Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



LÉKY A DOPLŇKY STRAVY NA PODPORU SNÍŽENÍ VÁHY Z POHLEDU LÉKÁRNÍKA



Období po vánočních a novoročních svátcích je vždy doprovázeno (zejména u žen) se snahou snížit svoji váhu. Je to dáno dílem výčitkami ze svátečního hodování, jednak novoročním předsevzetím, ale také obvyklou reklamní masáží v médiích.

Je samozřejmé, že každé snižování váhy musí být doprovázeno pravidelným fyzickým cvičením a vhodným dietním režimem. Nicméně v tomto článku bych se zaměřil na to, co tvoří náplň práce lékárníka: léky a doplňky stravy, které různými mechanismy a různě výrazným účinkem doplňují fyzické cvičení a dietu. Rovněž tak nechám stranou nadváhu, která má přímou souvislost s diagnózou pacienta, například u endokrinologických a diabetologických onemocnění.

Jaké jsou tedy možnosti?

Začněme jediným dostupným volně prodejným lékem obsahujícím léčivou látku orlistat.

Pod generickým názvem ji vyrábějí firmy Teva a Sandoz, k dispozici je i původní verze pod názvem Xenical (držitelem licence je nyní německá firma Cheplapharm).

Účinná látka orlistat působí tak, že částečně (ne zcela!) inhibuje činnost enzymů, které zprostředkují trávení tuků. Proto dojde ke snížení vstřebávání tuků ze střeva (odcházejí stolicí) přibližně o 25 %. U této léčivé látky je známé, že má "výchovný" efekt, protože pokud pacient nedodrží předepsanou nízkotučnou dietu, může dojít k průjmu a bolestem břicha (často v nežádoucí situaci). To poměrně přesvědčivě motivuje pacienta k dodržování celkového dietního režimu. Orlistat má navíc i další výhody-snižuje celkové množství celkového i LDL cholesterolu a používá se při komplexní léčbě metabolického syndromu.

Kromě orlistatu už na trhu sice další léčivá látka bez předpisu není, ale na lékařský předpis (nějakou dobu to už musí být recept "s modrým pruhem" na omamné a psychotropní látky) je možné vydat lék Adipex s účinnou látkou fentermin. Tato látka tlumí pocit hladu a potlačuje chuť k jídlu. Lékaři ji ovšem už v současnosti téměř nepředepisují, zejména kvůli častým nežádoucím účinkům hlavně na centrální nervový systém (možnost vzniku depresí až psychóz) a kardiovaskulární systém (tachykardie, palpitace, hypertenze, prekordiální bolesti). U některých pacientů s pulmonální hypertenzí může způsobit v některých případech i smrt. Dalším důvodem jeho současné neobliby u lékařů je zmíněné přesunutí na recept "s modrým pruhem", protože dlouhodobá užívání může vyvolat farmakologickou toleranci, závislost a velmi vzácně u predisponovaných pacientů těžké psychotické onemocnění.

Do roku 2010 byla na lékařský předpis ještě na trhu účinná látka sibutramin (značky Meridia nebo Lindaxa), která zvyšovala pocit nasycenosti, a tím i energetický výdej organismu. Po tomto datu byly léky s touto látkou staženy z trhu, protože podle názorů odborníků pozitivní přínos pro snižování váhy nepřevažuje nad potencionálním rizikem, což byly nežádoucí kardiovaskulární účinky.

Tím se dostáváme k širšímu a pestřejšímu sortimentu doplňků stravy na podporu hubnutí.

Těchto přípravků je na trhu obrovské množství, některé patří k solidnějším a vyzkoušeným, naproti tomu u velké řady přípravků se jedná o produkty často pochybného původu a složení. Já se budu věnovat těm známějším, dostupným v lékárnách.

Velkou skupinu tvoří látky, které v trávicím traktu zvyšují svůj objem. Tímto způsobem celkem spolehlivě mohou mírnit pocit hladu. Patří sem psyllium (oplodí z jitrocele indického), vláknina, lněné semínko nebo komplex polysacharidů.

Z vláknin je na podporu hubnutí výhodnější rozpustná vláknina. Ta vedle vytvoření pocitu sytosti ještě pomoci při špatném trávení a zácpě, protože urychluje střevní peristaltiku střeva a změkčí stolici. Významné je i to, že vláknina je prebiotikem, tedy potravou pro baktérie ("ty hodné, tzv. přátelské") střevní mikroflóry.

Psyllium navíc pomáhá sliznici tenkého střeva zbavit škodlivých látek, které na sebe naváže, a tak odcházejí z těla ve stolici.

Samostatně je třeba zmínit glukomannan. Jedná se o pektinový polysacharid. Získává se z rostliny Amorphophallus konjac (nebo prostě zkráceně konjac). Jakmile se dostane do trávicího traktu, vytvoří se z něj viskózní gel, který může absorbovat vodu. Tím dochází k potlačení tvorby tzv. hormonu hladu, ghrelinu. Ghrelin působí tak, že v našem organismu vzbuzuje pocit hladu prostřednictvím vylučování růstového hormonu. Jeho nejvyšší hladina v krvi je, pokud máme prázdný žaludek. Pokud je tedy jeho tvorba snížena, zmírní se i pocit hladu. Navíc tento gel navíc obalí o ostatní části potravy a tím zpomalí její rozklad trávicími enzymy. Glukomannan může pomoci i při zácpě (podporuje lepší vyprazdňování a slouží jako probiotikum, potrava pro střevní mikroflóru a tím také snižuje zastoupení některých potencionálních patogenů, jako například Escherichia coli).

Další skupinou jsou látky, které snižují chuť na sladké (zřejmě vzhledem k tomu, že přispívá ke stabilizaci hladiny cukru v krvi). Jejich hlavním zástupcem je prvek chróm, který se v doplňcích stravy vyskytuje ve formě solí, zejména pikolinátu chrómu. Často bývá kombinován ještě s dalšími přírodními látkami podporujícími hubnutí.

Chuť k jídlu také omezuje kyselina hydroxy-citronová (HCA), která je obsažena v garcinii kambodžské (Garcinia cambogia). Působí tak proto, že zvyšuje nabídku volných mastných kyselin a současně stabilizuje hladinu krevního cukru (zvyšuje zásoby glykogenu v játrech). Tím, že podporuje redukci tělesného tuku, je často obsažena v přípravcích určených pro kulturisty (napomáhá i vytvarování svalstva, tzv. rýsování).

Často bývá v doplňcích stravy kombinován s karnitinem, který pomáhá lépe zpracovat větší množství vzniklých volných mastných kyselin.

V zelené kávě, která je v současnosti poměrně populární jako prostředek na podporu hubnutí, je obsažena kyselina chlorigenová a kofein. Kombinace těchto dvou látek zřejmě může přispívat ke snížení vstřebávání cukru a jeho následující přeměně na vnitřní tuk (objevuje se často v oblasti břicha).

Poslední skupinou jsou tzv. spalovače tuků, které je ovšem nutno užívat v kombinaci s intenzivním fyzickým cvičením (což není vhodné pro každého).

Patří k nim například kapsaicin nebo karnitin.

Kapsaicin je alkaloid, který se vyskytuje v paprikách rodu Capsicum. Je příčinou jejich výrazně pálivé chuti. Hubnutí v kombinaci se cvičením podporuje tak, že zvyšuje rychlost metabolismu. Příznivě působí i to, že stimuluje žaludeční sekreci a tím zlepšuje trávení. Kapsaicin je také účinnou látkou v řadě náplastí, označovaných jako "pálivé", které se přikládají na záda a svým hřejivým působením pomáhají uvolňovat namožené a ztuhlé svaly.

Aminokyselina karnitin je látka, která je také oblíbená i u kulturistů, protože podporuje přesun tuku z tukových buněk do buněk svalových (zlepšuje využití mastných kyselin v buňkách). Karnitin z doplňků stravy zvýší jeho hladinu ve svalu. Čím je jeho hladina ve svalu vyšší, tím více tělesného tuku se může přesunout a spálit. Jeho působení je také proto označováno jako lipotropní, protože zabraňuje nahromadění tukových látek v těle. Účinná je pouze jeho L-forma (proto je vždy L-karnitin v přípravcích). Obecně zlepšuje duševní činnost a zvyšuje odolnost organismu vůči fyzické zátěži.

Přírodních látek a přípravků na podporu hubnutí je opravdu nepřeberné množství a jejich popis a hodnocení by vydaly na samostatnou knížku. Některé z nich mohou přispět, jindy se může jednat jen o pustý komerční tah, který má vytáhnout peníze z kapes důvěřivých zákazníků. Některé z nich jsou vhodné jen pro určité typy osob, jiné mohou i negativně ovlivnit zdravotní stav nebo účinek užívaných léků. Vždy je dobré se o jejich užívání poradit v lékárně, popřípadě i s ošetřujícím lékařem u vážnějších zdravotních stavů.

V každém případě ale platí, že musí být jejich užívání spojeno s dietním a pohybovým režimem, který odpovídá zdravotnímu stavu a věku adepta (či spíše adeptky) na hubnutí. Takže, zbývá jen držet palce při hubnutí a popřát hodně štěstí!

PharmDr. Tomáš Arndt

Designed by yanalya / Freepik

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie