Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PŘÍBĚH ZAPOMENUTÉHO VÍNA



Víte, že občané naší země loni absolvovali (podle výsledků Výběrové šetření cestovního ruchu) ve svém volném čase asi 13 mil. delších a přes 20 mil. kratších soukromých cest? Průměrný Čech starší 15 let se tedy vydal 1,4krát na delší cestu a 2,3krát na kratší cestu mimo svůj domov. Častým cílem bylo podle ČSÚ tuzemsko (45 % dalo přednost dovolené v Česku), za hranice směřovaly přibližně čtyři z deseti delších cest a jedna z deseti kratších cest. 1

Nejen ptáci táhnou na jih

Jaké destinace Češi preferují při tuzemské dovolené? Kam směřují jejich výletní trasy? Jednoznačně na jih! Kromě Prahy, která láká množstvím památek a jiných kulturních a společenských zážitků, jsou to jižní Čechy pro delší pobyt a jižní Morava pro kratší návštěvy.

Češi již nerelaxují na chalupách a chatách, jak to bylo obvyklé u válečné a poválečné generace. Husákovy děti a jejich potomci rádi cestují, což je logické vyústění porevolučního otevření hranic. Velké oblibě se ale těší i cestování po České republice. A kraje i jednotlivé obce jsou na své turisty čím dál lépe připravené.

Krajem vína

Vinaři umí nejen dobré víno, ale vsadili i na enoturistiku, proto vybudovali pro návštěvníky krásné vinařské stezky, které je lákají k poznání jejich kraje a zvyků.2 Jedna taková moravská stezka se vine krajem malebné obce Němčičky ve Velkopavlovické vinařské oblasti. Je to trasa nenáročná, vhodná pro pěší nebo cyklisty. Obecní vinařská stezka obce Němčičky seznamuje návštěvníky a cykloturisty s historií vinařství i současným stavem výsadby révy vinné. Prochází místy, ze kterých je možné shlédnout nejen místní vinohradnické zajímavosti, ale i jedinečné panoramatické pohledy do širokého okolí. Osmikilometrovou trasu můžete zakončit v blahodárném chládku vinného sklípku.


Máme pro Vás tip:

sedněte do auta, naložte partu přátel, připevněte si za/na auto kola a vyrazte směrem na Brno a Hustopeče.

Objevte Němčičky a prožijte tu pár relaxačních dní.


Obr. 1: Vinařská trať Filiberky, jedna z našich prvních vysazených vinic, odrůda Rulandské šedé, probíhající vinobraní. (foto archiv Vinařství Hulata)

Obecní vinařská stezka vás zavede i mezi sklepy. K nejzachovalejším a také nejstarším sklepům v Němčičkách patří Hulatův sklep v záhumení, který nese jméno několika generací místních vinařů.


Potkali jsme se se Zdeňkem Hulatou, pokračovatelem rodinné vinařské tradice3, a zeptali jsme se ho u sklenky vína: 


1. Kterému vínu se zde daří a jaké z vín, které se ve sklepě máte, považujete za jedinečné?

Z.H.: Tím, že je v Němčičkách kopcovitý terén a hlinitopísčitá půda, daří se většině tradičních odrůd jako je Veltlinské zelené, Ryzlink vlašský, Pálava, Tramín, Rulandské šedé, ale i nyní moderním Piwi odrůdám (resistentním druhům) - Solaris, Savilon, Erilon. A zejména se zde daří červeným odrůdám, jak už napovídá název naší oblasti Modré Hory: Modrý Portugal, Frankovka, André, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe.

Každý rok je jiný, každá odrůda má svůj tzv. „rok". Rok 2018 byl rokem červených vín, rok předtím kralovala tradiční Pálava, kterou pěstujeme na více viničních tratích. Každá šarže se mírně liší v široké škále chutí, od netradiční suché až po sladkou. 

2. Příběhy plní náš život, jeden příběh vytvořil i dobré víno. Povíte nám příběh „zapomenutého" vína?

Z.H.: Ano, příběh je zajímavý... bylo to v roce 2011. Náš partner vinohradník zapomněl ve své rozsáhlé vinici 2000 kg Muškátu moravského (MM). Nebylo by na tom nic divného, kdyby nebyl listopad a MM je raná odrůda, která dozrává již koncem srpna. Ale daný příznivý rok tomu nahrál, hrozny byly v dobré kondici, s ohromnou cukernatostí 28°NM. Jen pro orientaci, muškát kolem 22°NM je ojedinělý. Víno se povedlo v přívlastku výběr z bobulí, se sametovou medovou chutí a typickou vůní.

Stojí to za ochutnání, ještě pár sedmiček jsme pošetřili...

3. Jste připraveni na turisty, kteří neznají kraj a nepatří mezi konzumenty či znalce vína? Jak je přivedete k tomu, že si obojí zamilují? Máte program pro vinařské „začátečníky"?

Z.H.: Samozřejmě jsme na turisty připraveni a je to celkem běžný jev, za který se nemusí stydět, když jsou poprvé ve sklepě. Nesnažíme se jim nic vnucovat a každý si najde to, co mu chutná. Můžeme se pochlubit jedinečným samoobslužným drinkboxem s 22 druhy vín, který nikde jinde nenajdete. Zákazník obdrží skleničku s časovým paušálem a může degustovat dle svých chutí. Začátečníci nemusí mít strach se zeptat, jakým postupem se víno chutná, co v něm hledat. Rádi jim vše vysvětlíme. 

4. Čím naopak ohromíte ty, kteří vínu rozumí?

Z.H.: Velkou škálou odrůd, ročníků a sektů. Vína máme uložená v hlubokém pískovcovém sklepě, při teplotě 8 °C, kde i znalý vinařský turista ocení kouzlo neopakovatelné atmosféry při degustaci. 

Obr. 2: Pískovcový sklep, kde zrají archivní vína. (foto archiv Vinařství Hulata)

5. Když se návštěvníci sklepa „unaví", mohou využít i možnosti ubytování?

Z.H.: Ano, s „unavenými" návštěvníky máme zkušenosti. K dispozici je penzion Leona s 20ti lůžky, ale doporučujeme včasnou rezervaci. 

6. S láskou k dílu, s láskou k jídlu (a pití)...Je to i Váš slogan?

Z.H.: Ano, vše by se mělo dělat s láskou! Jako doplňkový sortiment ještě vyrábíme ovocné přírodní sirupy. Víte, že na 1 litr našeho sirupu je potřeba 6 až 10 kg ovoce dle druhu? Naše sirupy nejsou "klasické" sirupy, které znáte z obchodů, ale jsou to silné 6 - 10násobné ovocné koncentráty s nejvyšším obsahem ovoce na trhu. Vynikají výbornou plnou ovocnou chutí, hustotou a jsou samozřejmě bez chemie.

Děkuji za rozhovor

Chramst



Zdroje:

1. czso.cz/csu/xc/kde-cesi-travili-v-roce-2018-dovolenou

2. wineofczechrepublic.cz

3. vinarstvihulata.cz

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie