Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



LIŠÍ SE STŘEVNÍ MIKROBIOTA NAŠÍ POPULACE OD PRVOREPUBLIKOVÉ?



Oslavili jsme 100 let naší České republiky, tj. 4 až 5 generací, které se se štěstím mohou potkávat v jedné rodině. Základem udržení takového rodinného kruhu je zdraví všech. Jako generace je označována skupina lidí, kteří jsou socializováni přibližně ve stejné době, a pojí je proto dobově podmíněný styl života, způsob myšlení, ale i přístup k vlastnímu zdraví a stravovací návyky. 

Jaká je strava Generace X a Y a liší se střevní mikrobiota této populace od té prvorepublikové?



Generace X je pojem, jímž se označuje generace západních zemí, jejíž příslušníci se narodili přibližně v rozmezí let 1965 až 1985

a mnozí se stali rodiči Generace Y (narození po roce 1982), která je označována například za „generaci internetovou".

A pak jsou tu tzv. „mileniáni"...


S Magazínem HealthComm a vzdělávacím portálem Edumedic.cz jsme na konci listopadu navštívili XIII. ročník konference Dětská výživa a obezita v teorii a praxi, kterou tradičně pořádá Společnost pro výživu, z. s.

Při té příležitosti jsme se zeptali prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. na několik otázek, které vyplynuly z obsahu jeho přednášky: Vliv výživy na imunitní stav dítěte.

Pane profesore, je 100 let hodně nebo málo z pohledu nastavení určitého „ustáleného" střevního mikrobiomu?

100 roků je z evolučního pohledu velmi krátká doba. Vždyť vývoj člověka od jeho živočišných předchůdců prokazatelně probíhá již více než 1 milion roků. Moderní člověk je však ovlivněn kvalitativně i kvantitativně odlišně. Dynamika celého procesu se zvyšuje, stejně jako se zvyšuje dynamika historického vývoje. Po většinu vývoje člověka se prakticky nic neměnilo. Život měl svá ustálená pravidla. Stálé byly životní podmínky, stravovací návyky a možnosti. To všechno je nyní jinak. Právem můžeme konstatovat, že v naší populaci v průběhu zmíněných cca 100 roků, tj. 3 - 4 generací, se vše proměnilo. Náš životní styl je zásadně odlišný prakticky ve všem.

Zaměříme se pouze na stravu:

Pro naprostou většinu lidí žijících v českých zemích na počátku historie naší republiky byla samozřejmá velmi skromná strava. Nebyly vzácné situace, kdy lidé byli na pokraji hladu. Převážná část stravy byla rostlinného původu. Maso a tuky byly vzácností a lidé je měly možnost požívat o svátcích. Dnešní populace to má přesně naopak. Přijímá obvykle energeticky bohatou stravu s převahou živočišných produktů, které jsou navíc průmyslově zpracovány a obsahují nejrůznější příměsi. Příjem energie u většiny lidí převažuje výdej. Výsledkem je nadváha či dokonce obezita. Důsledkem jsou nežádoucí změny střevní mikrobioty, která nemá dostatek podpory zprostředkované živočišnou stravou. Abnormální mikrobiota spolu s nadváhou přispívá k prozánětlivému nastavení většiny současné populace. 

Je naše strava skutečně debacilována?

Po celý vývoj byli lidé vystaveni mikrobiálním podnětům. Naštěstí již staré pravidlo medicíny, které považovalo mikrobiální svět za pro člověka škodlivý, neplatí. Nyní jsme schopni rozpoznat, že jenom malá část mikrobiálního světa jsou patogenní mikroorganismy, které představují pro člověka hrozbu. Vztah s převážnou částí mikrobů je pro člověka buď neutrální, nebo jsou mu dokonce prospěšné. Zde myslíme především na mikrobiotu osídlující střevo, kůži a další lidské oddíly. Patogeny přítomné v potravě byly až donedávna hlavním selekčním nástrojem, protože způsobovaly často závažná až smrtící onemocnění. Je dobře, že se již dlouhá léta snažíme o tzv. bezpečné potraviny. Rozumí se tím potraviny, které neobsahují patogenní mikroorganismy. Je celá řada postupů, jak mikrobiální hrozbu v potravinách odstranit. Mezi nejběžnější patří procesy pasterizace teplem. Tento způsob a všechny další, které jsou používány v průmyslové výrobě potravin, jsou neselektivní a usmrcují jak patogenní mikroorganismy, tak mikrobiální kontaminaci stravy, která není nebezpečná. Naopak, je dokonce pro naše zdraví přínosem. Můžeme uzavřít, že cenou za bezpečné potraviny je jejich debacilace. Zbavujeme tím jednotlivce i celou populaci rozvinutých zemí pozitivních mikrobiálních podnětů, které jsou nezbytné pro imunitu, metabolismus a všechny další procesy v těle, na jejímž konci je zdraví. 

Odpovídá moderní strava evolučnímu nastavení člověka?

Strava člověka žijícího v současnosti v nejrozvinutějších zemích, mezi které právem řadíme i ČR, naprosto neodpovídá evolučnímu nastavení člověka. Až donedávna převažoval nedostatek jídla. Nyní je ho nadbytek. Drtivě převažovala rostlinná strava, která poskytuje vedle tělu prospěšných látek i tzv. prebiotickou vlákninu, která podporuje rozvoj normální střevní mikrobioty. Zcela běžné byly potraviny s vysokým obsahem zdraví prospěšných mikroorganismů, tzv. probiotik. Probiotika jsou obsažena ve zkvašených mléčných výrobcích, zvláště jogurtu. Jsou však bohatě přítomna i v kvašené zelenině. Málo se ví, že maso v minulosti před konzumací zrálo nasolené i několik týdnů v chladu. I zde probíhá jistá forma fermentace za vzniku probiotických mikroorganismů. Již jsme se vyjádřili k dlouhodobému úsilí zabránit přenosu infekcí cestou průmyslově vyráběných potravin. Výsledkem je ztráta pozitivních mikrobiálních podnětů přítomných v potravě. Půda je kontaminována chemickými látkami, xenobiotiky. Není zde velký rozdíl mezi konvenčním zemědělstvím a tzv. ekologickým zemědělstvím. Zemědělská velkovýroba se neobejde bez aplikace chemických látek, tj. herbicidů, insekticidů, umělých hnojiv. Jejich rezidua jsou přítomna v potravinách a ovlivňují přímo naše tělo či nepřímo střevní mikrobiotu.

Jakým módním stravovacím trendům by z Vašeho pohledu rozhodně neměly budoucí maminky z „internetové generace" podlehnout a proč?

Je třeba říci, že nelze reálně vyprodukovat skutečné „biopotraviny". Souvisí to již se zmíněnou dlouhodobou kontaminací půdy nejrůznějšími imisemi ze vzduchu. I u nás stále ještě platí poměrně přísné normy na produkci všech surovin a potravin. Musíme věřit, že odpovědné orgány pro nás zajistí bezpečnou stravu. Vidíme kolem sebe mnoho výživových extrémů. Nerespektují skutečnost, že člověk je „všežravec" a jeho strava musí obsahovat všechny složky ve vyváženém poměru. Je vyloženě škodlivé, pokud těhotná žena či kojící matka je veganka. Nemůže předat potřebné živiny pro vývoj dítěte, protože je sama nemá. Jednoznačně odsoudit musíme ty matky, které svým batolatům a dětem vnucují veganskou stravu. Tak je nezvratně poškozují ve vývoji imunity, mikrobioty, duševních schopnostech. Do určité míry to platí i pro vegetariánské přístupy ke stravě. Stručně uzavírám, že je zapotřebí spolehnout se na vlastní zdravý rozum a nepodléhat „dobrým radám", které poskytují obvykle nekompetentní osoby s cílem vydělat.

 

Lze správné fungování střevní mikrobioty podpořit i jinak než stravou?

Na tuto otázku je obtížné odpovědět. Strava má zásadní vliv na optimální nastavení střevní mikrobioty. Negativně na ni dopadá jakýkoliv zásah antibakteriálními léky. Jejich aplikace by měla být velmi uvážlivá a vždy indikovaná lékařem. Máme k dispozici dostatek důkazů, že strava běžného člověka není pro střevní mikrobiotu optimální. Zde je možné připustit podporu střevní mikrobioty zavedením vhodných potravních doplňků. Rozumíme tím ověřené preparáty obsahující probiotické mikroorganismy nebo prebiotika. Výhodou může být kombinace obou složek, kterou označujeme symbiotikum. Na trhu je široká paleta těchto potravních doplňků s různou mírou důkazů jejich účinnosti. Považuji to však za perspektivní cestu a výzkum v této oblasti je velmi aktivní. Věřme, že povede ke zvýšení kvality i dostupnosti složek potravy, které jsou zdraví prospěšné a které ve stravě běžného současného člověka chybějí.    

 

Děkuji za rozhovor
Chramst

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie