Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PŘÍNOS HOMEOPATIE V PROCESU ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ



MUDr. Eliška Bartlová


Závislost na tabáku je samostatná nemoc, a je tak i zařazena v současné mezinárodní klasifikaci nemocí pod číslem diagnózy F 17. Způsobuje následně další nemoci a systémová oslabení. Proto je třeba ji adekvátně léčit a homeopatie může být jednou z cest, určená pro nejširší spektrum příjemců a to i tam, kde léčebné možnosti jiných metod nemohou být použity nebo selhávají (těhotné ženy, mladiství...). Homeopatie nabízí komplexní přístup včetně řešení abstinenčních příznaků. Je zde velké pole působnosti pro zcela unikátní možnost homeopatie - pro individualizaci jednotlivých problémů u konkrétního člověka. Je zcela bez vedlejších příznaků a nežádoucích účinků.

Homeopatie je regulérní léčebná metoda, která využívá k terapii homeopatický lék (registroval SÚKL podle zákona č. 378/2007 Sb. O léčivech) Homeopatický lék obsahuje takové množství účinné látky, která slouží jako informace k odstartování samoléčebných kaskád. Je to terapeutická cesta komplementární ke klasické medicíně tak, jak ji chápeme dnes.

Úvodem je třeba zmínit základní principy homeopatie, protože svou filozofií, způsobem výběru léků, a především specifickým způsobem výroby homeopatického léku, se liší od medicíny založené na farmakologických principech.

Nejzákladnějším principem homeopatie je tzv. zákon podobnosti, similia simililibus currentur, čili podobné léčí se podobným. Tedy, že existuje paralela mezi toxikologickým a terapeutickým účinkem některých látek (cantharis, belladonna...). Tento zákon (princip homeopatie) vychází z toho, že každá chemická substance je schopna u zdravého člověka vyvolat určitý soubor příznaků, a pokud se s podobným souborem příznaků setkáme u nemocného člověka, můžeme jej vyléčit tím, že mu tuto substanci dáme v minimálním množství ve formě ředěné a dynamizované dle zákonitostí výroby homeopatického léku. 


Základní heslo Hahnemanna, zakladatele systemické homeopatie:

„Nejvyšší a jediná povinnost lékaře je uzdravovat nemocné, což znamená léčit!"


Cigarety a jiné formy tabáku jsou návykové a kouření může být také prvotní problém, jenž velmi snadno sklouzne k experimentování s dalšími drogami. Tabákové výrobky obsahují nikotin, který je drogou způsobující závislost. Farmakologické i behaviorální souvislosti jsou podobné jako u ostatních drogových závislostí, například heroinu nebo kokainu. Liší se u nich jen tím, že u kuřáků nepozorujeme nepřijatelné chování v souvislosti s drogou. Nikotin má vliv na dopaminové systémy odměny v mozku, podobné účinku heroinu, amfetaminu a kokainu (indikace pro homeopatické léky Dopamine 5C, Opium).

...mozky kuřáků vykazují 40% pokles hladiny monoaminooxidázy B (MAO B) ve srovnání s nekuřáky nebo kuřáky, kteří přestali kouřit. MAO B se účastní rozkladu neurotransmiteru dopaminu. Snížení MAO B tudíž vede ke zvýšené aktivitě dopaminu. Dalším důsledkem poklesu MAO B je zřejmě zvýšený sklon kuřáků k narkomaniím a alkoholizmu. Rovněž zvýšený psychický výkon po kouření by podle výzkumů mohl souviset s poklesem MAO B. Aktivní složka v cigaretovém kouři odpovědná za uvedené účinky není dosud spolehlivě identifikována. Asi to bude nikotin. (Nature 379, 677-8, 733-6, 1996)


Tabák se řadí podle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10 v ČR) mezi ostatní psychoaktivní látky,

proto se při stanovení diagnózy škodlivého užívání nebo závislosti používají stejná kritéria jako u jiných psychoaktivních látek.


Nikotin sice neničí lidské zdraví a sociální postavení člověka tak drsně jako tvrdá droga, ale pouto mezi ním a kuřákem je podobně pevné. Podílí se na tom řada faktorů. Mimo jiné i to, že na mozková centra začne nikotin libě působit už sedm vteřin poté, co vdechneme první šluk. Tak rychle se vstřebá skrz sliznice z úst až do mozku. Tak bleskově to nedokáže ani heroin. O jak záludnou závislost se jedná, napovídají i čísla. Zhruba 1,75 miliónu dospělých v ČR chce s kouřením skoncovat. Každý rok vyzkouší nejrůznější metody, bohužel převážně amatérské, asi milión lidí. Ale trvalý úspěch má zhruba jen 50 tisíc lidí ročně. Je proto třeba, aby spektrum pomoci pro odvykající bylo dostatečně široké, aby si každý mohl vybrat svou cestu. Vždyť kouření je nejvýznamnější preventabilní příčinou smrti na světě.

Jen v ČR způsobuje: 20 % kardiovaskulárních onemocnění, 30 % nádorových onemocnění, 75 % chronických plicních onemocnění a v ostatních státech se nebudou tato čísla významněji lišit. Na nemoci způsobené kouřením zemře předčasně přímo či nepřímo polovina kuřáků.


Závislost na tabáku jako diagnóza F.17 v Mezinárodní klasifikaci nemocí WHO je chronické, recidivující a letální onemocnění.


Kouření vede mimo závislost na nikotinu (droze) také ke vzniku psychosociální závislosti. Zde se již výrazně uplatňují individuální rysy a predispozice, proto je i velký prostor pro takto zaměřenou homeopatickou terapii, která je v tomto případě zcela nezastupitelná.

V homeopatické praxi používám třístupňovou metodu odvykání kouření:

1) Snížení chuti a touhy po cigaretě

2) Snížení výskytu abstinenčních příznaků

3) Specifickou detoxikaci následků kouření

Protože úspěšnost odvykání závisí na rovnováze mezi motivací k odvykání kouření a míře závislosti na cigaretách, je třeba neopomenout přípravnou etapu odvykání, tedy první fázi rozhodovacího procesu (teoretický základ je „transteoretický model„ - klasický model procesu změny chování ) a pozitivně ovlivnit proces přijetí nového chování.

Součástí je posílit motivaci, ocenit rozhodnutí přestat kouřit, podpořit a respektovat novou situaci, a tím pomoci cestě k nekouření.

Nux vomica 15C je homeopatický lék, který bude účinný jako podpora ve fázi kontemplace (pacient uvažuje o zanechání kouření, ale ne v blízké budoucnosti), přípravy (plánuje přestat v blízké budoucnosti, akce (snaží se přestat) a i v konečné fázi tohoto teoretického modelu - při udržování abstinence. Nux vomica zklidňuje, působí detoxikačně, očistně na chuťové receptory v ústech, což je důležité pro další optimalizaci účinku homeopatických léků.

Dávkování: ráno a večer 5 granulí (obecné pravidlo pro užívání homeopatických léků: granulky léku se užívají 10 -15minut mimo jídlo, pokud ještě kouří i mimo cigaretu, rozpuštěné v ústech).

Žvýkačky, bonbony - dobrá pomůcka pro bývalé kuřáky aby „zaměstnali ústa", ale vzhledem k zajištění maximální účinnosti homeopatických léků je třeba, aby byly bez mentolu - bez přítomnosti výrazně aromatické látky.

Nápomocny budou také rady týkající se stravovacího a pitného režimu včetně behaviorálního ujednání - to vychází z dohody mezi pacientem a terapeutem a specifikuje očekávání, plány a odpovědnost a možnosti změn chování (A.Bandura - koncepce „self-efficacy")

1. stupeň - snížení chuti, touhy po cigaretě

Zákon podobnosti odkazuje na to, že homeopatický lék Tabacum se stane klíčovým lékem při odvykání kouření. V homeopatii je znám jako významný lék ovlivňující nervus vagus, sympatické a cerebrospinální nervy a srdce. Hojně se využívá mj. při předcházení a léčení mořské nemoci. U tohoto léku existuje spolehlivá patogeneze na základě anatomických a strukturálních lézí. Kdo z kuřáků se někdy pořádně překouřil, ví, jaký je stav léku Tabacum. Nevolnost, slabost v nohou, závratě. A kdo si zapálil vůbec poprvé, zažil pocit slabosti skoro až na mdloby, studený pot na čele, bolesti hlavy s nesnesitelnou nevolností=stav mořské nemoci. Plachý a ostýchavý, ale také veselý - představa kuřáka, který delší dobu nemá cigaretu, a pak si konečně zapálí. Nedostatek sebevědomí. Alkaloidu nikotinu vděčí tabák za své ohromné rozšíření. Nikotin působí povzbudivě na nervový systém, stimuluje ho a vytváří klamný dojem svěžesti, zvýšeného soustředění a schopnosti pracovat. V homeopatickém ředění 9 - 30CH se používá na snížení touhy po cigaretě (vyšší skóre Fagerströmův test závislosti na nikotinu).

Postup:

1. týden - Tabacum 9C - 3x denně 5 granulí

2. týden - Tabacum 9C - 2x denně 5 granulí (ráno a večer)

Během prvních 14 dnů je možné ještě kouřit - ponechat si „nejdůležitější" cigarety dne a uvědomit si okamžiky, které to jsou (komunikace, vazba na kávu...), snažit se je analyzovat a najít formu, jak je nahradit). Behaviorální opatření jsou stejně důležitá: stravovací a pitný režim, najít nové formy intenzivnějšího pohybu atd.

Den D - od tohoto dne již pacient nekouří. Sám si vybere datum (doporučuje se „ritualizovat" - slib, odměna), od kterého dne již nekouří.

Od 3. týdne - Tabacum 30C - 2x denně 5 granulí ráno a večer, při touze po cigaretě lze i častěji.

Léčba by měla trvat 2 měsíce.

Komplementárním lékem k Tabacum je lék Caladium seguinum 9C - velmi užitečný lék tam, kde je závislost na tabáku a sexuální problémy - u mužů impotence s neschopností erekce, atonické poluce, u žen pruritus vulvae a prudký sexuální eretismus nebo neurastenie.

Lobelia inflata 9C je lék, který stimuluje vazomotorické nervy. Vhodný pro ty, co kouří, ale pach tabáku jim vadí.

Tyto léky snižují touhu a chuť na cigaretu. Efekt bude optimální, pokud pacient již vykouřil svou poslední cigaretu - někdy to však nedokáže a pak se nabízí metoda vyvolání odporu k cigaretě a užití léku Plantago major 9C. Tímto lékem v roztoku se vyplachují ústa po dobu jedné minuty před vykouřením cigarety. Lék ovlivňuje i deprese a nespavost při chronickém nikotinismu.

Doplňujícím homeopatickým lékem prvního kroku bude Dopamine 5C (homeopatický lék připraven z chloridu dopaminu postupným ředěním a dynamizováním), jako klíčový neurotransmiter závislostí.

Analýza studie léku Dopamine 5CH: 69 klinických pozorování /hodnocení r.2006/

Cíle pracovního týmu

- zvažovat další klinické indikace

- zhodnotit terapeutické výsledky

Pracovní tým Institutu Boiron /dr. Berion,Bertier,  Deswartes ,R.Greppo, De la Monneray /

 

2. stupeň - snížení výskytu abstinenčních příznaků

Výběr léků dle pravidla 3P:

Příznak ...PRESENT, PERSISTENT, PREDOMINANT /P.Chappell/

Pro aplikaci homeopatického pravidla podobnosti je třeba nalézt v anamnéze a při vyšetření nápadné, zvláštní symptomy, typické pro daného pacienta, protože jen takové symptomy poskytují klíč k individuálnímu způsobu reakce nemocného. Důležitá je také totalita symptomů, tzn. k výběru léku je třeba výrazných symptomů z oblasti fyzické, duševní, samozřejmě také výrazné orgánové změny. Homeopatie může také zohlednit i situace, které k problému vedly. Abstinenční příznaky jsou to, co vrací odvykajícího opět k cigaretě.

Nejčastější abstinenční příznaky jsou:

  • silné nutkání kouřit (craving)
  • závratě
  • únava, nervozita a neschopnost se soustředit
  • hlad a chuť na sladké
  • vzestup váhy
  • deprese, projevy hostility, pocit ztráty
  • poruchy spánku
  • trávicí problémy a dýchací problémy.

Většina abstinenčních příznaků trvá řádově týdny, některé, zejména potřeba kouřit mohou trvat měsíce. Proto je důležité užívat homeopatické léky cca 3 měsíce.

Výběr homeopatického léku dle převažujících příznaků:

1) převažující psychické příznaky

Nux vomica - převažující je výrazný rys nezdrženlivosti - především neklid, podrážděnost, obtížné soustředění se, netrpělivost, ale výrazné jsou i poruchy spánku.

Kalium bromatum - neklidné ruce, chybí cigareta na „hraní". To se zhoršuje duševní námahou, porucha paměti.

Ignatia amara - proměnlivá nálada, tiky, záškuby, stesk, lítost, somatizace zhoršené psychiky do oblasti hrdla, paradoxní příznaky. Senzorická hyperestézie, vše je zlepšeno rozptýlením.

Staphysagria - pocit ztráty, přecitlivělost, strach ze ztráty sebekontroly. Nízké sebehodnocení.

Argentum nitricum - neklid, spěch, závratě. Zvýšená touha po sladkém.

Gelsemium sempervirens - problémy s komunikací, pocit nervozity, strach ze selhání. Přítomna bývá nejistota, slabost a třes rukou.  

Anacardium orientale - neurastenie, nedostatek síly - psychické i tělesné, zhoršení paměti, depresivní pocity, zvýšená potřeba jídla, hrubost, bolesti hlavy, výrazné zlepšení depresivních pocitů po jídle

Ředění 15 - 30C, 2 -3x denně 5 granulí dle intenzity problémů

2) převažující tělesné příznaky

Nux vomica - obstipace s častým, ale neúčinným nucením na stolici, s pocitem nedokonalého vyprázdnění, zvýšená chuť k jídlu, zimomřivost

Antimonium tartaricum - „kuřácký kašel" - produktivní kašel, zahlenění, obtížné vykašlávání

Ipeca - spastický, dávivý kašel hojné slinění, nevolnost

Antimonium crudum - kompenzační bulimie, mrzutost, podrážděnost, pálení žáhy, pocit tíhy v žaludku

Borax - afty na sliznici dutiny ústní, horkost v ústech, záněty dásní

 Ředění 9C, 2 -3xdenně dle intenzity problémů

 

3. Specifická detoxikace

Je jednou z jedinečných možností homeopatie a umožňuje organismu zbavit se zátěže z těžkých kovů a dalších chemikálií /kadmium, arsen .../  

Carbo vegetabilis - reakce na váznoucí dlouhodobé okysličení tkání

Natrum sulfuricum - posílení jater, jako orgánu oslabeného chronickým nikotinismem

Cadmium sulfuricum, Kalium arsenicosum 


Závěr:

Závislost na tabáku je nemoc nejen léčitelná, ale zcela vyléčitelná. Kromě pevného rozhodnutí přestat a aktivní změny životního stylu, zvyšují významně úspěšnost léky, v tomto prezentovaném postupu homeopatické léky.

Použitá literatura
Homeopatie - Odvykání kouření - E. Bartlová (Vzdělávací materiál pro odborníky ve zdravotnictví - Boiron CZ 2008)
Abeceda odvykání kouření - hodnocení závislosti motivace k odvykání kouření - West R. (překlad a úprava: Králíková E., Himmerová V. - Časopis lékařů českých 143, 2004 , č.9)
Nekuřáctví - základní podmínka zdravých plic / ČARO - česká aliance proti chronickým respiračním onemocněním - E.Králíková
Homeopthie et prescription officinale - M.Boiron, F.Roux (Éditions similia - France, 2008)
Homeopatická materia medica s repertoriem - Boericke W, Boericke O

Ilustrační foto: Hand image created by Waewkidja - Freepik.com

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie