Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



MYSLETE NA ZDRAVÍ SVÉ I SVÉHO DÍTĚTE!



Těhotenství klade vyšší nároky na kvalitní a pestrou stravu nastávající maminky, rozhodně ale dávno neplatí rčení, že „těhotná žena jí za dva". Na co by si ale měla dát pozor, to je správný přísun potřebných vitaminů a minerálů, jejichž spotřeba se v těhotenství zvyšuje. Například množství hořčíku v organismu klesá během těhotenství až o 10 %.

Hořčík, a to jak v perorální, tak v parenterální formě je jako tokolytikum v gynekologii často používán. Pro těhotenství je hořčík (spolu s vápníkem) významný zejména v prevenci předčasných děložních stahů a tak i prevenci předčasného porodu - zatímco vápník stahy děložního svalu vyvolává, hořčík je tlumí. V případě, že se v těhotenství vyskytnou rané děložní stahy a hrozí předčasný porod, v rámci terapie se někdy využívá právě infúzí s obsahem hořčíku. Dle posledních studií se v tomto případě vyskytuje ještě další pozitivní efekt, a to snížení rizika mozkové obrny dítěte. Mozková obrna je soubor neurologických příznaků, které omezují zejména hybnost končetin a postižena je asi 1/3 předčasně narozených dětí. Hořčík přispívá k normální činnosti nervové soustavy a svalstva a podílí se na procesu dělení buněk. Hořčík snižuje riziko tohoto onemocnění v několika směrech: podporuje funkci krevních cév, snižuje riziko postižení tkání vzniklé na základě nedostatku kyslíku a zánětu.

Hořčík je důležitý pro zdraví matky i dítěte

Působení a účinky hořčíku: přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, pomáhá udržovat lidské tělo v dobré fyzické i psychické kondici, zlepšuje vytrvalost, odstraňuje ranní neodpočatost (nedospanost), působí proti křečím, má vliv na kvalitu nehtů, vlasů a zubů, reguluje množství cholesterolu (s lecitinem a vitamínem B6. Hořčík dále snižuje kyselost žaludku a ovlivňuje účinky některých léků (může zvyšovat i snižovat jejich účinek).

Denní potřeba: průměrná denní potřeba hořčíku se pohybuje od 300 do 360 mg. Vyšší spotřebu (o 15 až 25 %) mají těhotné a kojící ženy. Během těhotenství množství hořčíku v organismu klesá až o 10 %. Dochází k jeho zvýšené potřebě, ale i častějšímu vylučování.  Nedostatek hořčíku v těle se vyrovná po cca 3 měsících dostatečného příjmu. Může trvat i déle v závislosti na schopnosti vstřebávání. Optimální je doplňovat dlouhodobě přiměřené množství hořčíku. O vhodnosti doplňkového užívání hořčíku by se měli s lékařem vždy poradit nejen gravidní ženy, ale i lidé s nemocnými ledvinami, nebo ti kteří dlouhodobě užívají nějaké léky.

Důležitým faktorem ovlivňujícím vstřebatelnost minerálů je forma, v jaké jsou do těla přivedeny. Organické formy hořčíku jsou obecně lépe vstřebatelné než anorganické soli. Například oxid hořečnatý se používá velmi často, ale jeho využitelnost nepřesahuje 10%, navíc klesá při konzumaci během jídla nebo po jídle. Dříve se používal síran hořečnatý, který má silné projímavé účinky. Chlorid hořečnatý má podle výsledků publikovaných studií nejvyšší účinnost mezi anorganickými formami. Přesto tyto soli, chlorid horečnatý nevyjímaje, mohou mít okyselující účinek, což zvyšuje ztráty kationů (hořčík, draslík, vápník).

Organické soli: citráty, maláty a glycerofosfáty jsou formy, které jsou lépe asimilovány a většina z nich má i odkyselující účinek, čímž podporuje dobré zadržování minerálů tělem. Obecně jsou dobře snášeny na úrovni trávicího ústrojí na rozdíl od anorganických forem, které mohou vyvolávat průjem.

Deficit hořčíku lze upravit vhodnými potravinami, nebo nasazením minerálního přípravku s obsahem hořčíku.


Vybrané potraviny bohaté na hořčík (na 100 g jídla):

Čisté kakao: 500 mg

Mandle: 270 mg

Kešu ořechy: 260 mg

Čokoláda: 150 až 400 mg v závislosti na koncentraci kakaa

Celozrnné obiloviny: 100 až 150 mg

Mořské plody: 50 až 100 mg


PharmDr. Jana Strieglerová, se kterou se pravidelně setkáváte na stránkách Magazínu v rubrice Homeopatie za tárou, ve svém příspěvku pro server svethomeopatie.cz doporučuje: „ Velké množství hořčíku obsahují dýňová semínka a dýňový olej, dále zelenina a ovoce (hlavně datle, banány a meruňky), celá zrna a celozrnná mouka, ryby, hovězí maso a ořechy. Při nedostatku hořčíku a/nebo v těhotenství doporučuji 1 polévkovou lžíci dýňového oleje denně přímo do pusy, dobře zapít nejlépe teplou vodou nebo čajem. Dýňovým olejem je možné mazat rostoucí těhotenské bříško i bolavá lýtka."

Přípravek pro suplementaci hořčíku by měl splňovat následující kritéria:

1. Mít dobrou gastrointestinální toleranci: volte hořečnatou sůl s nejlepší gastrointestinální tolerancí a nejnižším procentem výskytu projímavého účinku, například soli rozpustné v tucích, které nezrychlují průchod střevem.

2. Zajistit optimální fixaci Mg: antioxidanty (vit. E, selen) zajišťují fixaci hořčíku v buňkách a minimalizují jeho úniky z organismu. Při stresovém období nebo u intenzivního sportování hořčík více uniká do moči. Pro jeho uchování a fixaci v buňkách jsou důležité antioxidanty, které chrání buněčné membrány a vytváří účinný štít pro udržení hořčíku v buňkách.

3. Umožnit snadné vstřebávání: hořčík je velmi významně spjat s metabolismem vápníku, vitaminu D a selenu. Pro dobré využití hořčíku musíme mít dále dostatek vitaminu E, thiamin(B1), riboflavin (B2) a pyridoxin (B6).

4. Mít výbornou biologickou dostupnost: zajistit vstřebávání iontů Mg v celé délce tenkého střeva a v tlustém střevě.

Zdroje: me-cfs.cz, sante-et-nutrition.com/magnesium/, tehotenstviaz.cz


firemní prezentace

Doplněk stravy Magnesium 300+ - Unikátní komplex hořčíku, vitaminů a selenu

Obsahuje organickou hořečnatou sůl třetí generace - glycerofosfát hořečnatý. V kombinaci s uhličitanem hořečnatým se snadno vstřebává, navíc je šetrný k organismu. Přípravek obsahuje i řadu vitaminů skupiny B, které vstřebávání hořčíku podpoří. Kyselina listová, vitamin E a selen, které doplněk stravy  Magnesium 300+ rovněž obsahuje, jsou účinné antioxidanty zabraňující úniku hořčíku z těla.

  • Denní dávka přípravku Magnesium 300+ obsahuje 300 mg hořčíku.
  • Vitaminy B2, B3 (PP), B5, B6, B9 a B12 společně s hořčíkem přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Vitaminy B1, B3 (PP), B6, B7 a B12 navíc přispívají k normální činnosti nervové soustavy a k normální psychické činnosti.
  • Vitamin E a selen přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Více informací o doplňku stravy Magnesium 300+ naleznete na stránkách www.boiron.cz 


Naše soutěž

Zapojte se do únorové soutěže s Magazínem a odpovězte správně na magazin@hcom.cz na položenou otázku. Můžete se stát jedním ze šesti vylosovaných, kteří od nás získají Doplněk stravy Magnesium 300+

Soutěžní otázka:

Perorální podávání hořčíku může mít příznivý vliv během těhotenství na...?

a) zadržování vody v těle.

b) bolesti zad a nohou.

c) bolesti zapříčiněné děložními kontrakcemi a svalovými křečemi.

 

 

Své správné odpovědi zasílejte i s adresou až do konce února 2018.

 

ilustrační foto: >Designed by yanalya / Freepik

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie