Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



PACIENTŮM S POSTCOVIDOVÝM SYNDROMEM POMÁHAJÍ METODY FYZIOTERAPIE



Řada lidí, kteří prodělali covid-19, se potýká dlouhodobě s jeho následky na zdraví. Ať už mají potíže podobu chronické únavy nebo se projevují bolestí hlavy a neurologickými obtížemi.

Jak poukazují pneumologové, velmi často přetrvávají respirační potíže, které se projevují dušností, kašlem a bolestí na hrudi. Tzv. postcovidový syndrom je definovaný jako zdravotní komplikace přetrvávající ještě 3 měsíce po prodělání nemoci covid-19. V tuto chvíli jím trpí miliony lidí po celém světě. Nově jim mohou v případě přetrvávajících respiračních potíží pomoci přístroje, které se dosud používaly zejména ve fyzioterapii. Jde o přístroje využívající sílu elektromagnetických vln a laseru.

Laser může pomoci i pacientům s covidem

Energie laseru zacílená na konkrétní místo dokáže podpořit protizánětlivé procesy v těle. Ve fyzioterapii se využívá například k léčbě zranění v oblasti kolen, loktů, zápěstí nebo zad. V bezprecedentní zdravotní situaci ovšem začali lékaři mnohaleté zkušenosti a postupy z fyzioterapie uplatňovat i při rehabilitaci postcovidových pacientů.

Covid-19 způsobuje u vážnějších průběhů zápal plic. Lidé, kteří ho prodělali, mají poté častěji dlouhodobější respirační obtíže. Jejich plíce prodělaly zánět a mohou být zjizvené. Laserová terapie může tyto dopady zmírnit, a tím i zlepšit kondici a fungování plic.

„Respirační potíže u pacientů s covid-19 patří mezi ty nejvýraznější. Uvádějí pocit nedodechnutí při maximálním nádechu nebo dušnost při pokusu o maximální zátěž a jakousi sevřenost na hrudi. Na odstranění těchto projevů funguje laserová terapie, nejlépe pak v kombinaci s plicní rehabilitací," vysvětluje MUDr. Jaroslav Větvička, vedoucí lékař Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace, kde ji využívají jako součást komplexnější rehabilitace vrcholových sportovců po prodělané nemoci covid-19. „Od vysokoúčinné laserové terapie zaměřené na oblast plic a pomocných dýchacích svalů očekáváme pozitivní vliv na plicní tkáň i na svalovinu," dodává lékař.  

Dle vyjádření vedoucího lékaře Postcovidového centra Fakultní nemocnice Hradec Králové, Michala Kopeckého, se příznaky covid-19 drží déle než 5 týdnů až u jedné třetiny lidí.

„Každý desátý pacient s nemocí covid-19 se necítí dobře ani po 12 týdnech a často ještě mnohem déle," upozornil na konci letošního února šéf evropské WHO, Hans Kluge.

Při 1,5 milionu potvrzených případů covid-19 v České republice do dubna 2021 dlouhodobě následky covidu pocítilo více než 150 tisíc Čechů. Nabízí se pomoc v podobě cílené rehabilitace včetně využití přístrojů.

„Při návratu do aktivního života po covidu může být terapie s vysoce účinným laserem významným pomocníkem. Jsou s ní pozitivní zkušenosti jak z velkých krajských nemocnic, tak i z některých specializovaných rehabilitačních center. Zklidňuje případný zánět v plicní tkáni a má také pozitivní vliv na bránici jako hlavní dýchací sval i na pomocné dýchací svaly, když dochází k harmonizaci energetické bilance pro jejich práci," vysvětluje MUDr. Větvička s tím, že další výhodou vysokovýkonných laserových přístrojů je i to, že mohou ulevit personálu. Po dobu terapie totiž nevyžadují jeho zapojení. Podobné výhody má ovšem do značné míry i terapie s přístroji využívajícími sílu elektromagnetického pole.

Kondice svalů kolem plic má zásadní vliv na to, jak se člověku dýchá

Elektromagnetické (indukční) pole pomáhá běžně u rehabilitace pohybového aparátu, mezi jeho léčebné účinky patří především úleva od bolesti, podpora hojení zlomenin, svalová relaxace, svalová stimulace a kloubní mobilizace. Dokáže stimulovat i hluboko uložené svaly, u kterých je to běžným cvičením obtížné.

 „S elektromagnetickým polem nepůsobíme na samotné orgány přímo, v případě oblasti hrudníku ale dokáže pracovat se svaly, které obalují plíce. Obecně přitom platí, že orgány, které mají svaly kolem sebe v kondici, fungují lépe," vysvětluje Dragana Žarkovič, produktová specialistka společnosti BTL, která vyrábí přístroje schopné zaměřit sílu laseru nebo intenzivního elektromagnetického pole na konkrétní oblast těla.

Řešení problémů s bolavými zády a respiračních potíží po covidu jsou zdánlivě úplně jiné disciplíny, není tomu ale tak. Když jdete za fyzioterapeutem, první, co řeší, je vaše držení těla a způsob, jakým dýcháte.  

„My jsme u pacientů s postcovidovým syndromem začali dělat speciální dechové rehabilitace. Nejdříve musíte uvolnit fascie ve svalech, abyste mohli působit zpět na plíce. Zároveň můžete ovlivňovat dýchací systém inhalacemi, dechovou gymnastikou i speciálním hloubkovým robotickým laserem a superindukční vysokofrekvenční terapií. Úkolem lékařů a fyzioterapeutů je optimalizovat zánět, zlepšit prokrvení, snížit bronchospasmus (zúžení průdušek), uvolnit hrudní stěnu a mezižeberní svaly, odstranit blokády. Toto vše může pomoci zásadně s rehabilitací pacientů po covidu. V praxi se tato komplexní terapie bohužel neprovádí často," uvádí vedoucí kliniky rehabilitačního lékařství Barna Medical, MUDr. Miloš Barna, s tím, že vidí roli rehabilitace i v akutní péči o pacienty s covid-19.

„Už samotná přístrojová terapie dokáže zlepšit mikrocirkulaci v drobných krevních a lymfatických cévách, což stimuluje složky buněčné imunity, které mohou pomoci k destrukci a eliminaci viru," vysvětluje dále ortoped a rehabilitační lékař Miloš Barna. 

Je ovšem potřeba, aby obvodní lékaři i pneumologové více přijali, že pro snížení dopadů dlouhého covidu mohou být zásadní právě postupy využívané dosud primárně ve fyzioterapii. Zároveň by bylo vhodné, aby si toho byli vědomi i pacienti a dokázali si o takovou formu rehabilitace říct. 

„Mnoho lidí po covidu má dlouhodobé problémy s kašlem, rychle se unaví. Mají často bolesti hlavy, hrudní i bederní páteře a jejich stav jim nedovoluje sportovat. Ptají se, na koho se mají obrátit. Vidím velký prostor pro to, jak těmto lidem pomoci rehabilitační péčí," vysvětluje MUDr. Barna, který řadu let působil jako šéflékař českých atletů a dohlížel na zdraví a kondici profesionálních fotbalistů či hokejistů.

Zdroj: Focus Agency, s.r.o.


Reference:

Tiskové prohlášení Dr. Hanse Henriho P. Kluge, regionálního ředitele WHO pro Evropu ZDE
Studie National Institute for Health Research: Dynamický přehled důkazů o probíhajících příznacích Covid19 ( Long Covid) ZDE

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie