Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



POLOVINĚ ŽEN NOŠENÍ ROUŠKY ZHORŠILO PLEŤ



Více než polovina Češek pozoruje negativní vliv roušky nebo respirátoru na svoji pleť, jak vyplynulo z průzkumu, který pro společnost dm drogerie markt vypracovala agentura STEM/MARK. Nejvíce si podle něj na zhoršení pleti stěžují mladší respondentky v kategorii 25 až 29 let, a to v necelých 69 % případů. Na vině je pravděpodobně nejen samotné nepříznivé prostředí pod rouškou, ale i zanedbávání následného čištění pleti.

Vlhké a teplé prostředí pod rouškou či respirátorem je rájem pro množení bakterií. S větším rizikem se tak u jejich nositelů mohou objevit vyrážky nebo zhoršit akné. Základem je tedy pravidelné a důkladné čištění pleti, a to alespoň dvakrát denně, ráno a večer. To, že Češky přitom péči o pleť zanedbávají, ukázal již lednový průzkum dm drogerie markt. Řada žen se totiž v karanténě přestala líčit a používání produktů k čištění pleti tak nepovažuje nadále za nutné. Jedná se však o mýtus, který ve svém důsledku pleti zatěžované rouškami a respirátory velmi škodí.

„Doporučuji pravidelně každé ráno a večer použít například čisticí pěnu nebo i pleťové mléko, které v kombinaci s lehce navlhčenou pletí udělá mnohem větší službu než jen obyčejné mýdlo. Základem je vyčištění pleti. Následně pleť lehce namočte a pomocí pěny, gelu či mléka ji masírujte. Poté vše opláchněte teplejší, ne ovšem horkou vodou. Ta může způsobit popraskání žilek, rozšíření pórů a podráždění. Naopak studená voda póry až příliš stáhne a pleť se tak nevyčistí dostatečně do hloubky. Pokud je pleť nalíčená, nezapomeňte obličej před touto procedurou důkladně odlíčit," radí kosmetička a vizážistka Kateřina Hrabalová.

„Obličej následně osušte a dočistěte tonikem, pleťovou vodou, tonizační vodou. Můžete nanést na tampon a pokožku s ním jemně stírat. Až je tamponek čistý, pleť doporučuji namazat sérem a následně pleťovým krémem. Dobré je pamatovat na to, že micelární voda nenahrazuje tonikum či pleťovou vodu a měla by být po použití vždy omyta vodou," dodává odbornice na péči o pleť.

Po nošení roušky je také mimořádně důležité dopřát pleti kvalitní a bohatou hydrataci. Nezapomínejte tedy na pravidelné osvěžení pleti kvalitním hydratačním krémem a dvakrát do měsíce si udělejte poctivý pleťový peeling.

Podle průzkumu dm drogerie, kterého se zúčastnilo 506 respondentek, do své péče o pleť nezařazují čisticí přípravky především starší ženy od 45 do 60 let. Například tonika a pleťové vody vůbec nepoužívá či používá jen občas 45 % z nich.

U odličovačů je tento podíl ještě vyšší - zhruba 52 %.

V této věkové kategorii používá denně noční krémy 50 % žen a denní krémy dokonce 71 % dotázaných.

Ženy mezi 45 a 60 lety rovněž velmi málo používají různé vyživující masky a séra, nikdy je nepoužívá téměř 31 % z nich, jen občas pak celých 44 %.

Oproti tomu bezmála 41 % žen od 25 do 29 let si masky a séra aplikuje alespoň jednou týdně. V této kategorii také 55 % žen alespoň jednou týdně používá odličovače, tonika a pleťové vody pak téměř 57 %.


Věděli jste, že společnost dm drogerie markt vyvinula ve spolupráci s Technickou univerzitou v Berlíně jedinečný přístup k výrobě drogistických produktů, které jsou nejen klimaticky neutrální, ale také neutrální k životnímu prostředí? Novou řadu nazvala dm drogerie Pro Climate a dočkají se jí privátní značky jako alverde, Denkmit, Jessa, SUNDANCE či Sanft&Sicher. V první fázi bude na český trh postupně uvedeno hned 14 produktů neutrálních k životnímu prostředí.


Více v prodejnách dm drogerie nebo na online shopu www.dm.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Průzkum dm drogerie markt, LESENSKY.CZ s.r.o. 

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY