Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PODPORA IMUNITNÍHO SYSTÉMU V DĚTSKÉM VĚKU



PharmDr. Jana Strieglerová

Měsíc září je spojen s nástupem do školky a do školy. V kolektivech předškolních a mladších školních dětí dochází často k rychlému šíření kapénkových infekcí (virových i bakteriálních). Tento dětský věk je pak spojen s častou nemocností a absencí ve škole.

Do lékárny často přicházejí ke konci letních prázdnin nebo začátkem školního roku rodiče s dotazem, jak vhodně podpořit imunitní systém svých dětí. 

Jak můžeme podpořit imunitní systém dětí:

- Dostatek spánku v dobře větraném a nepřetopeném pokoji.

- Pravidelný pobyt a pohyb na čerstvém vzduchu (chodit ven za každého počasí - není špatné počasí, jen špatně zvolené oblečení).

- Pestrá, domácí strava, nejlépe z lokálních zdrojů s obsahem potravin, které mají prohřívací účinek na organismus (pohanka, jáhly, hovězí a zeleninové vývary,...).

- Zvýšený přísun vit. C v přírodní formě (šťáva z rakytníku a aronie, křížaly, šípkový čaj, čerstvé sezónní ovoce a zelenina).

- Zdravé mezilidské vztahy (vytváření pohodové rodinné atmosféry, kamarádské vztahy).

Imunitní systém můžeme také podpořit pomocí homeopatie a Schűsslerových solí

Schűsslerovy soli, neboli tkáňové soli, jsou látky s velmi dobrou biologickou dostupností do cílových tkání. Ovlivňují funkci iontových pump, čímž se podílí na úpravě minerálního metabolismu v buňce i v mezibuněčných prostorech, a podporují také využitelnost minerálních látek získaných stravou.

Tkáňové soli mohou užívat děti, těhotné, kojící i senioři. Jejich výhodou je rychlá a jednoduchá aplikace (tablety se rozpouští v ústech nebo ve vodě).

Sůl č. 3 Ferrum phosphoricum D12 podporuje krvetvorbu aktivací iontů železa, a tím má velký vliv na obranyschopnost organismu. Tato sůl je vhodná pro děti chudokrevné, unavené, které mají po návratu ze školy bolesti hlavy (v kombinaci se solí č. 2 Calcium phosphoricum), a pro děti se sklonem k zánětům středního ucha.

Sůl č. 11 Silicea D12 má vztah k pojivové tkáni a sliznicím. Je vhodná při sklonech k hnisavým procesů, hlavně v oblasti ORL (záněty sliznic, opakované rýmy). Tuto sůl by měly také užívat děti křehké, drobné konstituce, které jsou snadno unavitelné.

Sůl č. 2 Calcium phosphoricum D6 působí na pojivovou tkáň. Podporuje zdravý růst kostí, vazů a také krvetvorbu. Je vhodná pro děti v období růstového spurtu a růstových bolestí. Tato sůl se také může podávat po prochlazení v chladném počasí a jako prevence rozvinutí příznaků z prochlazení.

Sůl č. 5 Kalium phosphoricum D6 má vztah k centrálnímu nervovému systému. Je vhodná v období zvýšeného psychického a intelektuálního přetížení (období písemek, testů, zkoušení, vystoupení,...). V tomto období bývají děti více unavené a stěžují si na bolesti hlavy.


Schűsslerovy soli se užívají jednotlivě nebo jako kombinace několika solí.

Rozpouští se v ústech nebo ve vodě (vhodné do pitného režimu dětem do školy).

Jedna dávka jsou 2-3 tablety od každé soli a užívají se 2-3x denně po dobu 2-3 měsíců nebo po dobu trvání potíží.


 

Imunitní systém dětí můžeme podpořit také homeopatickým polykomponentním přípravkem Engystol, který podporuje slizniční imunitu. Je vhodný např. u dětí, které jsou po nástupu do školky neustále nemocné (tzv. týden ve školce, dva týdny doma a tak pořád dokola celou zimu). Engystol je vhodné u těchto dětí začít podávat už v září. Dávkování: 2x denně 1 tabletu rozpustit v ústech.

 


Zkrácené informace o přípravku Engystol tablety
Složení:1 tableta obsahuje: Vincetoxicum hirundinaria D6 75 mg,Vincetoxicum hirundinaria D10 75mg, Vincetoxicum hirundinaria D30 75 mg, Sulfur D4 37,5 mg, Sulfur D10 37,5 mg.
Indikace: Homeopatický léčivý přípravek užívaný tradičně v homeopatii ke zmírnění závažnosti a délky trvání příznaků virových infekcí, obzvlášť u nachlazení a chřipkových onemocnění, a to podporou imunitního systému. Dávkování: Dospělí a dospívající starší 12 let: 1 tableta 3x denně. Při akutních potížích 1 tabletu každou ½ až 1 hodinu až 12x denně. Poté přejít na běžné dávkování. V případě preventivního použití se užívá 1 tableta 2x denně po dobu 4-6 týdnů. Pediatrická populace: Děti do 2 let věku: 1 tableta 1x denně. Při akutních potížích 1 tableta každou 1 až 2 hodiny až 4x denně. Poté přejít na běžné dávkování. V případě preventivního použití se užívá 1 tableta 1x denně po dobu 4-6 týdnů. Děti ve věku od 2 do 5 let: 1 tableta 1-2x denně. Při akutních potížích 1 tableta každou 1 až 2 hodiny až 6x denně. Poté přejít na běžné dávkování. V případě preventivního použití se užívá 1 tableta 2x denně po dobu 4-6 týdnů. Děti ve věku od 6 do 11 let: 1 tableta 2x denně. Při akutních obtížích 1 tableta každou 1 až 2 hodiny až 8x denně. Poté přejít na běžné dávkování. V případě preventivního použití se užívá 1 tableta 2x denně po dobu 4-6 týdnů. Způsob podání: Tableta se nechá rozpustit v ústech a poté se spolkne. Pro děti je možné tabletu rozdrtit a nechat rozpustit v malém množství vody. Tento léčivý přípravek se má užívat mimo jídlo. Kontraindikace: Hypersenzitivita na léčivé látky nebo na kteroukoli pomocnou látku. Zvláštní upozornění a opatření pro použití: Tento přípravek obsahuje monohydrát laktózy. Pacienti se vzácnými dědičnými problémy s intolerancí galaktózy, úplným nedostatkem laktázy nebo malabsorpcí glukózy a galaktózy nemají tento přípravek užívat. Interakce: Nebyly hlášeny žádné formy interakce a vzhledem k homeopatickému ředění jsou interakce nepravděpodobné. Fertilita, těhotenství a kojení: Pro tento přípravek nejsou k dispozici žádné klinické údaje vztahující se k těhotenství nebo kojení. Není známo, že by homeopatické ředění látek obsažených v tomto přípravku bylo toxické během těhotenství a kojení. Nežádoucí účinky: V ojedinělých případech byly hlášeny přechodné kožní reakce (např. vyrážka, svědění nebo zarudnutí kůže) a gastrointestinální potíže (např. mírné bolesti břicha).
Uchovávání: Tento léčivý přípravek nevyžaduje žádné zvláštní podmínky uchovávání.
Balení: 50, 250 tablet. Držitel rozhodnutí o registraci: Biologische Heilmittel Heel GmbH, Dr. Reckeweg Straße 2-4, 76532 Baden-Baden, Německo.
Datum poslední revize textu: 8.2.2019.
Výdej léčivého přípravku možný bez lékařského předpisu. Není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

inzerce


Mohlo by vás k tematice zajímat:

Schűsslerovy soli pro sportovce ZDE

Schűsslerovy soli při detoxu ZDE

Schűsslerovy soli a lymfatický a cévní systém ZDE


Úvodní foto: Designed by Freepik
Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie