Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



OCHRANNÝ ŠTÍT (NEJEN) NA HLAS



Naše mluva: tón hlasu, jeho čistota a výška či správné vyslovování jsou charakteristické znaky naší osoby, podle kterých na okolí působíme stejně tak, jako náš celkový vzhled. Nemusíme být zrovna zpěvákem, moderátorem nebo hercem, aby byl hlas pro nás důležitý. Vzduch, který při výdechu prochází hlasivkovou štěrbinou, rozechvívá napjaté hlasivkové řasy, čímž hlas vzniká. Změny okolní vlhkosti a teploty, klimatizace, znečištění vzduchu, přílišné zatížení hlasivek nebo kouření jsou faktory, které mohou ovlivnit hrdlo a horní cesty dýchací a které způsobují nepříjemné pocity v krku. Pokud se tak stane, dojde k ovlivnění celého našeho těla: od mimovolných mechanismů, jako je polykání slin, po vědomé mechanismy, jakými jsou příjem potravy nebo mluvení, jež se stávají obtížnými a bezprostředně ovlivňují náladu a společenské začlenění. Chrapot, škrábání v kru nebo další nepříjemné pocity v krku a dutině ústní jsou často doprovodnými příznaky nemocí z nachlazení a chřipky právě v nastávajícím období podzimních plískanic.

Inspirace v přírodě

Veškeré umění je napodobování přírody", řekl římský filosof Seneca.

A pozorování přírody, zkoumání chování živočichů a poznávání rostlin i dnes ukazuje, jaké produkty a mechanismy nám mohou přispět k udržení zdraví. Příkladem je propolis, tuhá pryskyřičná směs určená k ochraně včelího společenství, které za rok vyprodukuje jeden úl průměrně asi jen 30 g. Včely propolis používají jako vysoce funkční tmel k opravám štěrbin, ale hlavně jako ochranu před patogeny. Vyrábí propolis ve dvou základních formách:

- řídký na natírání stěn úlu k desinfekci a ochraně proti mikrobům

- hustý na tmelení skulin a izolaci

Známý je mechanismus, kdy včely pokryjí propolisem tělo vetřelce, který se dostal do úlu, jeho tělo „mumifikují", aby zabránili rozkladu a zanesení případné infekce.

Propolis, včelí tmel či smoluňka je pryskyřičný směsný materiál sbíraný včelami z různých rostlinných zdrojů, kdy sbírají přírodní balzámy a pryskyřice (aktivně ze sekretů vytvářených zejména listovými pupeny a kůrou) a míchají ho s včelím voskem a výměšky žláz.

Propolis je tvořen hlavní frakcí: flavonoidy, terpeny a aromatickými kyselinami (látkami rostlinného původu nazývané také „pryskyřice a balzámy"), dále frakcí vosku, pylem a esenciálními oleji. Složení se liší podle typu rostlin, ale poměrově je složení propolisu následující: 50 % pryskyřičná hmota s fenoly, flavonoidy, a fenolickými kyselinami, 30 % vosky, 10 % těkavé aromatické sloučeniny, 5 % včelí pyl, 5 % další organické látky, minerály a vitaminy. Dále obsahuje steroidy, fruktózu a glukózu a řadu enzymů. 

Biologická aktivita a účinky propolisu

Propolis patří díky několika stovkám svých biologicky aktivních látek mezi tradiční přírodní prostředky. Připravují se z něj masti, tinktury nebo žvýkací a jiné tablety, které lidé odpradávna využívají při nachlazení, léčbě zánětů v dutině ústní a hrdle, bolestí zubů, při únavě, při hojení ran nebo pro celkové posílení organismu. Biologická aktivita propolisu a široké spektrum jeho účinku byly potvrzeny řadou studií a v posledních letech se opět dostává do popředí zájmu jak laické, tak i oborné veřejnosti. V terapii se využívá jeho antibakteriálního, antibiotického, antiseptického, protivirového a celkově regeneračního účinku. Propolisu se přisuzují vlastnosti umožňující potlačení zánětů, podporu imunity a dále hepatoprotektivní, antimikrobiální, antivirotické, antifungální, antiprotozoální, anestetické a tkáň regenerující účinky.1, 2

Antioxidační aktivita - díky bohatému obsahu polyfenolů se propolis vyznačuje vysokou antioxidační aktivitou a neutralizuje volné radikály.3

Antimikrobiální aktivita - propolis je znám svými antimikrobiálními účinky např. proti Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus nebo Streptococcus mutant. Účinné látky, které jsou za to zodpovědné, jsou deriváty kyseliny skořicové a flavonové deriváty brzdící motilitu bakterií. Díky obsahu pinocembrinu a galantinu působí propolis také proti bakteriím jako např. Porphyromonas gingivalis nebo Prevotella intermedia, které stojí za parodontálními poruchami.1, 5, 7

Antimykotická aktivita - propolis působí proti četným druhům plísní a kvasinek, například Candida albicans, Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Ascosphaera apis, Plasmopara viticola, Alternaria alternata a Penicillium digitatum.1, 4, 7

Antivirotická aktivita - antivirotická aktivita se připisuje v propolisu obsaženým fenolům.

Imunostimulační aktivita - imunomodulační účinek, kdy se zvyšuje nespecifická obranyschopnost pomocí aktivace makrofágů, byl potvrzen i  vědecky in vivo.8

Antiflogistická aktivita - propolis přispívá k mírnění zánětů in vitro a in vivo. Extrakty propolisu potlačují lipoxygenázovou cestu metabolismu kyseliny arachidonové a mohou snižovat syntézu prostaglandinů a leukotrienů spojených s projevy zánětu.9

Chramst

 

Zdroje:

1. Farré R, Frasquet I, Sánchez A. El própolis y la salud. Ars Pharmaceutica 2004, 45(1): 21-43.

2. Wagh V. Propolis: A wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials. Adv. In Pharmacological Sciences Vol. 2013.

3. Sathiavelu J, Senapathy GJ, Devaraj R, Namasivayam N. Hepatoprotective effect of chrysin on prooxidantantioxidant status during ethanol-induced toxicity in female albino rats. J Pharm Pharmacol. 2009, 61(6): 809-817.

4. Martins RS, Pereira ES Jr, Lima SM, Senna MI, Mesquita RA, Santos VR. Effect of commercial ethanol propolis extract on the in vitro growth of Candida albicans collected from HIV-seropositive and HIVseronegative Brazilian patients with oral candidiasis. J Oral Sci. 2002, 44(1): 41:48.

5. Santos FA, Bastos EM, Uzeda M, Carvalho MA, Farias LM, Moreira ES. Antibacterial activity of Brazilian propolis and fractions against oral anaerobic bateria. J Ethnopharmacol. 2002, 79(3): 331-334.

6. Yildirim A. et al., Antiviral Activity of Hatay Propolis Against Replication of Herpes Simplex Virus Type 1 and Type 2. Med. Science Monitor. 2016, 22: 422-430.

7. Kujumgiev A. et al., Antibacterial, antifungal and antiviral activity of propolis of different geographic origin, Journal of Ethnopharmacology, Vol 64, Issue 3, 1999, Pages 235-240.

8. Orsoli N, Basić I. Immunomodulation by water-soluble derivative of propolis: a factor of antitumor reactivity. Journal of Ethnopharmacol. 2003, 84(2-3): 265-73.

9. Mirzoeva O, Calder P. The effect of propolis and its components on eicosanoid production during the inflammatory response. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 1996, 55(6): 441-449. 


firemní prezentace

TANTUM® NATURA - doplněk stravy obohacený o vitamin C a zinek

„PASTILKY NA/HLAS"

 

- Při chrapotu, škrabání, vysychání sliznice a nepříjemném pocitu v krku a dutině ústní

- Působí i v období nadměrného stresu a únavy

- Přírodní gumové pastilky - neobsahují želatinu, proto jsou vhodné i pro vegetariány/vegany

- Vitamin C a zinek napomáhají normální funkci imunitního systému. Zároveň fungují jako účinná vzpruha v období nadměrné únavy

- Pastilky poskytnou jemný a příjemný pocit v krku a dlouhotrvající účinek na nejpotřebnějších místech díky pomalému rozpouštění v ústech.

Propolis: přírodní látka, kterou vytvářejí včely jako stavební a ochranný materiál proti bakteriím a vnějším agresorům.

Vitamin C: přispívá k normální funkci imunitního systém a snižuje únavu a vyčerpání.

Zinek: přispívá k normální funkci imunitního systému a pomáhá podporovat obranyschopnost organismu.

Doporučuje se užívat 3 až 5 pastilek denně dle potřeby. 


SOUTĚŽTE S MAGAZÍNEM HEALTHCOMM PRO POHODOVÉ CHVÍLE S KRÁSNÝM HLASEM!

 

Zapojte se v listopadu do naší soutěže.

Můžete se stát jedním ze tří výherců nového CD zpěvačky Marty Jandové!

Odpovězte správně na otázku na magazin@hcom.cz do konce listopadu.

 

Soutěžní otázka:

Která z variant Tantum® Natura obsahuje zinek?


Odpověď hledejte na www.tantumnatura.cz

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie