Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



REKREAČNÍ SPORT PRO ZDRAVÍ



MUDr. Eva Kettmannová

Rekreační sport je stále víc trendy v naši společnosti, ve všech věkových kategoriích stoupá počet lidí, kteří řeší touto cestou napětí a stres z práce. Nebo také nadváhu...

Rozhýbat ztuhlé svaly a klouby, a na druhý den překonat svalovou horečku, bývá s přibývajícím věkem docela výzva. V tomto článku najdete návod k použití účinných podpůrných prostředků, které působí na základě (či pomocí) fyziologických mechanismů. Každý sportovec by měl pečlivě zvážit, jaké prostředky bude užívat ke zlepšení výkonnosti a urychlení regenerace svalů. Minerální soli Dr. Schüsslera jsou v EU registrovány jako léky, což je záruka přísně kontrolované kvality na rozdíl od nepřeberného množství potravinových doplňků. Německý lékař Dr. Schüssler ve své praxi pozoroval, že deficit dané minerální soli se v těle projevuje konkrétními symptomy, a tudíž přes podávání dobře zvolené soli (nebo kombinace solí) lze tento symptom eliminovat. Stejný princip platí i u sportu, kde lze minerální soli využít jako prevenci nepříjemných potíží, ale rovněž k zvýšení výkonnosti.


Základní doporučení pro všechny druhy aerobního rekreačního sportu

Návod: do sportovní láhve s čistou vodou nasypat á 6 tbl od každé z uvedených solí a tento roztok po doušcích popíjet před, během a po tréninku. Pro děti do 12 let je dávka poloviční.

sůl č. 3 Ferrum phosphoricum D12 - zlepšuje okysličování (nejen) svalů

            +

sůl č. 5 Kalium phosphoricum D6 - účinkuje stimulačně především na svalovou a nervovou tkáň, zvyšuje výkonnost

             +

sůl č. 9 Natrium phosphoricum D6 - na rychlejší odbourání laktátu, díky tomu se zmírní svalové bolesti z laktátové acidózy - prevence svalové horečky, zejména důležitá u výkonnostního sportu


Dále podle druhu sportu, kterému se věnujete, nebo dle potíží, které potřebujete ovlivnit, můžete volit další soli a podle potřeby je přidat do výše uvedeného základního roztoku:


sůl č. 2 Calcium phosphoricum D6 - zlepšuje prokrvení svalů, vhodné u silových sportů a kulturistiky

sůl č. 6 Kalium sulfuricum D6 - podporuje metabolismus, zlepšuje utilizaci kyslíku, zejména doporučené u vysokohorské turistiky a cyklistiky, lyžování a běžkování. Dále je to vhodný podpůrný prostředek pro astmatiky.

sůl č. 7 Magnesium phopshoricum D6 - prevence svalových spazmů, vhodné, když začínáte s cvičením jógy, pilates, TRX

sůl č. 8 Natrium chloratum D6 - reguluje hospodaření s vodou, vhodné u sportů, kdy dochází k výraznějšímu pocení - aerobic, spinning, fotbal, basketbal, vytrvalostní běh


U chronických dlouhodobých potíží doporučuji užívat minerální soli formou kúry 2x denně 2 tablety, délka užívání jsou obvykle 2 až 3 měsíce. Například sůl č. 1 Calcium fluoratum D12 zvyšuje elasticitu šlach a působí proti ztuhlosti kloubů, což jsou časté potíže zejména u silových sportů nebo tenisu.

Pravidelní užívání „koktejlu" z minerálních solí pomůže začátečníkům překonat období prvních tréninků, kdy si tělo zvyká na pravidelní fyzickou zátěž. U lidí provozujících rekreační sport pravidelně podpoří minerální soli zlepšení sportovního výkonu, a díky zvýšení elasticity šlach a lepšímu prokrvení svalů redukují riziko úrazů. Užívání minerálních solí je vhodné dokonce i pro sportující seniory - systém 12ti minerálních solí Dr. Schüsslera přispívá k udržení dobré fyzické kondice i s přibývajícím věkem.

Doporučená literatura:

Richard Kellenberger, Christine Kopsche, Friedrich Kodpsche: Minerální soli Dr. Schüsslera- Brána k tělesnému a duševnímu zdraví, Fontána, 2018


inzerce

Název léčivého přípravku: Ferrum phosphoricum/Kalium phosphoricum/Natrium phosphoricum DHU D5 - D30, tablety. Složení: Ferrum phosphoricum/Kalium phosphoricum/Natrium phosphoricum, monohydrát laktózy, bramborový škrob, magnesium-stearát. Dávkování: 3x2 tablety. Perorální podání. Upozornění: Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Biochemické tablety podle Dr. Schüsslera No. 3/No. 5/No. 9. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Držitel rozhodnutí o registraci: Deutsche Homöopathie-Union DHU -Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo.Výrobce: Schwabe Austria GmbH, Richard Strauss-Straße 13, 1230 Vídeň, Rakousko, Deutsche Homöopathie-Union DHU Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo. Datum revize textu: 29.8.2019. 

Zpět

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie