Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



OTESTUJTE S MAGAZÍNEM



Mlýnský pramen

Tradice stáčení Mlýnského pramene je po 16 letech obnovena. Mlýnský pramen je výtěžkem z přírodního léčivého zdroje, který vyvěrá v srdci nejvýznamnějších českých lázní - Karlových Varů. Minerální prameny v Karlových Varech jsou používány k pitným kúrám v případě obtíží s trávicím traktem, zejména se žaludkem, žlučníkem, žlučovými cestami, slinivkou břišní, játry, dvanáctníkem a tenkým i tlustým střevem. Karlovarské prameny jsou rovněž indikovány na choroby látkové výměny, mimo jiné i na diabetes mellitus. Díky Mlýnskému prameni si můžete dopřát pitnou kúru z Karlových Varů kdekoliv.

Příběh Karlových Varů

Město založil ve 14. století český král Karel IV. Pověst říká, že jej nechal vystavět krátce po objevení blahodárných termálních pramenů svou loveckou družinou. Již roku 1370 propůjčil lázním městské právo s výsadami města královského podle vzoru nedalekého Lokte.

Roku 1480 je město pod označením „Teplé lázně u města Lokte" uvedeno jako jediné české lázně v lexikonu lázeňských míst Evropy, který ve verších vydal norimberský básník a lazebník Hans Foltz. V roce 1522 vydal v Lipsku lékař Václav Payer první odbornou knihu o Karlových Varech a jejich léčebných možnostech.

K rozvoji a věhlasu karlovarského lázeňství velmi významně přispěl lékař dr. David Becher (1725-1792), svým důrazem na modernizaci karlovarské balneologie. Na jeho práci v 19. století úspěšně navázali dr. Jean de Carro, dr. Rudolf Mannl a dr. Eduard Hlawaczek.

Za lázeňskými prameny cestují lidé do Karlových Varů již více než 650 let. Karlovy Vary jsou nejnavštěvovanějšími a nejvýznamnějšími českými lázněmi.

Příběh minerálního pramene

Aby mohl vzniknout minerální pramen, musí povrchová voda prosakovat do hlubších vrstev zemské kůry. Protékáním hrubými vrstvami země se voda čistí, filtruje a stává se podzemním pramenem. Minerální soli vyskytující se v pitných vodách, které se vylouhovaly z hornin v podzemí, jsou mimořádně užitečné pro léčbu mnoha onemocnění. Když se pramen vody setká s horkými plyny, vyvěrá pod jejich tlakem ze země jako horký pramen. Karlovy Vary mají světový unikát v počtu léčivých horkých pramenů na světě. Pitné režimy, stanovené odbornými lékaři, pomáhají regenerovat vnitřní prostředí lidského organismu. Účinek jejich podávání se projevuje hlavně harmonizací vnitřního prostředí a působením při civilizačních chorobách.

Mlýnský pramen: jde o velmi silně mineralizovanou hypotonickou vodu, hydrogenuhličitano-sírano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny křemičité (název zdroje: BJ 35, BJ 36, BJ 37, lokalita: Karlovy Vary, Česká republika).

Odborný posudek o využitelnosti výtěžku z karlovarských přírodních léčivých zdrojů (BJ 35, BJ 36 a BJ 37) a posouzení vhodnosti jeho plnění do spotřebitelských obalů pod obchodním označením Mlýnský pramen dle vyhlášky 423/2001 Sb. § 4 zpracoval prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., vedoucí Centra pro výzkum a vývoj a bývalý přednosta Kliniky gerontologické a metabolické Fakultní nemocnice Hradec Králové. 

Ze závěru odborného posudku vybíráme:

Vřídelní směs „ Mlýnský pramen" patří z medicínského hlediska mezi mimořádné zdroje obsahující makroprvky i stopové prvky, které jsou výhodné zejména v ovlivnění obtíží následujících oblastech:

1) Poruchy gastrointestinálního traktu, prokrvení trávicího traktu se zlepšením trávicích funkcí a vstřebání živin, zlepšení průtoku mezenteriální oblastí (zásobení břišních orgánů krví - žaludek, tenké střevo, pankreas a játra). Tradičně příznivý účinek posuzovaného výtěžku z přírodních léčivých zdrojů je prokazatelný v oblasti funkce žlučových cest a tímto mechanismem i v oblasti funkce pankreatu a pasáže žluči z jater.

2) Zlepšení stavu kostního a vazivového aparátu přívodem kombinace prvků - kalcium, stroncium, fluor, magnézium. Při této kombinaci se nabízí využití zejména u onemocnění kosterního a vazivového aparátu ve stáří a dále u výrazné námahy, např. při sportu. Využitelný je i zvýšený obsah fluoru pro udržení funkčního stavu chrupu.

3) Úprava acidobazické rovnováhy a mírná alkalizace je vhodná u celé skupiny onemocnění typu metabolický syndrom, diabetes mellitus 2. typu, hyperurikemie s vývojem kamenů složených z kyseliny močové, k potlačení katabolizmu bílkovin u poruch výživy vznikající u nádorových onemocnění.

4) Perspektivní a nové využití v oblasti neurologie, psychiatrie, poruch chování, depresí a poruch výkonnosti centrálního nervového systému (kognitivní poruchy, nervové degenerativní onemocnění) působením lithiových iontů.

5) Otevřenou otázkou je prozkoumání možností indikace a doporučení k využití vyššího obsahu kyseliny křemičité, která se stává rovněž zajímavým a příznivým parametrem v oblasti minerálních vod.

Díky Mlýnskému prameni si můžete nyní dopřát pitnou kúru z Karlových Varů kdekoliv. K dostání je i ve vybraných lékárnách.

Doporučené denní dávkování: 3-4 krát denně a to 20 až 40 minut před jídlem v objemu 250-400 ml.

Zdroje: www.rehabilitace.info, http://mlynsky-pramen.info/


OTESTUJTE SÍLU LÁZEŇSKÝCH KÚR NA VLASTNÍ KŮŽI

V ročníku 2018 jsem pro vás připravili rubriku, díky které můžete otestovat produkty sami "na vlastní kůži". Stačí, abyste odpověděli na soutěžní otázku na magazin@hcom.cz a byli tak připraveni na redakční spolupráci, která z vaší strany spočívá v měsíčním testování produktu, který je předmětem výhry.

Sedm výherců=Sedm statečných pak spolu s produktem obdrží i seznam kritérií (3-5), podle kterých ho bude hodnotit. Výsledek testování na vlastní kůži pak budou ochotni zveřejnit na stránkách Magazínu.

Otázka pro lednové testování zní: Ve kterém lázeňském městě vyvěrá Mlýnský pramen?


a) Mariánské lázně
b) Poděbrady
c) Karlovy Vary

Odpovězte správně na magazin@hcom.cz do 25. ledna 2018. Sedm vylosovaných získá k testování  měsíční (pro únor 2018) pitnou kúru Mlýnského pramene.

POZOR: Jedinou podmínkou účasti v soutěži je ochota spolupracovat na vyhodnocení dle zaslaných parametrů testování produktu Mlýnský pramen v březnovém vydání Magazínu!

UŽIJTE SI SÍLU LÁZNÍ V POHODLÍ DOMOVA!

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie