Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NECHYBÍ VÁM VITAMIN S KOBALTEM?



Vitamin B12 byl objeven již v roce 1926 při léčení zhoubné chudokrevnosti, a to podáváním syrových jater. Za tento objev byli lékaři George Minot a William Murphy odměněni v roce 1934 Nobelovou cenou. 


Základem molekuly vitaminu B12 je komplexní vazba centrálního atomu kobaltu

 se čtyřmi atomy dusíku pyrrolových jader.

Toto uspořádání porfyrinového skeletu je silně podobné molekule hemu,

kde je centrálním atomem železo, nebo chlorofylu s centrálním atomem hořčíku.


Kobalamin-vitamin B12 ovlivňuje mnoho fyziologických procesů v těle: je nejen nezbytný pro krvetvorbu, ale i pro normální funkci nervové soustavy, která zahrnuje syntézu fosfolipidů buněčných membrán (správný přenos nervových vzruchů) a myelinových pouzder nervových buněk. Ve svých aktivních koenzymových formách (methylkobalamin a adenosylkobalamin) je potřebný pro proces buněčného dělení a tvorbu červených krvinek. Vstupuje do procesu aktivace lymfocytů, čímž podporuje imunitní systém. 


Vitamin B12 se vstřebává v tenkém střevě,

působí především v kostní dřeni,

ale jeho zásoby se ukládají v játrech, a to nejčastěji na 3 až 5 let.


Účinky vitaminu B12:

Pomáhá udržovat zdravý nervový systém

Důležitý pro normální tvorbu červených krvinek

Pomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání a má příznivý vliv na vitalitu

Přispívá ke správným psychickým funkcím

Přispívá k normální funkci imunitního systému

  

Tento ve vodě rozpustný vitamin, řadící se do komplexu vitaminů skupiny B, se přirozeně nachází v potravinách živočišného původu, nejvíce ve vnitřnostech (játra, ledvinky, srdce), mase, vaječném žloutku či mléčných výrobcích. Protože si náš organismus nedokáže vitamin B12 sám syntetizovat v dostatečném množství (produkují ho sice střevní bakterie, bohužel však ve velmi malém množstvím a s omezeným vstřebáváním do krve), jsou živočišné zdroje pro jeho dostatečnou hladinu v lidském těle nezbytné. Rostlinné zdroje vitaminu B12 jsou minoritní, řadíme mezi ně pouze některé fermentované potraviny, například kysané zelí, zákys aj.

Proč?

Vitamin B12 je syntetizován živočišnými (či půdními) bakteriemi a živočichové ho tak mají ve své trávicí soustavě, odkud se jim dostává do celého těla, navázaný na bílkovinný přenašeč. Člověk tedy přijímá vitamin B12 vázaný na živočišné bílkoviny v potravě. Proto mezi ohrožené skupiny osob s nedostatkem B12 patří v první řadě vegetariáni a vegani, kterým se doporučuje dodávat ho ve formě doplňků stravy, stejně jako starším osobám nebo lidem s narušeným vstřebáváním vitaminu B12. Nedostatek vitamínu B12 nás totiž neohrožuje pouze tehdy, kdy ho v dostatečném množství nepřijímáme potravou, ale i pokud ho náš trávicí trakt nedokáže v dostatečné míře z potravy vstřebávat. 

Klinicky nejvýznamnější příznaky nedostatku vit. B12 jsou:1

Hematologické - makrocytární anemie z deficitu vit. B12. Tuto typickou klinickou manifestaci s velikými krvinkami, únavou, bledostí a neurologickou manifestací nacházejí hematologové až po dlouhodobém nedostatku.

Neurologické poruchy hlubokého čití, neuropatie, neuropsychiatrické potíže z deficitu poznávacích funkcí. Tato forma běžná u starších pacientů nad 50 let je vyvolaná porušeným vyzráváním myelinových obalů nervů, ale bývá pozorována i u mladistvých veganů. Deficit vit. B12 u dětí naro­zených a kojených vegetariánskými matkami způsobí změny vývoje orgánů už v průběhu těhotenství, vznikají závažné poruchy psychomotorického vývoje, mozkové opoždění v poporodním období ze zpomaleného vyzrávání nervových drah, i když deficit vit. B12 u matek samotných může být při tom dlouho bezpříznakový.

Deficit vnitřních faktorů z nedostatečné sekrece a funkce žaludečních buněk; je vyvolán nejenom vyšší pohotovostí ke tvorbě protilátek, ale také málo kyselým pH žaludečního obsahu. Příčina je vrozená a / nebo získaná následkem dlouhodobého a nekontrolovaného podávání léků (tzv. inhibitorů protonové pumpy) při „pálení žáhy" a jí podobných žaludečních obtížích. Nedostatek vitaminu vyvolávají chronická onemocnění slinivky břišní s nedostatečnou sekrecí enzymů a „bikarbonátů", dále chronické střevní záněty tenkého střeva (celiakie, malabsorpční syndrom aj.). Stejně tak chronické pooperační záněty pobřišnice, například po komplikovaném zánětu slepého střeva a / nebo gynekologických operacích - všechny znemožňují vstřebání vitaminového komplexu.


Kdo by si měl hlídat nebo doplňovat hladinu vitaminu B12:

Vegetariáni a vegani

Senioři nad 60 let

Osoby nadměrně užívající alkohol či toxické látky

Pacienti s chronickými žaludečními a střevními chorobami a po břišních operacích

Pacienti užívající delší dobu antacida, hormonální antikoncepci či HRT


Projevy nedostatku vitaminu B12:

Zvýšená únava

Bledost

Nechutenství

Nervová labilita, zhoršení paměti, náladovost, apatie

Potíže s trávením, průjmy

Snížená citlivost prstů končetin

Změny na jazyku: lesklý a červený, někdy s vřídky

Nedoslýchavost

1http://www.vyzivaspol.cz/aktivni-vitamin-b12-holotranskobalamin-a-diagnosticky-vyznam-jeho-stanoveni/

Úvodní obrázek: Designed by yanalya / Freepik

 

Chramst


firemní prezentace

WALMARK B12 BALANCE 500 mg

Doplněk stravy

PLUS OPTIMÁLNÍ VSTŘEBÁVÁNÍ DÍKY SPECIÁLNÍMU POTAHU TABLET

Tablety se speciálním gastro rezistentním potahem pro optimální vstřebávání.

Vitamin B12 je uvolňován z jádra tablet až v tenkém střevě, odkud je vstřebáván do vnitřního prostředí těla.

Doporučen speciálně vegetariánům, starším osobám a osobám s narušeným vstřebáváním vitaminu B12.

Vysoká dávka vitaminu B12 v denní dávce.

Pohodlné užívání - pouze 1 tableta denně.

 

Vhodné pro vegetariány

Bez lepku

Bez laktózy

Bez včelích produktů

www.walmark.cz

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie