díky mechanismu účinku obnovuje Tasectan fyziologickou funkci střev ve třech krocích:

  • OCHRAŇUJE střevní stěny a další orgány před toxiny vytvořením ochranného filmu ve střevě
  • NEUTRALIZUJE lokální zánětlivé procesy
  • ELIMINUJE škodlivé látky ve střevě tím, že podporuje jejich rychlejší odchod z těla

Podloženo studiemi:

TASECTAN JE VÝZNAMNĚ RYCHLEJŠÍ NEŽ JINÉ PŘÍPRAVKY1

- Zastavuje průjem o 16 hodin rychleji1

- Je účinný již během 12 hodin3,4,5

- Je účinný u všech pacientů do 36 hodin1

Dávkování: Pro dospělé a děti nad 14 let ve formě tobolek. Užívají se 1-2 tobolky každých 4-6 hodin do vymizení příznaků. Pro děti je dodáván v malých sáčcích, jejichž obsah je vhodné přimíchat do kojeneckého mléka, polotekuté stravy či nápoje (jogurt, přesnídávka, banán...) dle věku dítěte. Děti do 3 let - 1 sáček každých 6 hodin. Děti od 3 do 14 let - 1-2 sáčky každých 6 hodin. Vždy do vymizení příznaků.


Podívejte se na video spot ZDE.

Ukázky z praxe v lékárně s PharmDr. Gabrielou Kroupovou Možnosti léčby průjmu v lékárně můžete zhlédnout na educomm.cz

Malá ukázka na ochutnávku:



Zdroje:
1. Serban ED, Manolache M; Gelatin tannate versus other antidiarrheal medication in children with acute gastroenteritis: a retrospective, observational study. Journal of Comparative Effectiveness research. Accepted for publication November 2018
2. Aloi M, Mennini M. Efficacy of gelatin tannate for acute diarrhea in children: a systematic review and meta-analysis. Journal of Comparative Effectiveness Research. Accepted for publication November 2018
3. Durban Reguera F., Lopéz-Argueta,Alvarez S.,Lopéz Montes J et al: Prospective observational study in adults with acute diarrhoe a treated with gelatine tannate. SED Semana de las Enfermedades Digestivas 2007. June 15-19, Madrid, Spain
4. Meloni M et al., New insights into the mechanism of action of Gelatine Tanate for Acute diarrhoea, protection against bacterial infection. Presented at the GFHGHP Congress, March 2012. Nantes, France
5. Esteban Carretero J, Durbán Reguera F, López-Argüeta Alvarez S, López Montes J. A comparative analysis of response to ORS (oral rehydration solution) vs. ORS + gelatin tannate in two cohorts of pediatric patients with acute diarrhea. Rev Esp Enferm Dig 2009;101:41-8


Designed by jcomp / Freepik

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie