Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PRO ZDRAVÍ JEDEN DENNĚ



Dnes je najdeme na pultech obchodů v mnoha druzích a chutích, ale dřív se prodával v malých porcelánových nádobkách jen v lékárnách jako lék. Průmyslová výroba této výborné potraviny začala před 100 lety v Barceloně.

Samozřejmě, původ jogurtu má tisíciletou historii. Jeho primitivní výrobu znaly nomádské kmeny i dávní obyvatelé Turecka, odkud se dostal do Evropy. Traduje se například, že pomohl vyléčit francouzského krále Františka I. od zažívacích potíží.

Studiu mikroflóry jogurtu a jeho vlivu na stárnutí se věnoval i Rus Ilja Mečnikov v Pasteurově ústavu v Paříži. Doporučoval pravidelnou konzumaci jogurtů podle vzoru bulharských venkovanů, kteří se pravděpodobně díky němu dožívali vysokého věku," tvrdí ing. Jiří Kropáček, CSc., předseda Českomoravského mlékárenského svazu.

Není bez zajímavosti, že i Daniel Carasso, po němž jeho otec pojmenoval výrobky Danone, se dožil 104 let. I on v oblasti jogurtových kultur spolupracoval s Pasteurovým ústavem a s dalšími lékařskými kapacitami.

Proč jogurt

Jogurty jsou velmi hodnotnou složkou výživy, významným zdrojem kvalitních živočišných bílkovin a vápníku. Jogurtové bakterie příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry a tím metabolické procesy trávicího traktu.


Jogurt vždy obsahuje živé bakterie v přesně definovaném množství, a to až do konce data trvanlivosti. Jogurtová kultura obsahuje Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus s nejméně 10 miliony živých zárodků v 1 gramu. Podle poměru laktobacilů a streptokoků se mění konečná chuť výrobků; převažují-li lehce laktobacily, pak je chuť kyselejší - a naopak. Jogurt může obsahovat i jiné, například probiotické bakterie.


Fermentace mléka při výrobě jogurtu snižuje obsah laktózy, a tím se zlepšuje její snášenlivost pro ty, kdo se potýkají s laktózovou intolerancí.

Řecký jogurt anebo jogurt řeckého typu?

Základem výroby řeckého jogurtu je odstranění syrovátky (po fermentaci mléka jogurtovou kulturou). Tím se výrazně zvýší sušina produktu a tím i bílkovin. Jogurt tohoto typu má hustou krémovitou konzistenci.

Jogurt řeckého typu obsahuje přidané bílkoviny, chuťové a konzistenční vlastnosti jsou podobné.

Výživové vlastnosti všech typů výrobků jsou při stejném obsahu tuku a bílkovin zcela identické.

Ovocné nebo bílé? Ve sklenici?

Ovocné nebo jinak ochucené jogurty mohou obsahovat sacharidy nebo sladidla. Na kvalitu základního produktu nemají negativní vliv. Pokud jogurt zraje přímo v obalu, v němž se prodává, jeho kvalita je stejná jako u ostatních výrobků.

Pro linii

Konzumace jogurtu zvyšuje pocit sytosti, a tak pro mnohé z nás, kteří si chtějí udržet zdravou váhu, je i tento benefit významnou informací. V naší republice ročně sníme asi 15 kg jogurtů a dalších zkysaných mléčných výrobků, což je podstatně méně, než je průměr (19 kg) v ostatních evropských zemích.

Mgr. Jana Ulíková

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie