Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NANOČÁSTICE STŘÍBRA V DERMATOLOGII VETERINÁRNÍ MEDICÍNY



Veterinární lékaři s praxí v chovech zájmových, ale i hospodářských zvířat bojují stále (i přes veškerý pokrok v antibiotické terapii) s infekčními komplikacemi drobných poranění a operačních ran, stejně jako se sekundárními infekcemi komplikujícími onemocnění jiné etiologie. Častou příčinou těchto komplikací je vzrůstající rezistence bakterií na antibiotika, která se při léčbě často nadměrně používají. Jednou z možností, jak snížit nadužívání antibiotik, a tím i riziko vzniku rezistencí, je využití přirozených antibakteriálních vlastností stříbra, umocněných využitím moderních nanotechnologií. 

Nanotechnologie v oblasti veterinární medicíny mají uplatnění také v dermatologii při léčbě bakteriálních a bakteriálně komplikovaných dermatitid včetně tak komplikovaných, jako je hluboká pyodermie (pyotraumatická dermatitida - hot spot). Uplatní se dále při podpůrné léčbě kožních zánětů primárně neinfekční etiologie (alergické/autoimunitní), které jsou sekundárně bakteriálně komplikované. Vzhledem k tomu, že působením stříbra se u bakterií nevyvíjí rezistence, tak jak je to známo u antibiotik, je možné používat tyto preparáty i jako preventivní přípravky. 

Všechny přípravky s obsahem nanočástic Ag vyžadují pro zajištění jejich optimálního účinku správnou indikaci. Ať už je příčina kožních změn jakákoli, je vždy vhodné obrátit se na veterinárního lékaře, který stanoví příčinu potíží a případně vyloučí antibakteriální terapií neovlivnitelná onemocnění, jako jsou kožní neoplazie (SCC), hormonální poruchy (štítná žláza) nebo další i systémová onemocnění (potravní alergie) projevující se mimo jiné i kožními změnami. 


V PÉČI O KŮŽI JE DŮLEŽITÝM PREVENTIVNÍM ASPEKTEM DOBRÝ STAV SRSTI


Primární je správná výživa. Kvalitní strava je základem pro zdravou pokožku a srst. Je důležité proto věnovat pozornost správnému složení a obsahu stravy tak, aby strava byla vyvážená ve smyslu obsahu tuků, minerálních látek (vápníku, fosforu) a dalších živin. Důležité je i pravidelné kartáčování srsti, které pomáhá distribuovat přirozené kožní oleje po celé srsti a udržuje ji pěknou, lesklou a bez chomáčků. Také pravidelné koupání může pomoci srsti zůstat zdravou, jen je nutné používat správné produkty a s koupáním to nepřehánět! Doporučuje se koupání jednou za tři měsíce, pokud nestráví zvíře hodně času venku, nemá kožní problémy nebo se neznečistí. Pokud se psi nebo kočky koupou příliš často, může to vysušit jejich kůži a srst a způsobit problémy. Důležité je používat produkty speciálně určené pro psy, protože většina šamponů, mýdel a kondicionérů vyvíjených pro člověka u psů působí dráždivě, takže srst může následně vypadat šupinatá a křehká. Psi mají citlivou pokožku a její pH se liší od pH lidské kůže, proto by se u zvířat „lidské" šamponové přípravky neměly používat. Pokud má pes nebo kočka zdravotní potíže spojené s citlivou pokožku, náchylnou k nejrůznějším typům zánětů, a to i primárně alergických, je nutno jim zajistit kvalitní hypoalergenní produkt, určený speciálně pro takovouto péči. 


Pro veterinární aplikace zvolila společnost NanoComplex s.r.o., výrobce veterinárních přípravků nové generace TraumaPet® Ag, stříbro vyvinuté v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci.

Nanočástice stříbra v přípravcích TraumaPet® Ag ničí nepřátelské patogeny v těle tím, že rozkládají enzymy choroboplodných bakterií, virů a plísní.

Škodlivé mikroorganismy odumírají v průběhu 5 až 6 minut. 


K doporučitelným produktům patří i šampon TraumaPet®Ag, jehož složení je navrženo tak, aby vyhovoval nejen standardnímu použití, ale i potřebám psů s alergiemi. Šampón TraumaPet®Ag zklidňuje pokožku, napomáhá hojení drobných oděrek a jeho použití je vhodné i jako prevence sekundárních pyodermií. Na základě zkušeností z ordinací veterinárních lékařů je přípravek TraumaPet®Ag shampoo mimořádně účinný při zmírňování svědění a dalších projevů alergií u našich domácích mazlíčků, přičemž jejich srst je po aplikaci TraumaPet®Ag šamponu kosmeticky dobře ošetřena. TraumaPet® Ag shampoo je speciálně vyvinutý pro pravidelnou péči o srst a kůži psů, koček a ostatních zvířat v zájmových chovech.

Díky obsahu účinné látky NanoComplex® s obsahem stříbra, Omega-3, -6, -9 esenciálních mastných kyselin, vysoce kvalitních přírodních olejů (olivový, Inca Inchi) a panthenolu jemně čistí a vyživuje srst i kůži. V šamponu je použito vyvážené složení přírodních látek a výtažků z rostlin vysoké kvality a byl klinicky testován veterinárními pracovišti. Dlouholeté výzkumy a klinické aplikace prokázaly antimikrobní a fungicidní účinky stříbra. Tyto účinky vhodně doplňuje esenciální silice z tymiánu, která je jednou z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog a je i přírodním repelentem!


PŘI KOUPÁNÍ POZOR NA UŠI


Nejenom při koupání je třeba psům chránit uši. Je důležité zabránit pronikání vody do zvukovodu, protože zatékání může vést k podráždění a následné infekci. Během domácí péče o srst uši neignorujte, pečujte o ně, ale ujistěte se, že používáte ty správné produkty. Čisticí roztoky na bázi vody mohou zvyšovat zbytkovou vlhkost v uších, což vede ke kvasinkovým nebo bakteriálním infekcím. Roztoky na bázi alkoholu mohou zase vyvolávat pocit pálení, zvláště pokud je sliznice zvukovodu podrážděná. Pro včasné zachycení problému je užitečné rozpoznat příznaky podráždění a zánětu zvukovodu: především třesení hlavou, výtoky ze zvukovodu, zápach, škrábání ušního boltce, tření o podlahu nebo nábytek, zarudnutí / otok ústí vnějšího zvukovodu. Dále pak zvýšená citlivost na dotek v oblasti hlavy, otoky, bolest při rozevření čelisti, nebo dokonce i boční náklon hlavy, ukazující již na velmi závažné postižení. V těchto případech je důležitá konzultace s veterinárním lékařem, který pacienta komplexně vyšetří a stanoví diagnózu. Důležitá je však i pravidelná preventivní kontrola uší pomocí otoskopu při každoročních zdravotních prohlídkách. 

K ošetření otitid je určen speciální veterinární přípravek TraumaPet® Oto Ag. Napomáhá čištění vnějšího zvukovodu rozpouštěním a uvolňováním ušního mazu. Byla též prokázána jeho účinnost při bakteriální i kvasinkové infekci, proto podporuje hojení zánětlivých onemocnění vnějšího zvukovodu bakteriálního a kvasinkového původu. Obsahuje unikátní účinnou látku NanoComplex® s obsahem stříbra a rovněž glycerin, který na sebe váže vlhkost a usnadňuje rozpouštění ušního mazu. Vzhledem k tomu, že stříbro nevyvolává rezistence, je preparát vhodný i k dlouhodobému preventivnímu čištění zvukovodů jak u psů, tak u koček.

Klinické studie přípravků TraumaPet® Ag probíhaly na několika spolupracujících veterinárních klinikách. Odborné vedení zajišťoval MVDr. Tomáš Fichtel, Ph.D.


Článek je firemní prezentací společnosti NanoComplex s.r.o.



NAŠE SOUTĚŽ

Připravili jsme soutěž o 5 balíčků s produkty a dárky TraumaPet® Ag pro dobrou kondici (nejen srsti) vašeho domácího mazlíčka.

Stačí, když vyberete správnou odpověď na následující otázku a pošlete nám ji na magazin@hcom.cz s heslem TRAUMAPET do 6. ledna 2021.

 

Které z následujících tvrzení je správné?

a. Působením stříbra se u bakterií nevyvíjí rezistence a je možné používat tyto preparáty i jako preventivní přípravky.

b. Působením stříbra se u bakterií vyvíjí rezistence, ale je možné používat tyto preparáty i jako preventivní přípravky.

c. Působením stříbra se u bakterií vyvíjí rezistence a není možné používat tyto preparáty i jako preventivní přípravky.

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie