Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PROČ JSOU ZINEK A SELEN DŮLEŽITÉ PRO NAŠE TĚLO



Ačkoliv se o tom tolik neví, jsou zinek a selen pro náš organismus významné prvky. Oba v lidském těle podporují celou řadu funkcí a mají blahodárný vliv nejen na jeho obranyschopnost. Představíme vám pestrou škálu pozitivního vlivu zinku i selenu i s tipy, na které potraviny byste v rámci vaší výživy neměli zapomenout.

Když přijde řeč na stravování, obrací se pozornost zejména na obsah bílkovin či tuků a sacharidů ve stravě. Neměli bychom však opomenout důležitost prvků zinek a selen, které se podílejí na zásadních funkcích našeho těla. Základem pro jejich dostatek je vyvážená pestrá strava. Podle místních studií však jak zinku, tak selenu nepřijímáme dostatek. Na výskyt onemocnění má přitom často vliv právě nedostatek jednotlivých prvků. 

Zinek - nezbytná součást enzymů v lidském těle

Zinek je významný kovový prvek, který je součástí více než 300 enzymů v našem těle. Dostatečné množství zinku potřebujeme nejen pro tělesný růst a vývoj, ale je zásadní i pro náš imunitní systém či reprodukci. Jedná se o nezbytný prvek s velkým vlivem na naši kůži, kosti i vlasy. Jeho denní referenční hodnota je 10 mg. Evropský úřad pro bezpečnost potravin však stanovil i horní tolerovatelnou hranici pro příjem zinku na 25 mg denně. Jeho dlouhodobý nadměrný příjem totiž může vést k následnému deficitu mědi a železa; takové případy ale nejsou obvyklé. Podle Studie individuální́ spotřeby potravin je však mnohem častější nedostatek zinku, který se objevil u všech žen nad 17 let a u starších mužů nad 60 let. Největší nedostatek zinku byl ovšem zjištěn u žen mezi 15 a 17 lety, a to u celých 94 %. Podle studie, která se zabývala analýzou školních obědů v ČR pro děti od 7 do 10 let, byl obsah zinku i selenu ve stravě dostačující.

Z jakých potravin získáme dostatek zinku? Jeho nejvyšší koncentrace je ve vepřových játrech, hovězím mase, ale i v sóji a sójových výrobcích, jako je například tofu či tempeh. Obsahují ho také tvrdé sýry, vlašské ořechy, celozrnné obiloviny, vejce či mléčné výrobky. Bohatým zdrojem zinku jsou rovněž ryby a mořské plody, ale ty v České republice konzumujeme obecně v malém množství. 

Zinek můžete doplnit i pomocí doplňků stravy. Maximální přípustné množství je 15 miligramů v denní doporučované dávce. Množství obsaženého zinku najdete na obalu příslušného doplňku stravy. Je však důležité zmínit, že nejlepší je kombinace s opravdu pestrou stravou a nemělo by se jednat o její náhradu," vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Selen - antioxidační polokov

Jeden z nejcennějších prvků pro náš organismus je antioxidantní polokov selen. Jeho největší množství najdeme ve vnitřnostech, mléce, ořechách, ale i v droždí či kukuřici, citrusových plodech, avokádu nebo celozrnných obilovinách. Selen můžete také doplnit vhodnými doplňky stravy. Velké množství selenu je obsaženo též v půdě. Bohužel v evropském prostředí je v dnešní době již obsah selenu v půdě velmi nízký, což se následně projevuje na jeho množství v jednotlivých rostlinách a jejich plodech, ale i ve zvířecích krmivech. Není tedy překvapivé, že příjem selenu v celé populaci je podle studií nízký. Zejména se to ovšem týká žen napříč věkovými kategoriemi. Více než 60 % žen má oproti doporučené denní dávce 55 μg nedostatek selenu.

„Tento významný prvek má přitom v našem organismu celou řadu funkcí. Podílí se například na obranyschopnosti, na činnosti štítné žlázy, jater, na kvalitě naší kůže, pomáhá zajišťovat správný růst a reprodukční funkce. Jeho nedostatek může mít za následek onemocnění srdce, neplodnost, šedý zákal či otoky kloubů," vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý a doplňuje: „Pokud máte dostatek selenu, pozitivně tím ovlivňujete mimo jiné i rychlost hojení ran a oparů, regeneraci svalů po sportu a jiné fyzické zátěži, pomáháte vašemu tělu bojovat s virovými nemocemi a likvidovat nebezpečné látky."

Zdroj: Double-U PR, s. r. o.

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie