Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



OSTRAVA ZAŽILA NOVOU DIMENZI ODBORNÝCH KONGRESŮ



23. a 24. února proběhl v ostravském hotelu PARK INN BY RADISSON OSTRAVA první letošní, celkově  67. odborný kongres pro lékárníky a farmaceutické asistenty HealthComm Professional.

Pro bez mála 260 účastníků z řad zaměstnanců lékáren a farmaceutických společností si organizátoři připravili řadu atraktivních novinek. První, osvěžující novinkou byl moderátor Jiří Mádl, který od úvodu, přes aktivní účast v řízených diskusích, až po večerní společenský program, udržel skvělou atmosféru v sále při zachování celkové odborné úrovně kongresu. Svým postřehem, schopností rychle se zorientovat v probírané problematice a profesionalitou ukázal, že slova o tom, že se zdá být kvalifikovaný moderovat odborný kongres, jak s nadsázkou uváděl ve video pozvánce ke kongresu, nebyla vyřčena nadarmo.

Účastníci mohli, jak je zvykem na všech kongresech HealthComm Professional, vstupovat nově do diskusí s lektory přes ojedinělou aplikaci, díky které na ně mohli směřovat své dotazy. Tradičně pak ověřili své znalosti problematiky v otázkách, na které odpovídali přes hlasovací zařízení po skončení jednotlivých přednášek.

Velký zájem byl o problematiku infektů močových cest (MUDr. Monika Hanáková), která byla doplněna následnou přednáškou o přehledu a správné volbě přípravků na bázi brusinek (PharmDr. Jana Matušková): „Brusinky z lékárny - jak poznat jejich účinnost a kvalitu?". Obě odbornice pak dlouze odpovídaly na zvídavé dotazy účastníků.

Stejně velký zájem v publiku vzbudila řízená diskuse na téma „Půsty a hladovění aneb klasická novoroční předsevzetí" v podání výživového poradce ing. Petra Havlíčka, kterému zdárně svými dotazy sekundoval právě moderátor Jiří Mádl. Téma, které se v období přicházejícího jara tradičně probírá jak mezi laickou veřejností, tak v odborných kruzích, vyvolalo řadu dotazů z řad účastníků. Petr Havlíček vyvracel mýty, sdělil jasná fakta pro a proti, připomněl jak historické a náboženské kořeny půstu, tak i jeho zdravotní benefity a rizika: „ U zdravého jedince nehrozí téměř žádná rizika, lze tedy půst či redukci stravy držet 30 - 35 dní. Nedoporučuje se ale aplikovat například u lidí s psychickými poruchami." Dále ing. Havlíček připomněl vliv serotoninu nebo biorytmů na výsledný požitek a užitek z jídla. Pojem „žraní z nudy" označil za syndrom dlouholetých manželství...

Nakonec zaznělo doporučení: „ Jste-li zdravý jedinec, nastavte si 1x týdně tzv. hladový den." Touto radou se Petr Havlíček vrací k tradici našich předků, kteří dodržovali „páteční půst", neboť maso bylo na jídelníčku hlavně v sobotu, častěji však až v neděli při svátečním obědě. Petr Havlíček bude ve své řízené diskusi na téma zdravého stravování pokračovat celý letošní cyklus kongresů HealthComm Professional. Například již v Plzni (9. 3. 2018) zazní téma: „Vliv stravy na vývoj a chování dětí."

Nové pohledy na funkci vitaminu D v lidském organismu přednesl účastníkům RNDr. Pavel Suchánek, se kterým se na stránkách Magazínu pravidelně setkáváte ve výživovém videosloupku, a Jak zvládat komunikaci  s problematickým pacientem v lékárně poradila účastníkům PhDr. Zuzana Spurná, Ph.D., klinická psycholožka a psychoterapeutka z brněnské FN u sv. Anny.

Program osvěžily i nové 3D animace v sále, letos na téma základních mechanismů muskuloskeletální bolesti, vlivu kouření na organismus nebo fascinující průlet lidským tělem.

O tom, jak moderní technologie mohou sloužit edukaci a nejen zábavě či hrám, se přesvědčili účastníci ve Virtuální lékárně.


O zážitku nám účastníci řekli své pocity a postřehy: „Troufám si říci, že podobná virtuální realita může dobře sloužit jako trenažér, například pro cross selling v lékárně."(A. H., lékárnice Ostrava)

Tradiční partner vzdělávání, e-learningový portál Educomm.cz představil na své expozici nové prostředí portálu, s novinkami v obsahu i uživatelských parametrech. Velký zájem o expozici potvrdil fakt, že nejmodernějších technologie a kvalitní e-learningový systém poskytující vzdělávání čím dál většímu počtu zaměstnanců českých lékáren. Trendem je kvalitní vzdělávání bez omezení místa a času, o čemž svědčí hranice 8000 uživatelů, která byla loni na portálu pokořena.

Ostravský kongres nastartoval letošní  cyklus odborných kongresů HealthComm Professional a je skvělou pozvánkou pro účastníky v Plzni, Hradci králové, Brně a v Liberci - jarních destinacích ročníku 2018.

Ostrava už to zažila, nyní můžete i vy. Stačí si vybrat nejbližší město...

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie